Γαλλία: Το συνδικάτο CGT επεκτείνει τις απεργίες στην TotalEnergies

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Το συνδικάτο CGT επεκτείνει τις απεργίες στην TotalEnergies
Το γαλλικό συνδικάτο CGT, στο επίκεντρο μιας απεργίας που διαρκεί ήδη μερικές εβδομάδες στον πετρελαϊκό κολοσσό TotalEnergies, αποχώρησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ από τις συνομιλίες για μισθολογικές αυξήσεις.

Το γαλλικό συνδικάτο CGT, στο επίκεντρο μιας απεργίας που διαρκεί ήδη μερικές εβδομάδες στον πετρελαϊκό κολοσσό TotalEnergies, αποχώρησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ από τις συνομιλίες για μισθολογικές αυξήσεις, διαλύοντας τις ελπίδες για ένα τέλος σε μια αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα καθώς πολλά πρατήρια ξεμένουν από καύσιμα.

"Είδαμε μια μασκαράτα... οι προσφορές στο τραπέζι είναι σαφώς ανεπαρκείς", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της CGT, Αλεξίς Αντονιολί, μετά την αποχώρηση του συνδικάτου από τις συνομιλίες.

Μερικές ώρες μετά, τα πιο μετριοπαθή συνδικάτα CFDT και CFE-CGC που εκπροσωπούν μια πλειονότητα εργαζομένων κατέληξαν σε συμφωνία με την TotalEnergies η οποία, αν εγκριθεί από τα μέλη των συνδικαλιστικών ενώσεων, προβλέπει αύξηση μισθών κατά 7% και καταβολή μπόνους.

Από νομική άποψη, η TotalEnergies μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για τους μισθούς χωρίς τη συγκατάθεση της CGT, αν καταφέρει να εξασφαλίσει την τελική έγκριση των άλλων συνδικάτων.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι απεργίες θα τελειώσουν σύντομα καθώς η αντιπαράθεση με το συνδικάτο επιμένει.

Το παράδειγμα της ανταγωνίστριας της Total, της ExxonMobil, όπου οι απεργίες σε δύο γαλλικά διυλιστήρια συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας με μια πλειονότητα πιο μετριοπαθών συνδικάτων, έδειξε πως μόνο η κυβερνητική παρέμβαση μπορεί τελικά να επιτρέψει το ξεμπλοκάρισμα του εφοδιασμού, δήλωσε βιομηχανική πηγή.

Εκπρόσωπος της CGT δήλωσε πως όλες οι απεργίες, που επηρεάζουν τέσσερα διυλιστήρια και μια αποθήκη, συνεχίζονταν σήμερα το πρωί.

Η CGT είχε πει προηγουμένως πως διεκδικεί αύξηση μισθών κατά 10%, επικαλούμενη τον πληθωρισμό και τα έκτακτα κέρδη που αποκόμισε η εταιρία ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με έναν στατιστικό μέσο όρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ένα στα τρία πρατήρια βενζίνης στη Γαλλία δυσκολευόταν να προμηθευτεί καύσιμα αυτή την εβδομάδα, όμως σε πολλά μέρη τα πρατήρια έχουν ξεμείνει εντελώς από καύσιμα.

Στη βόρεια περιοχή Ο-ντε-Φρανς και στην περιοχή του Παρισιού, οι γονείς δεν μπορούσαν να πάνε τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο σε αθλητικούς αγώνες, οι υπάλληλοι αγωνίζονταν να πάνε στη δουλειά τους και άλλοι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ταξίδια.

Η υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέρ δήλωσε σήμερα πως σε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω επιτάξεις, όμως είπε πως οι επικεφαλής της TotalEnergies και οι αξιωματούχοι της CGT πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο των συνομιλιών παρά τα εμπόδια. Η κυβέρνηση έχει καλέσει την Total να αυξήσει τους μισθούς.

"Η εταιρία είναι σε καλή κατάσταση και οι μέτοχοι ανταμείβονται για πολύ καιρό", είπε ο Φιλίπ Μαρτινές, επικεφαλής της CGT, στον ραδιοφωνικό σταθμό franceinfo.

Καθώς οι κοινωνικές εντάσεις αυξάνονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού που πλήττει την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών, υπάρχει κίνδυνος η πετρελαϊκή κρίση, που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία, να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Το συνδικάτο CGT, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γαλλίας, επιδιώκει να διευρύνει τις κινητοποιήσεις και καλεί για πανεθνικές απεργίες σε διάφορους τομείς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε ένα τμήμα των υποδομών της χώρας αυτό το φθινόπωρο.

Απεργίες είναι ήδη σε εξέλιξη σε κάποιους πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF, απειλώντας με διακοπές ρεύματος.

Οι διαπραγματεύσεις με την EDF αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του συνδικάτου FNME, Βιρζινί Νεμαγέρ.

Τα παραρτήματα των συνδικάτων σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένων εκείνων των σιδηροδρόμων και των αυτοκινήτων, ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν μέρος σε μια ευρύτερη απεργία που έχει ανακοινωθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μήνυση κατά της TotalEnergies για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider