Βρετανία: Επανεντάσσεται στο ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα Copernicus

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Επανεντάσσεται στο ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα Copernicus
«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικοί εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι και η συμφωνία που συνήφθη σήμερα το αποδεικνύει», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει και πάλι στο ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα Horizon, από το οποίο είχε παραμερισθεί μετά το Brexit, ανακοίνωσαν σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σήμερα σε μια πολιτική συμφωνία για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ Horizon Europe και στο Copernicus», το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικοί εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι και η συμφωνία που συνήφθη σήμερα το αποδεικνύει», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε η πρωτοπορία της παγκόσμιας επιστήμης και της παγκόσμιας έρευνας», πρόσθεσε.

Διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή του Ηνωμένο Βασιλείου στο Horizon είχε γίνει το 2020, όμως το Λονδίνο είχε καταγγείλει επίμονες καθυστερήσεις, εκτιμώντας πως αυτές οφείλονταν στις ασυμφωνίες που υπήρχαν για καιρό αναφορικά με τις προβλέψεις για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της πως συνήψε συμφωνία με την ΕΕ, βάσει της οποίας οι ευρωπαίοι ερευνητές μπορούν από σήμερα να είναι υποψήφιοι για να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο του προγράμματος, «με τη βεβαιότητα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετέχει ως πλήρως συνδεδεμένο μέλος». Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης συνδεδεμένο με το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Προβάλλοντας τον πλούτο «της εμπειρίας και της εμπειρογνωμοσύνης» που οι επιστήμονες έχουν να προσφέρουν στην παγκόσμια σκηνή, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι αυτή η συμφωνία «ξεμπλοκάρει απαράμιλλες προοπτικές έρευνας» και αντιπροσωπεύει «τη σωστή συμφωνία για τους βρετανούς φορολογουμένους» επειδή το Λονδίνο δεν θα πληρώνει για τα προγράμματα ερευνών από τα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποκλεισθεί από το 2021.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει μέχρι σχεδόν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Horizon και στην πτυχή Copernicus του διαστημικού προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Επιστήμονες δημιούργησαν ψευδοέμβρυα χωρίς σπέρμα ή ωάριο

Κακοκαιρία: Πλημμύρισε ξανά ο Βόλος, χωρίς νερό και ρεύμα για 3η ημέρα - Βιβλική καταστροφή στο Πήλιο, 4 αγνοούμενοι

Βρετανικό Μουσείο: Διορίστηκε νέος προσωρινός διευθυντής μετά την κλοπή τεχνουργημάτων από τη συλλογή του

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider