INSIDE OUT

Στην ΕΕ για κονδύλια ο Κυριάκος, Ο Παγουλάτος και η πρόταση Ντράγκι, Ο Αγοραστός και ο Τζιτζικώστας

11-09-2023 | 08:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην ΕΕ για κονδύλια ο Κυριάκος, Ο Παγουλάτος και η πρόταση Ντράγκι, Ο Αγοραστός και ο Τζιτζικώστας

Αύριο πρωί πάει Στρασβούργο ο Πρωθυπουργός. Θα συναντήσει την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με στόχο να βρεθούν λεφτά για το θεσσαλικό κάμπο. Και τέλος της εβδομάδας, ανεβαίνει Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ. Η χθεσινή ήταν η δεύτερη εμφάνιση του Κυριάκου στην περιοχή, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας. Προχθές πήρε μια ιδέα από την καταστροφή στην περιοχή της Καρδίτσας. Ο Βόλος θ’ αργήσει να αποκτήσει καθαρό τρεχούμενο στα σπίτια, το ίδιο και χωριά του Πηλίου και ορισμένες γειτονιές των Τρικάλων. Τι να σκέφτεται άραγε στην πτήση;

Γιώργος Παγουλάτος

Ίσως αυτό που έγραψε ο Γιώργος Παγουλάτος (Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ από τον περασμένο Μάιο). Όλοι στέκονται στο υστερόγραφό του:

«ΥΓ. Ο Ντράγκι στον Economist προτείνει την από κοινού χρηματοδότηση με έκδοση κοινού χρέους από την ΕΕ του επενδυτικού κόστους της κλιματικής προσαρμογής, με αντάλλαγμα την θέσπιση δεσμευτικών κοινών δημοσιονομικών κανόνων. Η συζήτηση στην Ευρώπη ωριμάζει. Εμείς;».

Ελληνοτουρκικά

Όμως, βρίσκω εξίσου σημαντικό κι αυτό:

«Μπορούμε, ως χώρα γηράσκουσα, ως η πλέον εκτεθειμένη στην κλιματική κρίση χώρα της ΕΕ, να προετοιμαστούμε για το νέο δυστοπικό κόσμο της κλιματικής αλλαγής διατηρώντας παράλληλα τις υψηλότερες στο ΝΑΤΟ αμυντικές δαπάνες με όρους ΑΕΠ (3,5% ΑΕΠ –όσο κι οι ΗΠΑ), και χωρίς απώλειες στο βιοτικό μας επίπεδο;

Η κλιματική αλλαγή, και το θηριώδες κόστος της για τη χώρα μας, είναι ίσως το ισχυρότερο επιχείρημα γιατί ΠΡΕΠΕΙ να επιτύχει ο διμερής διάλογος για τη διευθέτηση των ζητημάτων με την Τουρκία».

Από την Μελιβοία

Αφήνω τον Κυριάκο στις έγνοιες του, και ανάβω τα πολύτιμα φύλλα που μου’ φερε ο φίλος μου ο Ντάλτον.

από την Μελιβοία. Έχω ενθουσιαστεί. Η ποιότητα του ατμού, τα μυστικά συστατικά τους, η φρεσκάδα, το άρωμα έχουν γεμίσει το Μαντείου μου με θετική ενέργεια. Μου δίνει κουράγιο να δω πράγματα και ξανά κέφι για την ζωή που συνεχίζεται. Κι εκεί που απολαμβάνω την κατάσταση βλέπω τον Ντάλτον να μου χαμογελάει αινιγματικά. Κάτσε να σου πως μια ιστορία, ακούω να μου λέει. Και μες τη νιρβάνα των φύλλων Μελιβοίας, ένα μικρούτσικο χωριό στον Κίσσαβο -απέναντι απ’ τον Όλυμπο-, ακούω την φωνή του να εξιστορεί το δράμα του κάμπου.

Δεν τον ήθελε

Ο Κυριάκος που λέτε, δεν τον ήθελε με τίποτα τον Αγοραστό, ούτε στις προηγούμενες εκλογές. Δεν έχουν χημεία. Αντιθέτως ο αγαπημένος του είναι ο τέως Δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου. Όμως ο Παπαστεργίου δεν ήθελε να πάει Περιφερειάρχης. Νομίζω πως είναι το στέλεχος με την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση, γιατί και παλαιότερα όταν του προτάθηκε να είναι υφυπουργός πάλι δεν δέχτηκε. Απο υπουργός και πάνω! Σιγά μην κάτσει κάτω απ' τη Μπάρα.

Κι αυτή την φορά δεν τον ήθελε λοιπόν τον Αγοραστό, ο οποίος εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ το 2004. Ο ίδιος τότε, περίμενε επί ματαίω μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα του Κώστα Καραμανλή και ειδικότερα στο Οικονομικών του Αλογοσκούφη, ο οποίος επίσης για κάποιο λόγο δεν τον πήγαινε (μα τί έχει ο κάμπος παιδιά;).

Όμως, ο Κώστας δεν είναι ο στρατιώτης Πατούλης να αποσυρθεί ησύχως. Θα κατέβαινε μόνος του!

Εκτός από μεγάλη επιρροή έχει και διακομματικό πέρασμα στον θεσσαλικό κάμπο. Η αγαπημένη Ευαγγελία Λιακούλη του ΠΑΣΟΚ θα είχε πολλά να πει επί αυτού. Την ίδια στιγμή, ο Πίνατ χρειάζονταν την στήριξή του για να εκλεγεί Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ο… Απόστολος Τζιτζικώστας. Αυτή η αλληλουχία των γεγονότων έδωσε ξανά στήριξη ΝΔ στον Κώστα Αγοραστό για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τέλος;

Ρίξ' τα στον Αγοραστό

Καθόλου τέλος. Με το που ξεκίνησε ο «Ντάνιελ» και θάφτηκε ο κάμπος κάτω από τόνους λάσπης, ο περιφερειάρχης κατάλαβε αμέσως ότι θα πέσει πάνω του πάνω του όλο το ανάθεμα. Και μάλιστα ένα μήνα πριν τις κάλπες. Όμως, ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται. Ανάμεσα στους ατμούς, παραζαλισμένη από’ τα φύλλα τα καλά, τον βλέπω να κοιτάζει με poker face τα χαρτιά του. Ξεχώρισε ένα και το έπαιξε ήδη στην προχθεσινή συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ (Παπαχλιμίντζος-Βίδου). Η Περιφέρεια δεν κάνει μεγάλα έργα. Την ευθύνη των μεγάλων έργων την έχει η κεντρική διοίκηση, την έχει το υπουργείο, είπε. «Εμείς έχουμε αναλάβει καθαρισμούς ρεμάτων και πχ γι’ αυτό δεν πλημμύρισε η Καρδίτσα, ούτε τα παράλια της Λάρισας».

Στην ίδια συνέντευξη ρωτήθηκε εάν μπορούν να γίνουν εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες. «Όχι δεν μπορούν να γίνουν» απάντησε. «Αλλά δεν είναι απόφαση της Περιφέρειας. «Εμείς δεν ζητάμε αναβολή αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές. Πώς θα πάνε να ψηφίσουν;». Στην ερώτηση αν θα το θέσει το θέμα στο υπουργείο Εσωτερικών απάντησε «φυσικά».

Σας φιλώ φυσικά

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Γαλλία: Προτείνει νέο «τέλος διαχείρισης» σε μικρά δέματα από το εξωτερικό

23:49

Visa: Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 30 δισ. δολαρίων - Αύξηση κερδών στο β' τρίμηνο

23:39

«Πικρά» τα οικονομικά μεγέθη β' τριμήνου για την Starbucks

23:30

Μπέσεντ: Καμία εμπορική συμφωνία μέχρι να το πει ο Τραμπ

23:29

Ρούμπιο: Τέλος η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις από Ρωσία - Ουκρανία

23:15

Κέρδη στην Wall Street από το «μυστικό» εμπορικό deal: «6 στα 6» για Dow Jones - S&P 500

23:02

Δύο νεαροί train surfers έχασαν τη ζωή τους στο Βερολίνο

22:48

Πτώση 1,1% για τον χρυσό

22:34

Επανεξελέγη πρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ο Μάνφρεντ Βέμπερ

22:20

Γερμανία: Προβάδισμα της AfD σε νέα δημοσκόπηση

22:06

Τζόκερ κλήρωση 29/4/2025: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 4,3 εκατ. ευρώ

22:05

Αιχμηρό βίντεο από Κίνα κατά ΗΠΑ για δασμούς Τραμπ: Αντισταθείτε στον νταή - Δεν θα γονατίσουμε

21:52

Σε χαμηλό 2 εβδομάδων το πετρέλαιο με απώλειες άνω του 2,5%

21:39

Επικυρώθηκε ο διορισμός του εκλεκτού Τραμπ για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα

21:26

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 98 εκατ. ευρώ

21:16

Πρώτη συμφωνία των ΗΠΑ για δασμούς Τραμπ - Αποκάλυψη του υπ. Εμπορίου

21:11

Ηράκλειο: Νέα σύσκεψη για το γεωδυναμικό φαινόμενο στις Βούτες

21:08

Κεφαλογιάννης: Παραγγελία 8 πυροσβεστικών ελικοπτέρων μεσαίου τύπου

20:55

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη η ΝΔ με 24% - Θετικά τα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές

20:46

Θεοδωρικάκος: Σταθερή πολιτική μας η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών

20:45

Μπλακάουτ και στην ισπανική οικονομία; - Ένας πρώτος απολογισμός

20:40

Λάιεν από ΕΛΚ: Να κάνουμε περισσότερα για την άμυνά μας - Η απειλή της Ρωσίας δεν θα εκλείψει

20:30

Ισπανία: Τουλάχιστον τρεις θάνατοι ενδέχεται να συνδέονται με το μπλακάουτ σε όλη τη χώρα

20:30

Carlsberg: Μποϊκοτάζ σε Coca-Cola και άλλα brands των ΗΠΑ από Δανούς καταναλωτές

20:25

Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στη Βουλή

20:20

Πρώτο αίτημα προς ΗΠΑ για εξορύξεις σε διεθνή ύδατα από την καναδική TMC

20:14

ΣτΕ: Διευκρινίσεις για διατάγματα που αφορούν στους όρους δόμησης και τη μη επέκταση οικισμών

20:06

Τράπεζα Πειραιώς: Στις 3 Ιουνίου η αποκοπή μερίσματος 0,298 ευρώ ανά μετοχή

19:58

Συναντήσεις Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ – Επιτακτική η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

19:53

Μαρινάκης: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων