Ποια μέτρα για τις φυσικές καταστροφές προωθεί η κυβέρνηση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια μέτρα για τις φυσικές καταστροφές προωθεί η κυβέρνηση
Μεταρρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ανήγγειλε από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μεταρρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ανήγγειλε από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπό την σκιά των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία και τον Έβρο ο πρωθυπουργός, εστίασε μεταξύ άλλων στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες περιοχές αλλά και στον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να μετριαστούν οι συνέπειες τέτοιων φαινομένων μελλοντικά.

Συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Αν και οι παρεμβάσεις στην πολιτική προστασία αναμένεται να εξειδικευθούν το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός έδωσε μια πρώτη γεύση των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προχωρά στη συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ο οποίος θα υπάγεται στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων ενώ θα υλοποιηθούν και μόνιμα έργα στον τομέα της άρδευσης.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες πλημμύρες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Θεσσαλία σηκώνει παθογένειες πολλών δεκαετιών στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων της. Δεν είναι ώρα να μιλήσω για επιλογές προηγούμενων γενιών που έγιναν σε άλλες συγκυρίες. Τα τελευταία χρόνια, η περιφέρεια έκανε παρεμβάσεις, αν έγιναν όλα σωστά θα φανεί στον απολογισμό και από την έρευνα της Δικαιοσύνης. Λείπει ο σοβαρός σχεδιασμός και η γρήγορη ωρίμανση και κατασκευή έργων».

Επιτάχυνση του ΑΙΓΙΣ και συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις ένοπλες δυνάμεις

Για το πρόγραμμα «Αιγίς», για το οποίο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας είχε πρόσφατα αναφέρει ότι η απορροφητικότητα φθάνει στο 1%, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «αναμένει γρήγορους ρυθμούς για την εκτέλεσή του» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «η συνεργασία της πολιτικής προστασίας με ένοπλες δυνάμεις είναι μονόδρομος με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ενεργοποιούνται σε βαθμό εξονυχιστικής λεπτομέρειας».

Συστήματα νέας τεχνολογίας και αποκατάσταση υποδομών

Συστήματα νέας τεχνολογίας όπως αισθητήρες φωτιάς και drones θα συνδράμουν στον γρήγορο εντοπισμό της φωτιάς ενώ ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό με πρόσληψη επιπλέον πυροσβεστών. Εξίσου επείγουσα έχει κριθεί και η αποκατάσταση των βαρέων υποδομών και κυρίως της μεταφοράς τόσο στη Θεσσαλία όσο και στον Έβρο και προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται άμεσες ενέργειες αποκατάστασης.

Προτεραιότητα οι πολίτες

«Το κόστος αποκατάστασης θα είναι σημαντικό, η οικονομία μας ωστόσο είναι αρκετά ισχυρή και η πατρίδα μας διαθέτει το διπλωματικό βάρος για να ζητήσει και να επιτύχει ευρωπαϊκή βοήθεια. Πρώτη μας προτεραιότητα να βοηθήσουμε πολίτες να ξαναφτιάξουν σπίτια τους, να στηρίξουμε επιχειρήσεις, να δώσουμε σε αγρότες και κτηνοτρόφους εφόδια να πατήσουν στα πόδια τους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ σημείωσε ότι οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν με 25 εκατ. σε 5.000 δικαιούχους.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με κλιματική κρίση να μην γίνει μια μάχη χαμένη. Η επέλαση της κλιματικής κρίσης μπορεί να ξεπερνά τις δυνατότητες και της επιστημονικής πρόβλεψης, η πατρίδας διαθέτει τις δυνάμεις να παραμείνει όρθια και ανθεκτική», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H κακοκαιρία Daniel έφερε στην επιφάνεια αστοχίες ετών - Παλιά πληγή η διαχείριση υδάτων

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξεπαγώνουν οι 3ετίες – Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης - ΦΠΑ στα airbnb –Παράταση market pass για Θεσσαλία, Έβρο

Κακοκαιρία Daniel: Στους 17 οι νεκροί – Αναγνωρίστηκε μέσω DNA το ζευγάρι Αυστριακών

gazzetta
gazzetta reader insider insider