Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έχουμε κοινό συμφέρον για ισχυρά εξωτερικά σύνορα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έχουμε κοινό συμφέρον για ισχυρά εξωτερικά σύνορα
Τις αυξανόμενες πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τις αυξανόμενες πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Τα συστήματα ασύλου και υποδοχής στα κράτη μέλη υφίστανται σημαντική πίεση και γεγονός είναι ότι η πλειονότητα όσων ζητούν άσυλο δεν χρειάζονται προστασία. Τα ποσοστά επιστροφής είναι στο χαμηλότερο 22% και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός δευτερευουσών κινήσεων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας παράλληλα τα τελευταία στοιχεία της Frontex: 330.000 παράτυπες συνοριακές διελεύσεις το 2022, δηλαδή αύξηση 64% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και το υψηλότερο ποσοστό από το 2016 και 924.000 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ,την επόμενη εβδομάδα, θα προτείνει στους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων δύο ξεχωριστούς τομείς εργασίας: τη νομοθετική διαδικασία και τις επιχειρησιακές ενέργειες που μπορούν να ξεκινήσουν τώρα.

Σχετικά με τη νομοθετική διαδικασία, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η καλύτερη απάντηση είναι να υιοθετηθεί το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές εργασίες πριν από τον Μάρτιο του 2024.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές ενέργειες, η φον ντερ Λάιεν επισήμανε κυρίως την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων. «Έχουμε κοινό συμφέρον για ισχυρά εξωτερικά σύνορα. Τα πιο πιεστικά ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι στα χερσαία σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας. Μπορούμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες διαχείρισης των συνόρων. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε υποδομές και εξοπλισμό, όπως drones, ραντάρ και άλλα μέσα επιτήρησης. Όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια για παράδειγμα στη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πολωνία. Και μπορούμε να αυξήσουμε την παρουσία της Frontex», δήλωσε. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως η κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου η μεταναστευτική πίεση έχει αυξηθεί σημαντικά, και πολύ συχνά τραγικά σε βάρος της ανθρώπινης ζωής. Γι' αυτό, τόνισε, ότι θα πρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι βορειοαφρικανούς εταίροι να υποστηριχθούν για να συντονίσουν την έρευνα και διάσωση.

«Η ΕΕ πρέπει να εστιάσει σε ταχύτερες και αξιοπρεπείς επιστροφές», επισήμανε, επιπλέον, η Πρόεδρος της Επιτροπής. Όπως είπε, κάθε χρόνο λαμβάνονται περίπου 300.000 αποφάσεις επιστροφής από τα κράτη μέλη, αλλά μόνο περίπου 70.000 άτομα επιστρέφονται στην πραγματικότητα και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για παράδειγμα, μια απόφαση επιστροφής σε ένα κράτος μέλος θα πρέπει να ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη. Έτσι, εάν ένα άτομο με απόφαση επιστροφής από την Ιταλία βρεθεί στη Γαλλία, το άτομο αυτό μπορεί να επιστραφεί απευθείας στη χώρα καταγωγής. Αυτό θα καταστεί δυνατό με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν που θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο, είπε η φον ντερ Λάιεν.

Βέμπερ: Η ΕΕ να χρηματοδοτεί έργα όπως την κατασκευή φραχτών στα σύνορα

«Πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου στην ΕΕ. Εάν είναι απαραίτητο, η κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά μας σύνορα θα πρέπει να είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση από την ΕΕ - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να αρνηθεί να χρηματοδοτήσει τέτοια μέτρα. Οι φράχτες είναι πάντα η τελευταία λύση, αλλά τους χρειαζόμαστε οπουδήποτε οι συμμορίες εμπορίας προσπαθούν με επιτυχία να παρακάμψουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρέπει επίσης να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να υποβληθούν αιτήσεις ασύλου εκτός ΕΕ», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ενόψει της συζήτησης για τη μετανάστευση στην Ολομέλεια.

Η Ομάδα του ΕΛΚ ενέκρινε έγγραφο με τις θέσεις του στο οποίο περιγράφονται οι προτάσεις πολιτικής της για το άσυλο και τη μετανάστευση.

«Οι Ευρωπαίοι κουράστηκαν με ατελείωτες συζητήσεις, αναμένουν από την Ευρώπη για να δώσει απαντήσεις και ως εκ τούτου η ΚΟ του ΕΛΚ ενέκρινε ενημερωμένο έγγραφο με τις θέσεις του για τη μετανάστευση », προσέθεσε ο κ. Βέμπερ. «Πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή πολιτική που να προστατεύει σθεναρά τα σύνορα. Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και να επιστρέψουμε ουσιαστικά όλους εκείνους που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία» σημείωσε.

Ο ευρωβουλευτής Γερούν Λέναρς, συντονιστής της ΚΟ του ΕΛΚ, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων, σημείωσε : «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να μας δίνει τα μέσα για να αντισταθούμε στην απεχθή συμπεριφορά χωρών όπως η Τουρκία και η Λευκορωσία που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση και χρησιμοποιούν τους ανθρώπους για τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια. Επιπλέον, δεν είναι βιώσιμο να αφήνουμε τις ΜΚΟ να περιπολούν στα νότια θαλάσσια σύνορα. Η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών είναι ευπρόσδεκτη, αλλά χρειαζόμαστε ένα σαφές εγχειρίδιο κανόνων, που ορίζεται από την ΕΕ. Γι' αυτό ζητάμε έναν κώδικα δεοντολογίας για τις ΜΚΟ που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις αναζήτησης και ασφάλειας. Κατά την προετοιμασία ενός τέτοιου κώδικα δεοντολογίας, η Επιτροπή θα πρέπει να συμβουλευτεί τον Frontex και τις αρχές του κράτους μέλους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή στο πρώτο στάδιο, και στη συνέχεια άλλους σχετικούς παράγοντες όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών» κατέληξε ο κ. Λέναρς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες στα νησιά

Βαν Χόλεν (Γερουσιαστής ΗΠΑ): «Άπιστος σύμμαχος» η Τουρκία – «Όχι» F-16 χωρίς ένταξη Σουηδίας, Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider