Ν. Αγχίαλος: Σεισμός 1 Ρίχτερ από τις εκρήξεις - Τα πρώτα ευρήματα της ΕΔΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν. Αγχίαλος: Σεισμός 1 Ρίχτερ από τις εκρήξεις - Τα πρώτα ευρήματα της ΕΔΕ
Σεισμική δόνηση μεγέθους 1 Ρίχτερ προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιά στη Νέα Αγχίαλο, έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 1 Ρίχτερ προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο, έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως σημειώνεται, η έκρηξη καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray. Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.

Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης. Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως "accidental explosion" και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως "ground truth" γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων.

Τι θα δείξει το πόρισμα για τις εκρήξεις - Οι πρώτες εκτιμήσεις

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα για τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της 111ΠΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, θεωρείται ευτύχημα ότι λειτούργησαν τα αναχώματα που είχε μέσα η αποθήκη και τα οποία είχαν στηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αν δεν υπήρχαν αυτά, η επέκταση του ωστικού κύματος θα ήταν μεγαλύτερη και τα θραύσματα θα είχαν υπερκαλύψει την Νέα Αγχίαλο.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να υπήρχε πιο έντονη και δυναμική παρουσία και δράση της Πυροσβεστικής, προτού φτάσει η φωτιά στην αποθήκη ώστε να γίνει εφικτή η απομάκρυνσή της πριν «μπει» στο στρατόπεδο της 111ΠΜ. Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική στο πόρισμά της, φαίνεται να ρίχνει ευθύνες στην αεροπορική Βάση για μη σωστή αποψίλωση και έλλειψη μέτρων προστασίας ενώ υπάρχουν και κάποια ερωτηματικά για τη σωστή αποθήκευση των πυρομαχικών. Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη ο διοικητής της 111 ΠΜ έχει απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στο Πεκίνο είναι οι σφοδρότερες εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στην Κυλλήνη

Καιρός: Στους 38 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος – Κοπάζουν οι άνεμοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider