Αίγυπτος και Συρία δεσμεύονται για στενότερες σχέσεις

Newsroom
Μοιράσου το
Αίγυπτος και Συρία δεσμεύονται για στενότερες σχέσεις
Στο Κάιρο βρίσκεται ο Σύριος ΥΠΕΞ, σε μια επίσκεψη που είναι η πρώτη εδώ και και περισσότερο από μία δεκαετία.

Η Αίγυπτος και η Συρία συμφώνησαν σήμερα να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης Σύρου υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι αγκάλιασε τον Σύρο ομόλογό του Φάισαλ Μεκντάντ όταν έφθασε στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του αφότου ξέσπασε η εξέγερση και η σύγκρουση στη Συρία το 2011.

Πολλές δυτικές και αραβικές χώρες σνόμπαραν τον πρόεδρο Άσαντ εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και στον κατακερματισμό της χώρας.

«Οι υπουργοί συμφώνησαν να εντείνουν τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε διάφορα επίπεδα στη διάρκεια της επερχόμενης φάσης», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αίγυπτος επανέλαβε επίσης την υποστήριξή της σε μια «συνολική πολιτική διευθέτηση στη συριακή κρίση το ταχύτερο δυνατό».

Αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η επίσκεψη έχει σκοπό βήματα για την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο μέσω αιγυπτιακής και σαουδαραβικής διαμεσολάβησης.

Ο εδρεύων στο Κάιρο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της Συρίας το 2011 και πολλές αραβικές χώρες απέσυραν τους απεσταλμένους τους από τη Δαμασκό.

Μερικές χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ, εναντιώθηκαν στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον Άσαντ, επικαλούμενες την βαναυσότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στη διάρκεια της σύγκρουσης και την ανάγκη για ορατή πρόοδο προς μια πολιτική επίλυση στη Συρία.

Όμως σημαντικές περιφερειακές δυνάμεις περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν μια όλο και περισσότερο ανοικτή στάση προς τη Δαμασκό.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι επισκέφθηκε τη Συρία και την Τουρκία τον Φεβρουάριο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις δύο χώρες, και σήμερα επανέλαβε την υπόσχεση για υποστήριξη στα θύματά τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δημοσιοποίησε εικόνες με τον Σούκρι να υποδέχεται θερμά τον Μεκντάντ στο υπουργείο Εξωτερικών στις όχθες του Νείλου, καθώς και σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες που οδήγησαν σε ευρύτερη συζήτηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.