Καταργείται η βίζα για τους Ισραηλινούς που θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταργείται η βίζα για τους Ισραηλινούς που θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να περιλάβουν το Ισραήλ στο πρόγραμμα εξαίρεσης της βίζας, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, σε μία απόφαση που αναμένεται εδώ και χρόνια από το Ισραήλ, αλλά προκαλεί τις αντιδράσεις Δημοκρατικών του Κονγκρέσου και φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να περιλάβουν το Ισραήλ στο πρόγραμμα εξαίρεσης της βίζας, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, σε μία απόφαση που αναμένεται εδώ και χρόνια από το Ισραήλ, αλλά προκαλεί τις αντιδράσεις Δημοκρατικών του Κονγκρέσου και φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων.

Η απόφαση ανακοινώνεται μετά την συμφωνία αμοιβαιότητας για την εξαίρεση από την βίζα που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, έπειτα από μία «επιτυχημένη» δοκιμαστική περίοδο πολλών μηνών, εξήγησαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάσθηκαν.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα.

Η συμφωνία της 19ης Ιουλίου προβλέπει ότι το Ισραήλ δεσμεύεται ότι όλοι οι αμερικανοί υπήκοοι που ταξιδεύουν εφοδιασμένοι με αμερικανικό διαβατήριο θα αναγνωρίζονται ως τέτοιοι και θα τυγχάνουν ισότιμης συμπεριφοράς ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και καταγωγής.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι Ισραηλινοί που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ μπορούν να το κάνουν χωρίς βίζα από τις 30 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία απόφαση που λαμβάνεται έπειτα από πολυετείς προσπάθειες ώστε να διασφαλισθεί ότι το Ισραήλ αποδέχεται τις αυστηρές υποχρεώσεις του προγράμματος αυτού, στις οποίες περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η είσοδος στο Ισραήλ όλων των αμερικανών πολιτών, διευκρίνισε αμερικανός αξιωματούχος εξηγώντας ότι από την ρήτρα θα ωφεληθούν όλοι οι Αμερικανοπαλαιστίνιοι που διαμένουν στην Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

«Για να γίνει σαφές, η απόφαση αυτή ένταξης του Ισραήλ δεν ελήφθη για να γίνει χάρη στο Ισραήλ, αλλά διότι θα ωφελήσει τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση γίνεται λίγες ημέρες μετά την συνάντηση κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από ένταση μηνών ανάμεσα στους δύο ηγέτες λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε αντιδημοκρατική και της συνέχισης του εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υπήκοοι 40 χωρών θα μπορούν να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος χωρίς βίζα για σύντομα ταξίδια αναψυχής ή επιχειρηματικά ταξίδια.

Αγωγή από τους Αμερικανούς Άραβες

Το Ισραήλ διαπραγματεύεται την είσοδό του στο πρόγραμμα αυτό εδώ και πολλά χρόνια.

Ομως, η μεταχείριση των Αμερικανοπαλαιστινίων ήταν το βασικό εμπόδιο.

Μέχρι σήμερα, οι Παλαιστίνιοι που διαθέτουν αμερικανική υπηκοότητα δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο Ισραήλ χωρίς βίζα όταν περνούσαν τράνζιτ από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και ήταν υποχρεωμένοι να περνούν από την γειτονική Ιορδανία.

Κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου «περί τις 100.000 αμερικανοί πολίτες, ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοπαλαιστίνιοι» μπόρεσαν να εισέλθουν στο Ισραήλ χωρίς βίζα και να συνεχίσουν μέχρι την Δυτική Οχθη, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους.

Πριν από την ανακοίνωση, η Επιτροπή κατά των Διακρίσεων εις βάρος των Αμερικανών Αράβων ανακοίνωσε χθες ότι έχει καταθέσει αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης με βάση την πολιτική διακρίσεων του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με την αγωγή, με την είσοδο του Ισραήλ στο πρόγραμμα εξαίρεσης της βίζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν ρητώς τις πρακτικές διακρίσεων των Ισραηλινών απέναντι στους Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων των αμερικανών πολιτών, κατά παραβίασιν των ίδιων των νόμων τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Δημοκρατικοί του Κονγκρέσου απηύθυναν πρόσφατα επιστολή προς τον Τζο Μπάιντεν ζητώντας του να αναβάλει την απόφαση διότι το Ισραήλ δεν έχει δώσει επαρκείς εγγυήσεις.

Αμερικανοπαλαιστίνιοι έχουν καταγγείλει, με δηλώσεις τους στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), διατήρηση της άνισης μεταχείρισης εις βάρος τους εκ μέρους των ισραηλινών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιράν: Έθεσε σε τροχιά τον στρατιωτικό δορυφόρο Noor 3

Απών και από το δεύτερο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών ο Τραμπ

Ουκρανία: Το Κίεβο απομάκρυνε όλα τα παιδιά από διάφορες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider