Σύμβουλος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Aubrey Paris: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες και πώς μπορούν να τις αντιμετωπίσουν

Newsroom
Μοιράσου το
Σύμβουλος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Aubrey Paris: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες και πώς μπορούν να τις αντιμετωπίσουν
Οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο, γι' αυτό και είναι σημαντική η ενδυνάμωσή τους και η ανάδειξή τους σε θέσεις ευθύνης και ηγεσίας, τονίζει η σύμβουλος για θέματα φύλου, κλιματικής αλλαγής και καινοτομίας, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο, γι' αυτό και είναι σημαντική η ενδυνάμωσή τους και η ανάδειξή τους σε θέσεις ευθύνης και ηγεσίας», τονίζει σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Aubrey Paris, σύμβουλος (policy advisor) για θέματα φύλου, κλιματικής αλλαγής και καινοτομίας στο αρμόδιο για τα παγκόσμια γυναικεία ζητήματα γραφείο (Secretary's Office of Global Women's Issues) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι γυναίκες είναι εκτεθειμένες σε 14 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας ζωής ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών (απ' ό,τι οι άνδρες)».

«Βλέπουμε γυναίκες και κορίτσια να επηρεάζονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο. Είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από διατροφική ανασφάλεια, να βρεθούν αντιμέτωπες με περιστατικά βίας με βάση το φύλο, με απώλεια φυσικών πόρων και μέσων διαβίωσης, ευκαιριών εκπαίδευσης και πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη. Είναι επίσης πολύ πιθανό να χρειαστεί να μεταναστεύσουν στο μέλλον, λόγω ακραίων καιρικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα», λέει η Aubrey Paris, η οποία βρέθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και -μεταξύ άλλων- συμμετείχε στο 4ο Inclusivity Lounge, που διοργάνωσε το Women On Top, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της ευρύτερης θεματικής της έμφυλης ισότητας και του πώς αυτή σχετίζεται με την κλιματική κρίση και την οικοδόμηση μιας βιώσιμης και συμπεριληπτικής οικονομίας.

Σε αυτές τις «πολλές και μεγάλες προκλήσεις», η λύση είναι η ενδυνάμωση των γυναικών, που ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες αναζητούν και βρίσκουν καινοτόμες λύσεις, ώστε να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα προκλήσεων που «κουβαλά» η κλιματική αλλαγή, υπάρχουν, ωστόσο, και ευκαιρίες καθώς ο κόσμος στρέφεται σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο «γαλάζιας» και «πράσινης» οικονομίας, όπου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, τις οποίες και θα πρέπει να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις οι γυναίκες. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν την κατάρτιση, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση, τους πόρους κ.ά. για όλα αυτά. Πρέπει να δράσουμε προνοητικά και να διασφαλίσουμε πως θα έχουν τα εφόδια που χρειάζονται για να ηγηθούν σε αυτό το νέο διαμορφούμενο περιβάλλον κι όχι απλώς να υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί ούτως ή άλλως», υπογραμμίζει η κ. Paris, επισημαίνοντας πως υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών που σχετίζεται με την οικονομική ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας από την πλευρά των γυναικών.

«Αυτό είναι σημαντικό για την ισότητα των φύλων, αλλά έχει επίσης και στρατηγικό χαρακτήρα. Οι γυναίκες είναι συχνά -λόγω των σχέσεών τους με τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και το περιβάλλον- οι πρώτες που είναι σε θέση να καταλάβουν πότε επίκειται μια τέτοια αλλαγή και γνωρίζουν επίσης τι είδους λύσεις θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τις κοινότητες στις οποίες ζουν».

«Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους, το ίδιο και η ενδυνάμωση των γυναικών»

Η Aubrey Paris τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή και η ενδυνάμωση των γυναικών που επηρεάζονται απ' αυτήν είναι δύο ζητήματα που θα πρέπει να εξετάζονται παράλληλα και μας αφορούν όλους.

«Είναι πολύ σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά το ίδιο συμβαίνει και στην Καλιφόρνια ή στη Δυτική Ακτή υπήρχαν τυφώνες, ενώ άκουσα πως και στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικές εβδομάδες υπήρξαν ζητήματα με πλημμύρες. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για πολλά άλλα μέρη στον κόσμο», λέει και εξηγεί πως η στρατηγική των ΗΠΑ για την ισότητα των φύλων προβλέπει και δράσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες. Όπως σημειώνει, στόχος είναι «να εντοπίσουμε γυναίκες και κορίτσια που κάνουν τη δουλειά και να διασφαλίσουμε ότι έχουν την κατάρτιση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις».

Ένας Σταθμός Καινοτομίας που δίνει «φωνή» σε όλες τις γυναίκες του κόσμου

Ο παραπάνω στόχος, όμως, δεν σταματάει μόνο στη διασφάλιση της κατάρτισης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων για τις γυναίκες αλλά τους προσφέρει παράλληλα και μια πλατφόρμα διάχυσης καλών πρακτικών που μπορούν να βοηθήσουν τις διάφορες κοινότητες ανά τον κόσμο.
«Ένα από τα πράγματα που κάναμε στο γραφείο μου είναι ότι αναπτύξαμε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Σταθμός Καινοτομίας (Innovation Station), με σκοπό να ερευνήσουμε και να βρούμε γυναίκες και νεαρά κορίτσια που αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις μικρής κλίμακας, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στις τοπικές τους κοινότητες για την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την κλιματική αλλαγή (ψυχική υγεία, εκπαίδευση κ.λπ.). Εντοπίζουμε αυτές τις γυναίκες και τους παρέχουμε μια πλατφόρμα για να μιλήσουν για τις λύσεις και πρακτικές που έχουν αναπτύξει. Φιλοξενούμε virtual εκδηλώσεις, έχουμε ένα podcast, έχουμε κι ένα ενημερωτικό δελτίο για να βοηθήσουμε τις γυναίκες αυτές πραγματικά να διαδώσουν το μήνυμα: τι κάνουν και κυρίως γιατί είναι αποτελεσματικό και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί μια καλή πρακτική και σε άλλα μέρη. Βοηθάμε, επίσης, τις γυναίκες σε διάφορα μέρη να αναπτύξουν σχέσεις και να συνδεθούν μεταξύ τους», εξηγεί η κ. Paris.

«Μέσα από το Innovation Station έχουμε βοηθήσει αυτές τις γυναίκες να διασυνδεθούν με πάνω από 250 κοινότητες ώς σήμερα και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές τους. Το δε κοινό αυτών των πρωτοβουλιών -οι άνθρωποι στους οποίους έφτασε το μήνυμα- εκτείνεται σε 100 χώρες και σε περισσότερες από 40 πολιτείες των ΗΠΑ», αναφέρει.

Μάλιστα, η κ. Paris, η οποία είχε επαφές στη Θεσσαλονίκη με γυναίκες που ηγούνται διαφόρων οργανισμών, διαπίστωσε, όπως λέει, πως υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος αυτού και εδώ, με συμπερίληψη γυναικών που εργάζονται για την ανάπτυξη καλών, καινοτόμων πρακτικών.

«Καινοτομία και τεχνολογία δεν είναι αναγκαστικά έννοιες ταυτόσημες»

Σημαντικό ρόλο στη διασύνδεση και τη διάχυση των καλών πρακτικών από γυναίκες που ζουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη διαδραματίζει η τεχνολογία, που είναι απαραίτητη, ωστόσο, η Aubrey Paris θεωρεί πως η τεχνολογία δεν είναι η μόνη λύση.

«Η τεχνολογία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός τέτοιου παγκόσμιου δικτύου. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε εν μέσω covid κι έτσι οι περισσότερες δράσεις ήταν virtual. Το εικονικό περιβάλλον βοηθάει στη συμπερίληψη, ενώ και το podcast είναι ένα εξαιρετικό τεχνολογικό εργαλεία. Ωστόσο, θα ήθελα να πω ότι αυτές οι γυναίκες είναι καινοτόμες γιατί παράγουν μια λύση με έναν νέο τρόπο. Αυτός ο τρόπος μπορεί να είναι η τεχνολογία, αλλά δεν χρειάζεται και απαραίτητα να είναι. Στην Αμερική έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι η καινοτομία και η τεχνολογία είναι τα ίδια πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Η καινοτομία μπορεί να είναι τεχνολογία, αλλά μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να είναι καλοί στην τεχνολογία, αλλά δεν χρειάζεται να αρέσει σε όλους. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι παροχής λύσεων», λέει η Aubrey Paris.
Όσο για τη συμβουλή που θα έδινε στα νέα κορίτσια; «Όλα όσα κάνουν πρέπει να προσαρμόζονται σε ένα τοπικό πλαίσιο και ο πρώτος τρόπος για να το γίνει αυτό είναι να συμμετέχουν ενεργά στην κοινότητα. Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η πτυχή της συμμετοχής, που περιλαμβάνει τις "φωνές" των γυναικών, των κοριτσιών και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Επίσης, θα τους συμβούλευα να προσπαθήσουν να κατανοήσουν ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και τι τους εμποδίζει να μπορέσουν να αναλάβουν δράση. Να βρουν, λοιπόν, την κοινότητα στην οποία αισθάνονται ότι ανήκουν και να προχωρήσουν μπροστά. Το να κάνει κανείς το πρώτο βήμα είναι το πιο σημαντικό. Μπορεί να το κάνει μόνος του, αλλά είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, όταν γίνεται μέσα από μια κοινότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:33

Βρετανία: Καλπάζει εκ νέου ο κορονοϊός- Ξεπέρασαν το ένα εκατ. τα εβδομαδιαία κρούσματα

10:23

ΗΠΑ: «Απογοήτευση» για την απόφαση της Ρωσίας να αναβάλει επ’ αόριστον τις συνομιλίες για την εφαρμογή της Νέας START

10:15

Ουκρανία: Το Κίεβο παραλαμβάνει την πρώτη συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας HAWK από την Ισπανία

10:06

Μπορέλ: Η ΕΕ εκπαίδευσε 1.100 ουκρανούς στρατιωτικούς

09:59

Όρμπαν: Η ΕΕ ότι εμποδίζει την εκταμίευση κεφαλαίων «για πολιτικούς λόγους»

09:55

Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ: Συμπεριληπτική εκπαίδευση - Δράσεις της πολιτείας

09:51

Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση 270.000 Ψηφιακών Πιστοποιητικών/Υπογραφών σε όλες τις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, μέλη των επιμελητηρίων

09:45

Ουκρανία: Πυραυλικά πλήγματα σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στο Ντονμπάς

09:35

Σταϊκούρας: Οι συστημικές τράπεζες να αυξήσουν άμεσα και γενναία τα επιτόκια καταθέσεων

09:23

Νέος ψηφιακός κόμβος των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου η Κρήτη

09:11

Ομάδα G7: Συμφωνεί σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολάρια ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

08:50

Νεο ρεκόρ για τις ΑΠΕ - Ξεπέρασαν στην ηλεκτροπαραγωγή τα ορυκτά καύσιμα κατά το δεκάμηνο 2022

08:41

Το φιλόδοξο πλάνο της ΜETRO ΑΕΒΕ για τα «καταστήματα γειτονιάς» – Το στοίχημα του franchise

08:30

Motor Oil: Αίτηση για ένταξη της πλωτής «πύλης» LNG στις στρατηγικές επενδύσεις

08:24

Φυγή προς τη σύνταξη για 200.000 ασφαλισμένους το 2022 - Προτροπή Τσακλόγλου για παράταση εργασιακού βίου

08:15

«Πράσινο φως» για προσφορές στη mega Παραχώρηση 1,5 δισ. ευρώ του ΒΟΑΚ

07:59

Επιτόκια: Ψαλίδα 4,81 μονάδων μεταξύ δανείων και καταθέσεων – Ακριβότερα και από την ΕΕ τα δάνεια, με φθηνότερες καταθέσεις

23:33

Θετική η εβδομάδα για την Wall Street, μικτά πρόσημα την Παρασκευή

23:18

Τσαβούσογλου: «Τα νότια σύνορα της Ευρώπης είναι στην Τουρκία»

23:03

Λευκός Οίκος: Καμία πρόθεση Μπάιντεν για συνομιλίες με Πούτιν

22:58

Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τη χαλάρωση της στρατηγικής κατά Covid στην Κίνα

22:53

Τι συμβουλεύει ο δικηγόρος του Μπέρνι Μέιντοφ τον Σαμ Μπανκμαν-Φράιντ του FTX

22:10

Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την πρόοδο της ΕΕ για συμφωνία στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

21:49

ΠΟΥ: Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ανοσίας στον κορονοϊό

21:44

Το πετρέλαιο «έχασε» τα 80 δολάρια λόγω του πλαφόν της ΕΕ και πριν τον ΟΠΕΚ+

21:43

Απαγόρευση στην ελεύθερη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέρεται να εξετάζει η Ελβετία λόγω φόβου για μπλακάουτ

21:23

Γερμανία: Απειλητική επιστολή έλαβε ζευγάρι που άναψε 60.000 χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια 

21:17

Συναντήσεις Μητσοτάκη με φον ντερ Λάιεν, Βέμπερ, Ταγιάνι στην Αθήνα

21:07

Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι εξυμνεί και φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση το ελληνικό «μεράκι»

20:57

Η ανησυχία για τα επιτόκια στις ΗΠΑ έφερε απώλειες στον χρυσό