Δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ουγγαρία κατασκευάζει η Rosatom

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ουγγαρία κατασκευάζει η Rosatom
Στην κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ουγγαρία προχωράει η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Peter Szijjarto.

Στην κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ουγγαρία προχωράει η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Peter Szijjarto.

Πιο αναλυτικά, οι δύο νέες μονάδες θα κατασκευαστούν εντός των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στο Πακς, ενώ η δημιουργία των δύο αντιδραστήρων προβλεπόταν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2014.

Σύμφωνα με το BBC, το έργο αναμένεται να κοστίσει συνολικά 12,5 δισ. ευρώ -τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα προέλθουν από τη Ρωσία-, ενώ οι πυρηνικοί αντιδραστήρες προγραμματίζεται να είναι έτοιμοι για λειτουργία έως το 2030, υπερδιπλασιάζοντας τη χωρητικότητα της υπάρχουσας μονάδας, η οποία σήμερα παράγει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στο κράτος της κεντρικής Ευρώπης.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, ένα σημαντικό ορόσημο», είπε ο κ. Szijjarto σε ανάρτηση στο Facebook. «Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας μακροπρόθεσμα και θα προστατεύσουμε τους Ούγγρους από τις άγριες διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε.

«Ας αρχίσει η κατασκευή!» ανέφερε ακόμα ο Szijjarto.

Σημειώνεται, τέλος, πως η πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας δεν έχει υποβληθεί σε κυρώσεις από την ΕΕ για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ και οι κινήσεις για την απομόνωση και την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της δεν έχουν υποστηριχθεί άνευ όρων από την Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Αλληλοκατηγορίες Κιέβου, Μόσχας

Ρωσία: Ο Πούτιν δίνει μηνιαία σύνταξη σε όσους έφτασαν από την Ουκρανία

H κινεζική Smic επενδύει 7,5 δισ. δολάρια σε νέα μονάδα παραγωγής τσιπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider