Ουκρανία: Γιατί στο Βερολίνο στηρίζουν την νίκη του Κιέβου, αλλά φοβούνται «χάος» στη Μόσχα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Γιατί στο Βερολίνο στηρίζουν την νίκη του Κιέβου, αλλά φοβούνται «χάος» στη Μόσχα
Ανησυχία για τις συνέπειες μιας ουκρανικής νίκης στο εσωτερικό της Ρωσίας εκφράζει δημοσίευση γερμανικού think tank στη σκιά της απέλασης εκατοντάδων Γερμανών δημοσίων υπαλλήλων αλλά και της συμφωνίας Μόσχας-Μινσκ για τη μεταφορά πυρηνικών στη Λευκορωσία.

Ανησυχία για τις συνέπειες μιας ουκρανικής νίκης στο εσωτερικό της Ρωσίας εκφράζει δημοσίευση γερμανικού think tank (το οποίο συνδέεται με την καγκελαρία) στη σκιά της απέλασης εκατοντάδων Γερμανών δημοσίων υπαλλήλων αλλά και της συμφωνίας Μόσχας-Μινσκ για τη μεταφορά πυρηνικών στη Λευκορωσία.

Συγκεκριμένα, το Γερμανικό Ινστιτούτο για τη Διεθνή Πολιτική και Ασφάλεια (Deutsches Institut fuer Internationale Sicherheit und Politik, DIISP) στο μέρος της ανάλυσης του που αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, χαρακτηρίζει «τρομακτική» την προοπτική της «εσωτερικής αστάθειας» και του «πολιτικού - οικονομικού χάους» που θα προκαλούσε στη Ρωσία μία νίκη του Κίεβου στον πόλεμο με την Μόσχα,

Μάλιστα προειδοποιεί πως το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες “θα πρέπει να προετοιμαστούν” για τις παραπάνω “πιθανές συνέπειες μιας ουκρανικής νίκης”.

Ωστόσο, άμεσα, ΕΕ και Γερμανία πρέπει να περάσουν από μια “αμυντική” σε μια “προληπτική μορφή υποστήριξης”, η οποία θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διεξάγει “αποτελεσματικές επιθέσεις” και έτσι να φτάσει πιο γρήγορα σε ένα σημείο όπου το Κίεβο θα βλέπει τον εαυτό του σε μια “επαρκώς ενισχυμένη θέση για διαπραγματεύσεις”.

Πιο αναλυτικά, τα συμπεράσματα του εν λόγω γερμανικού think tank σε σχέση με το νέο τοπίο των γερμανο - ρωσικών σχέσεων στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας έχουν ως εξής;

1. Στόχος η αποτροπή

Η ρωσική επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία έδειξε ότι ο Πούτιν έχει χάσει την ικανότητά του να εκτιμά ρεαλιστικά τι μπορεί να επιτύχει η Μόσχα.

Η ρωσική ηγεσία επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους της κυρίως με στρατιωτικά μέσα και δεν ενδιαφέρεται για τις ζημιές στον άμαχο πληθυσμό, τα εγκλήματα πολέμου ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων.

Τέλος, μεγάλα τμήματα της ρωσικής ελίτ βλέπουν τη Ρωσία σε πόλεμο με τη "συλλογική Δύση" και όχι μόνο ή και κυρίως με την Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται η Ρωσία να είναι έτοιμη να επιτεθεί σε δυτικές χώρες, εάν η ρωσική ηγεσία θεωρήσει τις συνθήκες συμφέρουσες.

Δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι σημαντικά πιο αδύναμες από ό,τι υποτίθεται προηγουμένως, μια ρωσική επίθεση δεν θα πρέπει να είναι επικείμενη.

Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, οι δυτικές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Ρωσία είναι σε θέση να προκαλέσει τεράστιες ζημιές ακόμη και με ανεπαρκώς προετοιμασμένες και εξοπλισμένες δυνάμεις. Επιπλέον, η πιθανότητα η Μόσχα να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί. Συνεπώς, η στρατιωτική αποτροπή πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της συνιστώσας της πολιτικής ασφάλειας μιας πολιτικής για τη Ρωσία.

2. Αναβάθμιση ρόλου Γερμανίας εντός του ΝΑΤΟ

Για τη Γερμανία, αυτό σημαίνει την επέκταση της Bundeswehr σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί (μαζί με τους συμμαχικούς εταίρους) να υπερασπιστεί αξιόπιστα τη χώρα, αν χρειαστεί, σύμφωνα με το γερμανικό think tank.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη "στροφή του αιώνα", έχει καταστεί σαφές ότι οι πρόσθετοι πόροι που έχουν υποσχεθεί μέχρι στιγμής δεν θα είναι αρκετοί για να αναπληρώσουν τις αποτυχίες των προηγούμενων δεκαετιών και να καταστήσουν τη Γερμανία ικανή για άμυνα στο μέλλον.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια σύνθετη προσέγγιση που περιλαμβάνει:

- Υψηλότερους αμυντικούς προϋπολογισμούς από τους προβλεπόμενους σήμερα

- Ταχεία αναθεώρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών

- Σαφή μηνύματα για την ενίσχυση της παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία και τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικότερων μηχανισμών στρατηγικού σχεδιασμού.

Κάποια από αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν σε μια συνολική αντίληψη που θα περιλαμβάνει τόσο την επικείμενη στρατηγική εθνικής ασφάλειας όσο και μια διατυπωμένη πολιτική έναντι της Ρωσίας.

Αυτό θα εξασφάλιζε τον προγραμματισμό των αναγκαίων πόρων. Ταυτόχρονα, θα επέβαλλε δύσκολες συζητήσεις σχετικά με το ποιοι τομείς εκτός του τομέα της ασφάλειας και της άμυνας πρέπει να περικοπούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση του τομέα αυτού. Ωστόσο, θα ήταν επίσης δυνατό να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες για την ασφάλεια μέσω αυξήσεων της φορολογίας.

Η μεταρρύθμιση της Bundeswehr πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διατλαντικής πολιτικής ασφάλειας.

Το Βερολίνο συμμετέχει ήδη σε μεγάλο βαθμό στη διασφάλιση της ανατολικής πλευράς της περιοχής του ΝΑΤΟ, ιδίως στη Λιθουανία, όπου η Γερμανία ενεργεί ως κράτος-πλαίσιο στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς τη χώρα.

Θα είναι σημαντικό να συμπληρωθεί η διαρκής παρουσία στη Λιθουανία με τους απαραίτητους πόρους για την ετοιμοπόλεμη μεραρχία που έχει υποσχεθεί στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει μεσοπρόθεσμα μια ευέλικτη και αξιόπιστη συμβολή στην αποτροπή, σημειώνει το Γερμανικό Ινστιτούτο για την Διεθνή Πολιτική και Ασφάλεια.

Δεδομένου ότι η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην ΕΕ και το μόνο μέλος της ΕΕ που διαθέτει τα δικά του πυρηνικά όπλα, θα είναι σημαντικό να εργαστεί για τo κλείσιμο των ρωγμών στις γαλλογερμανικές σχέσεις ασφαλείας.

Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί ένας μεγαλύτερος ρόλος της Γερμανίας στη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, είτε στο πλαίσιο μιας διευρυμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ είτε εξετάζοντας και, εάν είναι απαραίτητο, υποστηρίζοντας την επέκταση της υποδομής του Δούναβη για λόγους ασφαλείας.

Δεδομένης της διάστασης και του εύρους των υβριδικών απειλών που προέρχονται από τη Ρωσία, θα πρέπει να παρασχεθούν στις υπηρεσίες πληροφοριών περαιτέρω πόροι και να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα πορίσματά τους.

3. Μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία

Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει πιθανότατα το σημαντικότερο πλαίσιο ασφαλείας στην Ευρώπη και τη διατλαντική περιοχή προς το παρόν, σημειώνει το γερμανικό think tank.

Συνεπώς, η συνέχιση της στενής στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απαραίτητη.

Ωστόσο, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτονομίας στον τομέα της ασφάλειας.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα πρέπει να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη Γερμανία και την ΕΕ να μειώσουν σημαντικά την έκταση της ευρωπαϊκής ελευθέρας εκμετάλλευσης εις βάρος των εγγυήσεων ασφαλείας που παρέχουν οι ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της ήταν πολύ επιρρεπείς στο να αφήσουν τις ΗΠΑ να αναλάβουν τα ηνία στον τομέα της ασφάλειας.

4. Αύξηση της υποστήριξης στην Ουκρανία

Τέλος, η αποτελεσματική, αποδοτική και ολοκληρωμένη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να διατηρηθεί και, αν είναι δυνατόν, να ενταθεί.

Μετά από ένα πολύ αργό ξεκίνημα το 2022, ο ρυθμός των παραδόσεων όπλων και ο τύπος των όπλων που παραδίδονται έχουν αλλάξει θετικά τους τελευταίους μήνες.

Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση, η Γερμανία και η ΕΕ θα πρέπει τώρα να περάσουν από μια αμυντική σε μια προληπτική μορφή υποστήριξης που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διεξάγει αποτελεσματικές επιθέσεις και έτσι να φτάσει πιο γρήγορα σε ένα σημείο όπου το Κίεβο θα βλέπει τον εαυτό του σε μια επαρκώς ενισχυμένη θέση για διαπραγματεύσεις.

Θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για τις πιθανές συνέπειες μιας ουκρανικής νίκης. Η Ρωσία θα μπορούσε έτσι να εισέλθει σε μια περίοδο εσωτερικής αστάθειας και πολιτικού και οικονομικού χάους, αναφέρει το Γερμανικό Ινστιτούτο για τη Διεθνή Πολιτική και Ασφάλεια.

Αν και αυτή είναι μια τρομακτική προοπτική, μπορεί να είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για την είσοδο σε μια νέα φάση στην οποία ο σεβασμός μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες μπορεί να επικρατήσει τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν αυτής.

Μια κατάσταση κατά την οποία η Ρωσία θα μπορεί να αισθάνεται νικήτρια και, ως εκ τούτου, θα έχει κίνητρο να συνεχίσει την τρέχουσα συμπεριφορά της στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική της, θα εδραιώσει το "δίκαιο του ισχυρότερου" και, ως εκ τούτου, θα καταστρέψει εκείνες τις αρχές που πρεσβεύουν η Γερμανία και η ΕΕ - αρχές που κατοχυρώνονται όχι μόνο σε πολλά ευρωπαϊκά έγγραφα αλλά και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λουκασένκο: Υπάρχουν «πυρηνικά όπλα για όλους»

gazzetta
gazzetta reader insider insider