Μητσοτάκης: Οι αλλαγές στην πολιτική προστασία – Πού θα εστιάσει η κυβέρνηση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Οι αλλαγές στην πολιτική προστασία – Πού θα εστιάσει η κυβέρνηση
Κάνοντας έναν απολογισμό της ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού στις πρόσφατες κρίσης στην Θεσσαλία , ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το επιτελικό κράτος λειτούργησε και ότι ο συντονισμός ήταν ικανοποιητικός.

Στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση κρίσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που βίωσε πρόσφατα η Ελλάδα στη Θεσσαλία και τον Έβρο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή το μεσημέρι στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Κάνοντας έναν απολογισμό της ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού στις πρόσφατες κρίσης στην Θεσσαλία , ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το επιτελικό κράτος λειτούργησε και ότι ο συντονισμός ήταν ικανοποιητικός τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται πολύ καλύτερο κάθετος σχεδιασμός και αξιοποίηση της πρακτικής εμπειρίας στο πεδίο σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Άμεσα συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Όπως γνωστοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου κατά την ομιλία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση προχωρά στη συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ο οποίος θα υπάγεται στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων ενώ θα υλοποιηθούν και μόνιμα έργα στον τομέα της άρδευσης.

Όπως εξειδίκευσε την Κυριακή ο πρωθυπουργούς, πρόκειται για έναν οργανισμό ο οποίος θα συγκροτηθεί άμεσα, θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της εταιρείας «Αττικό Μετρό» και θα μπορεί να ωριμάζει και να υλοποιεί έργα λαμβάνοντας τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από οργανισμό της Ολλανδίας, ο οποίος θα συνεργαστεί με την περιφέρεια. Στόχος είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, η προστασία του πληθυσμού και των καλλιεργειών κλπ. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες δεν θα γίνουν αυτόνομα και θα προηγηθεί διαβούλευση με την Θεσσαλία όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι μιλάμε για μια περιφέρεια η οποία είναι κρίσιμη για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ασφάλεια τροφίμων της χώρας.

Πιο γρήγορα θα τρέξει το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Αιγίς» και τους πόρους 2 δις για τους οποίους ωστόσο αναφέρθηκε πρόσφατα ότι η απορρόφηση ήταν μόλις 1%, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι χρειάστηκε χρόνος για να ωριμάσουν τα έργα τονίζοντας ωστόσο ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν αρχίσει να τρέχουν. «Δική μου προσδοκία είναι το πρόγραμμα να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Στην επόμενη αντιπυρική περίοδο πολλές δράσεις θα έχουν υλοποιηθεί και θα είμαστε πιο έτοιμοι», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην Πολιτική Προστασία θα ενταχθούν ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο

Μία από τις αλλαγές που δρομολογούνται είναι και η μεταφορά της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία ώστε κάτω από έναν φορέα να βρίσκεται όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «στην περίπτωση του Daniel δεν αισθάνομαι ότι στην πολιτική προστασία έχουμε εντάξει όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας» εξηγώντας την ανάγκη να τεθούν τα επιστημονικά δεδομένα υπό έναν ενιαίο φορέα.

Τι δεν πήγε καλά – Η επόμενη μέρα

Κάνοντας αυτοκριτική και έναν απολογισμό για την απόδοση του κρατικού μηχανισμού, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η απόκριση ήταν ικανοποιητική σημειώνοντας ότι «σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα αμέσως μετά από το καιρικό φαινόμενο».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το καιρικό φαινόμενο στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα που βασίζονται σε προηγούμενα περιστατικά και για αυτό κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό το οποίο συνέβη. Αναφορικά με την έγκαιρη αποστολή των μηνυμάτων του 112, είπε ότι τα μηνύματα είχαν σταλεί επανειλημμένως εξηγώντας ότι ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο από ό,τι σε πυρκαγιές καθώς στις πλημμύρες η εντολή είναι να ανέβει κάποιος σε υψηλότερο σημείο ενώ σημείωσε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που δεν θρηνήσαμε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Ομοίως, για την ετοιμότητα του στρατού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα ελικόπτερα πέταξαν αμέσως μόλις αυτό κατέστη εφικτό τονίζοντας ότι δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή λόγω μη έγκαιρης άφιξης των μέσων στα σημεία που είχε απαιτηθεί.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία, τόνισε ότι έχουν γίνει αρκετά αλλά το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα το αποδείξουν οι ειδικοί καθώς η υπόθεση ερευνάται και από την Δικαιοσύνη. «Τουλάχιστον οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν, δεν είναι μόνο θέμα διαχείρισης πλημμυρών αλλά και νερού. Ο θεσσαλικός κάμπος πάσχει σε αυτό τον τομέα. Δεσμεύομαι ότι θα το λύσουμε», είπε.

Ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου», προσθέτοντας ότι θα απαιτηθούν περισσότερα συστήματα και τεχνολογία έγκαιρου εντοπισμού.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα σημείωσε ότι «είναι ανάγκη να εμπλέκουμε τις πολιτικές δυνάμεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο και να εκπαιδεύσουμε καλύτερα τα στελέχη της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο περιφερειών και δήμων».

Πρέπει να ενισχύσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης με σημαντικούς πόρους

Αναλύοντας τους τρόπους χρηματοδότησης της αποκατάστασης των υποδομών και των δράσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των καταστροφών στη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εξήγησε με σαφή γλώσσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν είναι δυνατόν να διατίθενται τρισεκατομμύρια για το πως θα μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε 20 και 30 χρόνια. «Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έχει τεράστια σημασία, δεν θα ησυχάσω αν δεν καταφέρω να πείσω τους Ευρωπαίους ομολόγους μας ότι πρέπει να ενισχύσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης με σημαντικούς πόρους και φυσικά η Ελλάδα, το 2024, να πάρει αυτό που της αναλογεί για τις μεγάλες ζημιές που έγιναν στην Θεσσαλία», ανέφερε. Παράλληλα, στα έργα που απαιτείται να γίνουν θα συνδράμουν και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ και αδιάθετα του προηγούμενοι ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια μέτρα για τις φυσικές καταστροφές προωθεί η κυβέρνηση

H κακοκαιρία Daniel έφερε στην επιφάνεια αστοχίες ετών - Παλιά πληγή η διαχείριση υδάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider