Κομισιόν: Αποδοτικότερα οικιακά στεγνωτήρια ρούχων - Αναθεωρημένη ενεργειακή ετικέτα από 1η Ιουλίου 2025

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Αποδοτικότερα οικιακά στεγνωτήρια ρούχων - Αναθεωρημένη ενεργειακή ετικέτα από 1η Ιουλίου 2025
Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συσκευών θα εξοικονομήσει 2,8 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές.

Νέους κανόνες για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή επισήμανση, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών στεγνωτηρίων ρούχων και τη διευκόλυνση της επισκευής τους, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι καταναλωτές θα δουν όφελος στο πορτοφόλι τους, καθώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας και θα παραταθεί η διάρκεια ζωής των εν λόγω συσκευών.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, μόνο τα πλέον αποδοτικά στεγνωτήρια ρούχων θα επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Από την 1η Ιουλίου 2025, οι καταναλωτές της ΕΕ θα μπορούν να διαμορφώνουν τις αγοραστικές τους επιλογές βάσει μιας αναθεωρημένης ενεργειακής ετικέτας. Η κλίμακα ενεργειακής απόδοσης A έως G αναπροσαρμόζεται, ώστε η κατηγορία Α να ισχύει μόνο για τα καλύτερα προϊόντα.

Οι κατασκευαστές που διαθέτουν προϊόντα στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα κριτήρια βιωσιμότητας, σύμφωνα με τα οποία υποχρεούνται να διατηρούν ανταλλακτικά για να τα διαθέτουν στους καταναλωτές και τους επισκευαστές. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να επισκευάζουν τις οικιακές συσκευές αντί να τις πετούν ως απορρίμματα, σύμφωνα με τους στόχους μας για την προώθηση ενός πιο κυκλικού οικονομικού μοντέλου.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συσκευών θα εξοικονομήσει 2,8 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές. Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε εκτιμώμενη σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας 15 TWh, καθώς και σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 1,7 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2 έως το 2040. Η εξοικονόμηση ενέργειας ισοδυναμεί περίπου με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν 2,6 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Επιπλέον βοήθεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Κομισιόν: Απόσυρση ενεργειακών μέτρων και συνετά δημοσιονομικά - «Καμπανάκι» για Γαλλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider