ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δεν θεωρεί πως το Ιράν έχει δώσει εντολή για επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δεν θεωρεί πως το Ιράν έχει δώσει εντολή για επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πως έχει δοθεί εντολή από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για επιθέσεις σε αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πως έχει δοθεί εντολή από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για επιθέσεις σε αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου έπειτα από μια αύξηση των επιθέσεων σε Ιράκ και Συρία που αποδίδονται σε φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν βρεθεί κατ΄επανάληψη στο στόχαστρο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση μαχητών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

«Δεν θεωρούμε απαραίτητα πως το Ιράν τούς έχεις δώσει ρητή εντολή να εξαπολύσουν τέτοιου είδους επιθέσεις«, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Διαβάστε ακόμα - Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν το Ισραήλ με βομβαρδισμό της Χάϊφα

Πιεζόμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό, ο Ράιντερ πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δει κάποια ρητή εντολή, για παράδειγμα, από τον ανώτατο ηγέτη, που να λέει: 'Πηγαίνετε και κάντε αυτό'».

Ο Ράιντερ είπε, ωστόσο, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εντέλει πως η Τεχεράνη φέρει ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις από ένοπλες οργανώσεις «λόγω του γεγονότος ότι υποστηρίζονται από το Ιράν».

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters πως η στρατηγική του Ιράν για σε ό,τι αφορά υποστηριζόμενες οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είναι να επιδιώξουν περιορισμένα πλήγματα στο Ισραήλ και σε αμερικανικούς στόχους, αλλά να αποφύγουν μια μεγάλη κλιμάκωση που θα ενέπλεκε την Τεχεράνη.

Χθες, Κυριακή, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, περιλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης των επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και για το ενδεχόνενο το Ιράν να επιδιώξει να διευρύνει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Το Σαββατοκύριακο, ο Όστιν έδωσε εντολή για αποστολή επιπλέον συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στη Μέση Ανατολή ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των στρατιωτών. Είπε πως το Πεντάγωνο θα στείλει ένα σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και επιπλέον πυραύλους Patriot στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει επίσης πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή στην προσπάθεια να αποτρέψουν το Ιράν και υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη οργανώσεις να διευρύνουν τη σύγκρουση. Αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη δύο αεροπλανοφόρων και περίπου 2.000 πεζοναυτών.

«Κανείς δεν θέλει να δει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, όμως δεν θα διστάσουμε να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας», είπε ο Ράιντερ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παλαιστίνιος ΠΘ: Δεν πρέπει να δίνεται στο Ισραήλ «άδεια να σκοτώνει»

Μπορέλ: Αναγκαία η «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας

Σε «συναγερμό» η Γαλλία για τα στρατιωτικά γυμνάσια Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας κοντά στην Αρμενία

gazzetta
gazzetta reader insider insider