ΗΑΕ: Βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία, Συρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΑΕ: Βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία, Συρία
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν σήμερα βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα του σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν σήμερα βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα του σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία.

Ο πρόεδρος της πλούσιας χώρας του Κόλπου, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, διέταξε «την αποδέσμευση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι πληγέντες από τους σεισμούς στη Συρία και την Τουρκία», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Το μισό από το ποσό θα δοθεί στις πληγέντες ομάδες του πληθυσμού στη Συρία, διευκρίνισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός των Εμιράτων είχε ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα την αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 50 εκατομμυρίων ντιρχάμ, ή 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχεδόν 23 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι «οι κύριες μη ικανοποιημένες ανάγκες θα μπορούσαν να είναι στη Συρία άμεσα και μεσοπρόθεσμα».

Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί από χθες, Δευτέρα για την Τουρκία, δρομολογώντας γρήγορα την έκτακτη βοήθεια.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν επίσης να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους στη Συρία, χωρίς ωστόσο να στείλουν αμέσως βοήθεια λόγω του υλικοτεχνικού και διπλωματικού προβλήματος σε αυτή τη χώρα που πλήττεται από τον πόλεμο από το 2011 και τελεί υπό το καθεστώς διεθνών κυρώσεων.

Το υπουργείο Άμυνας των Εμιράτων ανακοίνωσε την αποστολή επτά αεροπλάνων που μεταφέρουν βοήθεια στις πληγείσες χώρες από την καταστροφή, εκ των οποίων τα τρία έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία και τα δύο προορίζονται για τη Συρία.

Μια πρώτη πτήση, που μετέφερε δέκα τόνους επισιτιστικής βοήθειας, προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στη Δαμασκό το 2018, και πέρυσι τον Μάρτιο έκανε δεκτό τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πρώτη του επίσκεψη σε αραβική χώρα μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία - Σεισμός: Σχεδόν 8.000 νεκροί, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες

Τουρκία - Σεισμός: Η ΕΜΑΚ ανέσυρε ζωντανό 6χρονο κορίτσι από τα ερείπια στο Χατάι

Δεκάδες χώρες στέλνουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια σε Τουρκία και Συρία