Νέα απάτη μέσω SMS για επιστροφή φόρων - Η προειδοποίηση της ΕΛΑΣ

Newsroom
Μοιράσου το
Νέα απάτη μέσω SMS για επιστροφή φόρων - Η προειδοποίηση της ΕΛΑΣ
Νέα ηλεκτρονική απάτη με παραπλανητικά μηνύματα για επιστροφή φόρων.

Oι απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων (smishing), έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, όπως προειδοποιεί η ΕΛΑΣ για τα αυξανόμενα φαινόμενα εξαπάτησης.

Ειδικότερα, μέσω μηνυμάτων (SMS), που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα κρατικό οργανισμό, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα προφασιζόμενοι εκκρεμότητες φορολογικού ενδιαφέροντος (επιστροφή φόρου).

Τα μηνύματα εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες ζητείται στον χρήστη να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, τραπεζικό λογαριασμό ή και τραπεζική κάρτα.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του μηνύματος συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Tα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή και με την ΕΛΑΣ να καλεί τους χρήστες που τα λαμβάνουν:

  • να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους (links)
  • να μην απαντούν στα μηνύματα
  • να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών κλπ

Σε καμία περίπτωση τα μηνύματα αυτά δεν είναι αληθινά, όπως υπογραμμίζοντας η ΕΛΑΣ εφιστώντας την προσοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Facebook: Προειδοποιεί 1 εκατ. χρήστες πως ίσως έχουν κλαπεί οι κωδικοί τους μέσω κακόβουλων εφαρμογών

ΕΛΑΣ για 12χρονη στα Σεπόλια: Διαψεύδει δημοσιεύματα για ολιγωρία των αστυνομικών

Θεοδωρικάκος για βιασμούς 12χρονης: Όλα στο φως για τα τέρατα που διέπραξαν τέτοιο έγκλημα