Πυροσβεστική: Οριοθετήθηκαν τα μέτωπα σε Μεσσηνία, Ηλεία, Λακωνία και Ασπρόπυργο - 41 δασικές πυρκαγιές στο 24ωρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυροσβεστική: Οριοθετήθηκαν τα μέτωπα σε Μεσσηνία, Ηλεία, Λακωνία και Ασπρόπυργο - 41 δασικές πυρκαγιές στο 24ωρο
Πυροσβεστική
Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, 120 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι 52 περιπτώσεις αφορούν συλλήψεις για εμπρησμό.

Τελευταία ενημέρωση: 23:41

Την τελευταία εβδομάδα το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να επέμβει σε 756 αστικές πυρκαγιές, 472 παροχές βοηθείας και 297 δασικές πυρκαγιές, ενώ το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές στη χώρα ενημέρωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Όπως σημείωσε, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 13:45 σε δασική έκταση στο Σχίνο Μεσσηνίας τέθηκε σε ύφεση σε χρονικό διάστημα δύο ωρών. Στις 14:38 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του Μεσοχωρίου προς ασφαλή κατεύθυνση. Με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν απείλησε τον οικισμό. Συνεχίζουν να επιχειρούν 94 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα. Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν και 14 Φιλανδοί πυροσβέστες που βρίσκονται στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης Πυροσβεστών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για την Ηλεία, υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που ξέσπασε τις μεσημβρινές σε δασική έκταση, κοντά στη γέφυρα του Αλφειού ποταμού. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στη Λακωνία, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15:20 σε δασική έκταση στα Καλύβια Γυθείου οριοθετήθηκε σε μία ώρα από την έναρξή της. Επιτόπου είναι 27 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και εννέα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΣ, οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν προ ημερών στο δάσος της Δαδιάς του Έβρου και στη Βάλια Κάλντα Γρεβενών έχουν ελεγχθεί και παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τη φύλαξή τους.

Τέλος, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση εντός οικοπεδικού χώρου στη περιοχή Σοφός Ασπροπύργου στις 15:42 οριοθετήθηκε άμεσα, από 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, που συνεχίζουν την κατάσβεση.

Καλη εικόνα στην περιοχή Στάμνα

Καλή εικόνα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Στάμνα, του Μεσολογγίου. Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Και για αύριο, Πέμπτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Σάμο, Ικαρία, Λέσβο, Χίο και Ψαρά. Στις περιοχές αυτές εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, 120 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι 52 περιπτώσεις αφορούν συλλήψεις για εμπρησμό. Από το σύνολο των 52 ατόμων, 32 συνελήφθησαν για εμπρησμό από πρόθεση και 20 για εμπρησμό από αμέλεια.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια ελέγχων σε όλη την επικράτεια, από την 1η Μαΐου έχουν επιβληθεί 349 διοικητικά πρόστιμα, κυρίως για μη τήρηση μέτρων πυρασφάλειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Μέτωπα σε Γύθειο, Πύργο και Ασπρόπυργο

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ταύρο Αττικής - Που είναι υψηλότερος ο κίνδυνος για φωτιές την Τετάρτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider