Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα μας δώσουν νέα εντολή για να συνεχίσουμε το έργο που αρχίσαμε

Newsroom
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα μας δώσουν νέα εντολή για να συνεχίσουμε το έργο που αρχίσαμε
Η κυβέρνηση στηρίζει και πάλι αποφασιστικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, έχοντας δαπανήσει μέχρι στιγμής σχεδόν 13 δισεκατομμύρια.

«Στις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις, το κράτος εξάντλησε κάθε περιθώριο για να σταθεί δίπλα στον πολίτη. Μετά τα 43 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η κυβέρνηση στηρίζει και πάλι αποφασιστικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, έχοντας δαπανήσει μέχρι στιγμής σχεδόν 13 δισεκατομμύρια» τονίζει σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του Euro2day με τους New York Times «World Review 2022», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση αφαιρεί συνεχώς γραφειοκρατικούς και φορολογικούς σκοπέλους που έκλειναν τον δρόμο σε κάθε επενδυτικό εγχείρημα. «Με αποτελέσματα που πιστοποιούν όλα τα μεγέθη. Με τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην κρίση. Με την τρίτη δυναμικότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021, που συνεχίστηκε στον ίδιο ρυθμό και στο α' εξάμηνο του 2022. Με εξαγωγές που φτάνουν τα 74 δισ. και άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 5 δισ. -δύο επιδόσεις χωρίς προηγούμενο για την ελληνική οικονομία. Με δεκάδες νέες υποδομές που είτε παραδίδονται είτε κατασκευάζονται σε όλη την επικράτεια. Με τη δημιουργική αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που χρηματοδοτούν ήδη δεκάδες δράσεις» αναφέρει.

Επίσης ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και η ανάπτυξη έρχεται πλέον από επενδύσεις και από εξωστρέφεια, ενώ στον ενεργειακό τομέα, είναι καθοριστικός ο ρόλος της σε περιφερειακό επίπεδο, λειτουργώντας ως σημείο εισόδου ενέργειας στην Ε.Ε.

«Είναι σαφές πια στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχει σε σχήματα πολυμερούς συνεργασίας, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Ελπίζω κάποια στιγμή και η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην περιοχή δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη των στόχων είναι η σταθερότητα, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας, όπως αναφέρει, είναι η πολιτική σταθερότητα. «Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα το λάβουν σημαντικά υπόψιν τους όταν προσέλθουν στις κάλπες και θα μας δώσουν νέα εντολή, ώστε να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει» τονίζει.

Ολόκληρο το άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ειδική έκδοση του Euro2day με τους New York Times «World Review 2022»:

Η αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα βρίσκει την υφήλιο αντιμέτωπη με προκλήσεις που θεωρούσε εξορισμένες στο παρελθόν. Την πανδημία, που προκάλεσε τη βαθύτερη ύφεση εδώ και δεκαετίες, διαδέχθηκε η επιστροφή του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης και ακολούθησε το μεγαλύτερο πληθωριστικό κύμα των τελευταίων 50 χρόνων.

Οι εξωγενείς προκλήσεις ορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να πορευθεί η χώρα μας, αλλά και τη στρατηγική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει. Ενδυναμώνοντας τον παραδοσιακό της ρόλο ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της, ενισχύοντας τις προοπτικές της οικονομίας της και, παράλληλα, θωρακίζοντας το εισόδημα των πολιτών της.

Στις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις, το κράτος εξάντλησε κάθε περιθώριο για να σταθεί δίπλα στον πολίτη. Μετά τα 43 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η κυβέρνηση στηρίζει και πάλι αποφασιστικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, έχοντας δαπανήσει μέχρι στιγμής σχεδόν 13 δισεκατομμύρια.

Οι δυνατότητες, όμως, του κρατικού προϋπολογισμού, προϋπόθεση για να δημιουργείται μέρισμα το οποίο θα κατανέμεται δίκαια στην κοινωνία, είναι πεπερασμένες. Γι' αυτό την κρατική στήριξη πρέπει να πλαισιώνει η υποστήριξη κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση αφαιρεί συνεχώς γραφειοκρατικούς και φορολογικούς σκοπέλους που έκλειναν τον δρόμο σε κάθε επενδυτικό εγχείρημα. Με αποτελέσματα που πιστοποιούν όλα τα μεγέθη. Με τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην κρίση. Με την τρίτη δυναμικότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021, που συνεχίστηκε στον ίδιο ρυθμό και στο α' εξάμηνο του 2022. Με εξαγωγές που φτάνουν τα 74 δισ. και άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 5 δισ. -δύο επιδόσεις χωρίς προηγούμενο για την ελληνική οικονομία. Με δεκάδες νέες υποδομές που είτε παραδίδονται είτε κατασκευάζονται σε όλη την επικράτεια. Με τη δημιουργική αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που χρηματοδοτούν ήδη δεκάδες δράσεις.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, επειδή, παράλληλα με τη διαχείριση των κρίσεων, έχει προχωρήσει στην αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου. Η ανάπτυξη έρχεται πλέον από επενδύσεις και από εξωστρέφεια. Σήμερα βρισκόμαστε πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτή η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι μία επιτυχία με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, που δεν έχει ακόμη δείξει την πλήρη του δυναμική.

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για εταιρείες - παγκόσμιους κολοσσούς, που δεν προσβλέπουν μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά τη βλέπουν ως κέντρο μιας πολύ ευρύτερης περιοχής. Πρόσφατα αναδείχθηκε πρώτη στον κόσμο, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης.

Στον ενεργειακό τομέα, είναι καθοριστικός ο ρόλος της σε περιφερειακό επίπεδο, λειτουργώντας ως σημείο εισόδου ενέργειας στην Ε.Ε. Παράλληλα, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πλέον, είμαστε στη λίστα των πρώτων δέκα χωρών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στόχος μας είναι να καταστήσουμε την πατρίδα μας ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική. Αξιοποιώντας πρώτα και πάνω από όλα το πλούσιο αιολικό και ηλιακό της δυναμικό. Αλλά ταυτόχρονα μετατρέποντάς την και σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι σαφές πια στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχει σε σχήματα πολυμερούς συνεργασίας, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Ελπίζω κάποια στιγμή και η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην περιοχή δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά.

Η Ευρώπη, εδώ και μήνες, ορθώνει το ανάστημά της στον ρωσικό απολυταρχισμό, ο οποίος δυναμιτίζει την παγκόσμια σταθερότητα. Η πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας θα αποδειχθεί, όμως, ατελέσφορη αν δεν συνοδευθεί και από γενναίες υπερβάσεις σε ενωσιακό επίπεδο, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, ώστε να υπάρχει επάρκεια στην τροφοδοσία και συγκράτηση των τιμών. Ο βίαιος αυταρχισμός δεν αντιμετωπίζεται με εθνικούς εγωισμούς.

Και η ανάσχεσή του σημαίνει πολύ περισσότερα από την αποφυγή ενός ψυχρού χειμώνα για τα εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους. Ισοδυναμεί με μία ακόμη νίκη του δημοκρατικού κεκτημένου και με την απομόνωση του λαϊκισμού που καραδοκεί στις χώρες μας. Με τη νέκρωση κάθε αναθεωρητικής διάθεσης απ' όσους αμφισβητούν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Εφαρμόζουμε μια εθνική πολιτική που συνδυάζει τον δυναμισμό με τη σωφροσύνη και γεννά νέο πλούτο, ο οποίος μοιράζεται ακριβοδίκαια στους Έλληνες. Που επιτρέπει στη χώρα να διαχειρίζεται τις αλλεπάλληλες κρίσεις πολύ καλύτερα από πολλούς εταίρους της. Να δημιουργεί στρατηγικά αποθέματα για ένα μέλλον που προδιαγράφεται αβέβαιο. Και να πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Έχοντας συσσωρεύσει εμπειρία και γνώση, η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Μπορεί να απαντήσει με αισιοδοξία, σχέδιο και δυναμισμό σε κάθε αβεβαιότητα και κάθε ανασφάλεια. Κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η σταθερότητα, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι η πολιτική σταθερότητα. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα το λάβουν σημαντικά υπόψιν τους όταν προσέλθουν στις κάλπες και θα μας δώσουν νέα εντολή, ώστε να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Μήνυμα σιγουριάς, ρεαλισμού και συγκρατημένης αισιοδοξίας η οικονομική πολιτική

Μητσοτάκης: Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας σε μια εποχή διεθνούς αβεβαιότητας

Μητσοτάκης: «Κουβέντες του αέρα» τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης

Όλες οι ειδήσεις

13:59

Μητσοτάκης: Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

13:43

Κικίλιας: Δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι δεν θα πάει καλά ο τουρισμός φέτος

13:36

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση της Χερσώνας

13:31

Κίνα: Πυρκαγιά στην Σιντζιάνγκ προκαλεί οργή κατά της πολιτικής για "μηδενική COVID"

13:24

Ιταλία: 13 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στο νησί Ίσκια της Κάτω Ιταλίας λόγω σφοδρής κακοκαιρίας

13:11

Καραγιάννης: Μειώνουμε τα διόδια στην Αττική Οδό και σχεδιάζουμε αναλογική χρέωση στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους

13:00

ΣΑΒΒ- Κοινωνική αντιπαροχή: Πού θα χτιστούν τα πρώτα σπίτια για την στέγαση των νέων - Πώς θα επιλεγούν οι ανάδοχοι

12:52

Ρότα ανάπτυξης για την κρουαζιέρα στα Χανιά το 2022

12:49

Βόλος: Τραγικός θάνατος 25χρονου οδηγού μετά από σύγκρουση του αυτοκινήτου του με αγριογούρουνο

12:45

Ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη για την κατάσταση της υγείας της αδελφής του Κατερίνας και την αξία του προληπτικού ελέγχου

12:38

Μια άγνωστη φωτογραφία από την πρώτη αποστολή στη Σελήνη βγαίνει σε δημοπρασία

12:34

Meteo: Παγετός σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας σήμερα το πρωί

12:27

Πλαστικά & Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα

12:26

Μητσοτάκης: Δίνουμε τη δυνατότητα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσουν με ασφάλεια

12:19

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δυο άτομα που μετέφεραν παράνομα αλλοδαπούς σε ειδικές κρύπτες σε φορτηγά

12:12

ΒΙΚΟΣ: Νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας

12:08

Τα επόμενα 10-15 χρόνια ο καρκίνος θα είναι μια χρόνια νόσος η οποία δεν θα σκοτώνει

12:02

ΟΗΕ: Η μεταχείριση των γυναικών από τους Ταλιμπάν μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

11:55

Δήμας: Την επόμενη εβδομάδα τα 2α Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece

11:49

Επεισόδιο με πυροβολισμούς τα ξημερώματα στο Μενίδι- Ένας τραυματίας

11:41

Εκδόθηκε νέα NAVTEX για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης από το πλοίο SANCO SWIFT

11:37

Ηράκλειο: Κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα σε μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα

11:28

Ισπανία: Χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε πορείες στη χώρα αξιώνοντας τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών

11:18

Ο κορονοϊός «φρέναρε» τις έρευνες για τον καρκίνο

11:02

Ουκρανία: Η ουκρανική κυβέρνηση απομακρύνει αμάχους από την Χερσώνα

10:50

Η παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσα στις δομές και ο θεσμός της αναδοχής ως επικρατούσα λύση στο πρόβλημα

10:39

Ρωσία: Αμερικανός «πρώην στρατηγός» μέλος της Wagner, σύμφωνα με τον ιδρυτή της οργάνωσης μισθοφόρων

10:28

Γερμανία: Επτά στους δέκα Γερμανούς δεν θέλουν τη Μέρκελ καγκελάριο ξανά

10:25

Ιράν: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από έκρηξη σε χαλυβουργείο

10:18

Που κολλάει το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» - Τι κάνουν λάθος οι πολίτες