Ώρα μηδέν για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα: Οι στόχοι του Ισραήλ - Κραυγή αγωνίας από ΟΗΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώρα μηδέν για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα: Οι στόχοι του Ισραήλ - Κραυγή αγωνίας από ΟΗΕ
Επί ποδός για χερσαίες επιχειρήσεις - Πότε και πώς θα ξεκινήσουν την εισβολή. Οι Αμερικανοί έπεισαν τον Νετανιάχου να επιτρέψει για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα. Χαμάς και Πούτιν θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες τονίζει ο Μπάιντεν.

Τελευταία ενημέρωση 12:40

Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο έδαφός του τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, είναι προ των πυλών. Οι εικόνες με τις μετακινήσεις στρατιωτών και εξοπλισμού από το Ισραήλ αποτελούν παρελθόν από την Πέμπτη (19/10), γεγονός που δείχνει ότι όλες οι μονάδες έχουν λάβει θέσεις για την πραγματοποίηση της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ, Νιρ Μπαρκάτ, ο στρατός έχει το «πράσινο φως» για να μπει στη Γάζα όταν είναι έτοιμος. Σε συνέντευξή του στο ABC News, τόνισε ότι οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι σε δεύτερη μοίρα καθώς η διάλυση της Χαμάς συνιστά τον #1 στόχο του Τελ Αβίβ. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας ζωντανούς αλλά πρώτη και τελευταία προτεραιότητα είναι η καταστροφή της Χαμάς», ανέφερε.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας στα στρατεύματα έξω από τη Γάζα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί».

Οι στόχοι των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Όμηροι: Ήδη γίνονται επιδρομές και επιχειρήσεις ανίχνευσης.
  • Στοχοποίηση: Να στοχοποιηθεί η ηγεσία της Χαμάς αλλά και όσοι ενεπλέκασαν στις επιθέσεις της Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου
  • Τούνελ: Να εντοπιστούν τα υπόγεια τούνελ όπου «κρύβεται» όλη η δύναμη της Χαμάς
  • Χαρτογράφηση: Σκοπός είναι να χαρτογραφηθεί η άμυνα της Χαμάς (πολυβολία, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, αντιαρματικά)

Μια στρατιωτική κλιμάκωση θα ήταν «καταστροφική» για τους κατοίκους της Γάζας

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω», δήλωσε ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη.

Παράλληλα, οποιαδήποτε κλιμάκωση ή ακόμη και συνέχιση της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι «καταστροφική» για τον τοπικό πληθυσμό, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση συμβούλευσε τους ολλανδούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο.

«Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση ή ακόμη και συνέχιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων θα είναι απλούστατα καταστροφική για τον πληθυσμό της Γάζας, δήλωσε ο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. Εξάλλου η κυβέρνηση της Ολλανδίας συμβούλευσε σήμερα τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο και κάλεσε επίσης αυτούς που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα «να φύγουν από το Λίβανο το συντομότερο δυνατόν».

«Ως αποτέλεσμα απρόβλεπτων εξελίξεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, υπάρχουν αυξημένες εντάσεις στο Λίβανο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ολλανδική κυβέρνηση.

Η Αίγυπτος ανοίγει τη Ράφα για να περάσει η βοήθεια στη Γάζα

Τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί από τους Αιγυπτίους στα σύνορά τους με την πολιορκούμενη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, αφαιρέθηκαν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι που φαίνεται πως δείχνει ότι θα διέλθει προσεχώς η ανθρωπιστική βοήθεια.

Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που ξέσπασε έπειτα από μια άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας -οι μισοί είναι παιδιά- βρίσκονται στο χείλος της «καταστροφής» επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα. Όσο για τα αποθέματα τροφίμων, σύντομα θα έχουν εξαντληθεί.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα. Όμως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού ανοίγματος της Γάζας προς τον κόσμο που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ.

Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ' όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα, όπου ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών ανέρχεται σε σχεδόν 3.800 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 1.500 παιδιά, και περισσότερους από 12.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαρδισμένους δρόμους που οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό και σήμερα «αιγυπτιακά οχήματα και υλικό εισήλθαν για να επισκευάσουν το δρόμο από την παλαιστινιακή πλευρά», ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες. Φράγματα από μπετόν, που είχαν τοποθετηθεί στο σύνορο κοντά στο πέρασμα της Ράφα, αφαιρέθηκαν από τους Αιγυπτίους στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μία πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας. Χθες, Πέμπτη, το Κάιρο ανακοίνωσε πως «η Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως πέτυχε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «αφήσει να περάσουν μέχρι 20 φορτηγά», ένας αριθμός εντελώς ανεπαρκής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει σε τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα τις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας - το 60% των οποίων εξαρτιόταν ήδη πριν από τον πόλεμο από τη διεθνή επισιτιστική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη βοήθεια στη Γάζα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ «συνάντησε ισραηλινούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους για να δημιουργήσουν μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας».

Το Ισραήλ, το οποίο επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό της Γάζας εδώ και περισσότερο από 16 χρόνια, δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως φοβάται ότι από τη βοήθεια θα επωφεληθεί η Χαμάς και όχι οι άμαχοι και έθεσε τους όρους του: η βοήθεια θα πάει μόνο στους «αμάχους» και αποκλειστικά «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», προς το οποίο ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν.

Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες

Η ισλαμιστική οργάνωση και ο πρόεδρος της Ρωσίας έχουν το «κοινό» πως θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν στο σπάνιο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο προς τον αμερικανικό λαό, αναγγέλλοντας πως θα ζητήσει σήμερα κιόλας το Κογκρέσο να εγκρίνει «με κατεπείγουσα διαδικασία» χρηματοδότηση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ και στην Ουκρανία

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν κοινό τούτο: θέλουν και οι δύο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», είπε, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ, όπου διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η Ουάσιγκτον στέκει στο πλευρό της χώρας του και επέρριψε ευθύνες στην παλαιστινιακή πλευρά για το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας.

Σύμφωνα με το Reuters, το αίτημα προς το Κογκρέσο θα περιλαμβάνει 60 δισ. για την Ουκρανία και 14 δισ. δολάρια για το Ισραήλ. Περίπου το μισό από το ποσό για την Ουκρανία θα διατεθεί για την αντικατάσταση και την πλήρωση αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού. Ακόμη, θα ζητηθούν 10 δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισ. για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και 7 δισ. για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν, κατά την ίδια πηγή.

Παράλυση

Με το διάγγελμα αυτό, μόλις το δεύτερο που απηύθυνε στους Αμερικανούς από το λεγόμενο «Resolute Desk», ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για την επανεκλογή του, ήθελε να πείσει τους αντιπάλους του στην αμερικανική δεξιά και τους ψηφοφόρους, που μοιάζουν να έχουν κουραστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι είναι ανάγκη να εγκριθεί πελώριο πακέτο βοήθειας στην ισραηλινή και στην ουκρανική κυβέρνηση.

Συνδέοντας την υπεράσπιση του Ισραήλ με αυτή της Ουκρανίας, ελπίζει πως θα μπορέσει να δημιουργήσει τη συναίνεση που λείπει ως τώρα στο Κογκρέσο, για να εξασφαλίσει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Μολονότι κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν να αντιτίθενται στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ζήτησαν να σταλεί βοήθεια στο Ισραήλ, να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα νότια σύνορα για να ανασχεθεί η μετανάστευση και αυστηρότερη στάση έναντι της Κίνας.

Ο Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας, θέλει να ξεπεράσει τους δισταγμούς και την εναντίωση των Ρεπουμπλικάνων και της αμερικανικής κοινής γνώμης όσον αφορά τη σύρραξη, που φαίνεται πως θα έχει διάρκεια.

«Η ιστορία μας έχει διδάξει πως όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα» και «όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα», προκαλούν «κι άλλο χάος και θάνατο και καταστροφή» και «το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο αυξάνονται».

Αν δεν εμποδιστεί ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, υποστήριξε ο κ. Μπάιντεν, μπορεί να απειλήσει την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, κι αν «επιτεθεί σε σύμμαχο στο NATO θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του». Αν οι ΗΠΑ δεν αναλάβουν δράση, επέμεινε, «οι κίνδυνοι συρράξεων και χάους θα μπορούσαν να εξαπλωθούν», επέμεινε.

«Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο», «ακόμη σήμερα», ανέφερε, προειδοποιώντας εναντίον των συνεπειών «μικροπρεπών» πολιτικών αντιπαραθέσεων στον ρόλο της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μικροπρεπείς, μικροκομματικές, οργισμένες πολιτικές να μας εμποδίσουν να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ως μεγάλο έθνος», είπε. «Αρνούμαι να το επιτρέψω». «Ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος είναι αυτός που κρατάει τον κόσμο στη θέση του» και οι «συμμαχίες μας είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς», επιχειρηματολόγησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΞ για μοναστήρι στη Γάζα: Σε παρακείμενο κτήριο ο βομβαρδισμός - «Βαθιά οδύνη για τα θύματα»

Στίγκλιτς: Μπορεί να δούμε ξανά εκρηκτική άνοδο στο πετρέλαιο λόγω Μέσης Ανατολής

Γάζα: Βομβαρδίστηκε η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Πορφυρίου - Δυο νεκροί και πολλοί τραυματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider