Οικονόμου: Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ενίσχυση των υπηρεσιών για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ενίσχυση των υπηρεσιών για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση
Στην σταδιακή εγκατάσταση ενός μεγάλου δικτύου καμερών, που θα ενισχύσει την ασφάλεια των κατοίκων της Αθήνας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη του το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό ”ΣΚΑΪ 100,3”

Στην σταδιακή εγκατάσταση ενός μεγάλου δικτύου καμερών, που θα ενισχύσει την ασφάλεια των κατοίκων της Αθήνας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη του το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό ”ΣΚΑΪ 100,3”.

«Είναι προτεραιότητά μας, την οποία έχουμε μοιραστεί και με τον δήμαρχο της Αθήνας -υπάρχει πλήρης συναντίληψη με τον κ. Μπακογιάννη- για να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε ένα διευρυμένο σύστημα επιτήρησης, μέσω καμερών στην Αττική και βεβαίως, στη μεγάλη του πλειονότητα, στην Αθήνα» σημείωσε σχετικά ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι πρόκειται για «…κάμερες που θα επανενεργοποιηθούν, από αυτές που δεν λειτουργούν, καινούριες κάμερες, οι οποίες θα είναι και για την υποβοήθηση σε ό,τι αφορά στις τροχαίες παραβάσεις, την ηχορύπανση, την παρατήρηση της κυκλοφορίας, αλλά και κάμερες που θα βοηθήσουν πάρα πολύ το αστυνομικό έργο στην αντιμετώπιση, την καταδίωξη, την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος».

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε σημεία όπου έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παραβατικότητας, ενώ θα ληφθούν υπόψη στοιχεία και παρατηρήσεις από τους δήμους. Επιπλέον είπε ότι υπάρχει μία ομάδα που μελετά όλα τα νομικά ζητήματα για να υπάρχει συμφωνία με τις πρόνοιες και τις προβλέψεις του Συντάγματος και των νόμων για τα προσωπικά δεδομένα και όλα τα υπόλοιπα.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε ότι σκοπός είναι ο διαγωνισμός, που συνήθως απαιτεί ένα χρονικό ορίζοντα 12-18 μηνών, να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται. «Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σταδιακά να αρχίσουν να τοποθετούνται κάμερες. Μην πάμε και για τις 750-780 μονομιάς, όσες είναι όλες μαζί, αλλά να βρούμε τρόπους και μηχανισμούς ώστε σταδιακά να τοποθετούνται και ταυτόχρονα να κάνουμε μία δουλειά που θα είναι ολοκληρωμένη. Διότι δεν είναι μόνο να καταγράφουν, είναι να μεταδίδουν και την εικόνα σωστά εκεί που πρέπει να μεταδίδουν. Θα πάμε σε μία συνολικότερη αναβάθμιση όλων αυτών των υποδομών, που όχι απλώς είναι κρίσιμες για να έχουμε πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφάλειας παντού. Αυτό το σύστημα θα αλλάξει το υπόδειγμα αστυνόμευσης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Αθήνα, μαζί με την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις γειτονιές, τους δρόμους, τις πλατείες» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία η τοπική αυτοδιοίκηση με την κεντρική κυβέρνηση να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες σε τέτοια ζητήματα, ενώ τόνισε ότι του φάνηκε πολύ περίεργος ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, το θέμα αυτό στο χθεσινό ντιμπέιτ με τον κ. Μπακογιάννη.

Στην συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος στην δέσμευση του πρωθυπουργού, για αποδέσμευση αστυνομικών από υπηρεσίες φύλαξης, σημείωσε πως μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουν γυρίσει στο πεδίο 1.500 αστυνομικοί και μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου επιπλέον 1.000.

«Όλοι οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε σε υπηρεσίες πεδίου, η συντριπτική τους πλειοψηφία στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σε πεζές περιπολίες, Αστυνομικά Τμήματα, Άμεση Δράση, στελέχωση στα τμήματα έκδοσης ταυτοτήτων, γιατί οι ανάγκες τις οποίες η Ελληνική Αστυνομία καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολυδιάστατες» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Αναφορικά με το θέμα των νέων ταυτοτήτων σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν ανοιχτά ραντεβού μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, και υπάρχουν διαθέσιμα ανοιχτά ραντεβού κυρίως σε πρωτεύουσες νομών και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Οικονόμου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μία μεγαλύτερη κινητικότητα και για το λόγο αυτό άνοιξαν αρκετά τμήματα και αρκετά σημεία, διπλασιάζοντας έτσι την δυνατότητα των ημερησίων ραντεβού.

Τέλος, τόνισε ότι όσοι πάρουν δελτίο ταυτότητας πριν από τον ατομικό αριθμό, θα πρέπει να ξαναπάρουν πάλι δελτίο ταυτότητας με τον ατομικό αριθμό. «Οπότε όποιος επιθυμεί να το κάνει μία και καλή θα μπορεί να περιμένει να το κάνει μετά» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δικαστήριο της ΕΕ: Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο δεν είναι όχημα με κινητήρα

Γεωργιάδης για συντάξεις δικαστικών: Η κυβέρνηση θα προστατεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Στο επίκεντρο οι επιθέσεις στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider