Δυτική Όχθη: Ένας νεκρός Παλαιστίνιος στη διάρκεια συγκρούσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυτική Όχθη: Ένας νεκρός Παλαιστίνιος στη διάρκεια συγκρούσεων
Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα όταν δέχθηκε πυροβολισμούς στη διάρκεια νυχτερινών συγκρούσεων με Εβραίους εποίκους και Ισραηλινούς στρατιώτες στη Χαουάρα, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου από την αρχή του έτους σημειώνονται επανειλημμένα βία επεισόδια.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα όταν δέχθηκε πυροβολισμούς στη διάρκεια νυχτερινών συγκρούσεων με Εβραίους εποίκους και Ισραηλινούς στρατιώτες στη Χαουάρα, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου από την αρχή του έτους σημειώνονται επανειλημμένα βία επεισόδια.

«Ο Λαμπίμπ Μοχάμαντ Λαμπίμπ Ντμίντι, ηλικίας 19 ετών, σκοτώθηκε όταν δέχθηκε σφαίρες εποίκων στην καρδιά στο χωριό Χαουάρα», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις για τις συνθήκες του θανάτου του νεαρού.

Ο δήμαρχος της Χαουάρα, Μόιν Ντμίντι, δήλωσε στο AFP, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, ότι ο νεαρός είχε καταφύγει στη στέγη του σπιτιού του, αφού Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν εναντίον της οικίας του. Ένας από αυτούς τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.

«Περισσότεροι από 200 έποικοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Χαουάρα μετά τα μεσάνυκτα φωνάζοντας και χορεύοντας, κάποιοι από αυτούς με καλυμμένα τα πρόσωπα», δήλωσε άλλος κάτοικος και δημοσιογράφος, ο Άμπεντ Ρόχμαντ Ντμίντι. «Άρχισαν να ρίχνουν πέτρες εναντίον κάποιων σπιτιών, στη συνέχεια οι νέοι (...) προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα σπίτια τους ρίχνοντας επίσης πέτρες», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός άφησε να εννοηθεί ότι ο Παλαιστίνιος ενδέχεται να σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στρατιωτικού.

Μετά τα μεσάνυκτα, την Παρασκευή, «δεκάδες Ισραηλινοί πολίτες συγκεντρώθηκαν» στη Χαουάρα και «στη διάρκεια αυτής της συγκέντρωσης Ισραηλινοί πολίτες και Παλαιστίνιοι κάτοικοι της πόλης πέταξαν πέτρες», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι έκανε χρήση «μέτρων για την αντιμετώπιση των ταραχών» ώστε «να σταματήσουν οι συγκρούσεις».

Επίσης οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ «με πραγματικές σφαίρες» εναντίον «υπόπτου» ο οποίος έριξε «ένα τούβλο εναντίον ισραηλινού οχήματος», πρόσθεσε ο στρατός, επισημαίνοντας ότι ο άνδρας αυτός χτυπήθηκε από σφαίρες.

Όταν ρωτήθηκε από το AFP εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο Παλαιστίνιος τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επεσήμανε από την πλευρά της ότι παρείχε φροντίδες σε 58 ανθρώπους επί τόπου, οι οποίοι είχαν εισπνεύσει δακρυγόνα.

«Βανδαλισμοί»

Από την αρχή του έτους στη Χαουάρα, η οποία βρίσκεται νότια της μεγάλης παλαιστινιακής πόλης Ναμπλούς, έχουν σημειωθεί αρκετά αιματηρά περιστατικά με Παλαιστίνιους να πυροβολούν εναντίον οχημάτων στα οποία επιβαίνουν Ισραηλινοί, με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι Εβραίοι έποικοι να επιδίδονται σε βίαια αντίποινα εναντίον του τοπικού πληθυσμού.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα επεισόδια που ξέσπασαν τη νύκτα κάνοντας λόγο για «ένα ειδεχθές έγκλημα που διέπραξε ένας ρατσιστής, γεμάτος μίσος έποικος», ένα γεγονός που μαρτυρά «τη διαιώνιση των εγκλημάτων και των επιθέσεων οργανωμένων πολιτοφυλακών εποίκων εναντίον του λαού μας».

Η νυχτερινή επίθεση των εποίκων στη Χαουάρα σημειώθηκε λίγες ώρες αφού ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός στην περιοχή από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Ο άνδρας αυτός είχε ανοίξει πυρ με αυτόματο όπλο εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαιναν τρία μέλη μιας οικογένειας Ισραηλινών. Κανένα μέλος της οικογένειας δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο στρατός αναφέρθηκε επίσης «σε πληροφορίες (…) περί πράξεων βανδαλισμού εναντίον περιουσιών Παλαιστίνιων κατοίκων της πόλης από Ισραηλινούς πολίτες».

Τον Φεβρουάριο δεκάδες Ισραηλινοί είχαν πυρπολήσει πολλά κτίρια στη Χαουάρα έπειτα από επίθεση Παλαιστινίων που κόστισε τη ζωή σε δύο Ισραηλινούς.

Η βία που συνδέεται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει οξυνθεί από την αρχή του έτους, κυρίως στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Από την 1η Ιανουαρίου έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια τουλάχιστον 247 Παλαιστίνιοι, 32 Ισραηλινοί, μία Ουκρανή και ένας Ιταλός, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση επίσημες πηγές.

Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται στην παλαιστινιακή πλευρά μαχητές και άμαχοι, εκ των οποίων ανήλικοι, και στην ισραηλινή πλευρά κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους ανήλικοι και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Σουηδία στέλνει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 200 εκατ. δολαρίων προς το Κίεβο

ΟΗΕ: Ζητά την απελευθέρωση της βραβευθείσας με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Ιταλία και Βρετανία δεσμεύονται σε κοινή δράση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider