Ουκρανία: Ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης - Συνεδριάζει η G7

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης - Συνεδριάζει η G7
Για πιθανότητα νέων πυραυλικών επιθέσεων προειδοποιούν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Η Ρωσία διαμηνύει πως θα αντιδράσει στη μεγεθυνόμενη ανάμιξη της Δύσης.

Τελευταία ενημέρωση 10:46

Σε συναγερμό για νέες πυραυλικές επιθέσεις τέθηκε το σύνολο της Ουκρανίας, μία ημέρα μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό πολλών πόλεων από τη Ρωσία, όπου 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν.

«Προσοχή. Στη διάρκεια της ημέρας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πυραυλικών επιθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας. Παρακαλώ παραμείνετε στα καταφύγια για την ασφάλειά σας, μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», ανέφεραν στο Telegram οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Σήμερα το πρωί νέα ρωσικά πλήγματα σημειώθηκαν εναντίον της πόλης Ζαπορίζια, που είναι στόχος βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες. Δώδεκα πύραυλοι S-300 έπληξαν «πολιτικές» υποδομές, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Περισσότερες από 300 περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα, καθώς από τον χθεσινό βομβαρδισμό επλήγησαν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ψηφιακή σύνοδος κορυφής G7

Εξάλλου, διαδικτυακή συνεδρίαση εντός της ημέρας θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7, για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σειρά ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων εναντίον ουκρανικών υποδομών. Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στην αρχή της συνόδου.

Η Ρωσία διαμηνύει πως θα αντιδράσει

Από την πλευρά της η Ρωσία, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, διεμήνυσε πως η Μόσχα θα αντιδράσει στη μεγεθυνόμενη ανάμιξη της Δύσης στη σύρραξη στην Ουκρανία, αν και η απευθείας αναμέτρηση με τις ΗΠΑ και το NATO δεν είναι προς το συμφέρον της ούτε επιδίωξή της. «Προειδοποιούμε και ελπίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης (της σύρραξης) στην Ουάσινγκτον και στις άλλες δυτικές πρωτεύουσες», τόνισε ο κ. Ριάμπκοφ.

Ο ΟΑΣΕ καταδικάζει τον «τρόμο» των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε τα χθεσινά σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία» εναντίον του άμαχου πληθυσμού. «Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Ο μοναδικός λόγος πίσω από αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες πράξεις είναι να εξαπλωθεί ο τρόμος, καθώς και η υπεραναπλήρωση για τις αποτυχίες ως προς την επίτευξη τακτικών και στρατηγικών στόχων» της Ρωσίας, αναφέρεται στο κείμενο, που συνυπογράφεται από τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιου Ράου και τη γερμανίδα Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μισέλ: Το ρωσικό καθεστώς θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία - Καταδίκη των ρωσικών επιθέσεων

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider