Βιβλική καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο: Συνεχείς απεγκλωβισμοί - Χωριά δίχως νερό και ρεύμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιβλική καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο: Συνεχείς απεγκλωβισμοί - Χωριά δίχως νερό και ρεύμα
Συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Λάρισα - Στους 15 οι νεκροί - Δυο αγνοούμενοι.

Τελευταία ενημέρωση 10:00

Συνεχίζονται σε όλη την έκταση του νομού Λάρισας και στην πόλη τα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς η ευρύτερη περιοχή βιώνει ακόμη μια μέρα αγωνίας. Σημειώνεται ότι οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, περιοχές δηλαδή όπου χθες υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση.

Στα ευχάριστα συγκαταλέγεται η τάση υποχώρησης της στάθμης του νερού του Πηνειού που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη Λάρισα, γεγονός που είναι θετικό σχετικά με την εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων.

Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που είναι πλημμυρισμένες, η στάθμη του νερού είναι σταθερή, με τις καταστροφές να είναι μεγάλες.

Παράλληλα εντοπίζεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα στις εν λόγω περιοχές, με την ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα να είναι μεγάλη.

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, ενώ επί ποδός είναι άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς, για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Συνεχίζεται και σήμερα η μεταφορά πλημμυροπαθών στις τρεις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη. Χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτοι, παντού νερά και λάσπες, με την κυκλοφορία στο δίκτυο της περιοχής να έχει διακοπεί σε πολλά σημεία λόγω της πλημμύρας, προκαλώντας πρόβλημα στη μετακίνηση. To ίδιο μεγάλη είναι και η ζημιά σε μεγάλη έκταση των καλλιεργειών του κάμπου, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς.

15 τα θύματα

Οι νεκροί από την φονική κακοκαιρία Daniel έχουν φτάσει τους 15 ενώ επισήμως άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται. Συνολικά 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συναγερμός για την προστασία της δημοσίας υγείας

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.

Στο Βόλο, που βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Εν τω μεταξύ, η επόμενη μάχη που θα δοθεί είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο.. Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα 10 μέτρα στήριξης των πληγέντων από τη θεομηνία Daniel - Ανοικτή από σήμερα η πλατφόρμα πρώτης αρωγής

Υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία – Όλα τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

Κακοκαιρία Daniel: Προχωρά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης – Στη χαμηλή τάση τα προβλήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider