Συνεργασία του Φεστιβάλ των Καννών με το Athens Film Office

Newsroom
Μοιράσου το
Συνεργασία του Φεστιβάλ των Καννών με το Athens Film Office
Κίνηση ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία τής σύνδεσης του Έλληνα δημιουργού με τις εταιρείες παραγωγής του εξωτερικού.

«Η Κουκουβάγια», στα αγγλικά «The Owl». Έτσι τιτλοφορείται το διεθνές εργαστήριο ανάπτυξης σεναρίου, με την στήριξη του "Marche du Film" του Φεστιβάλ των Καννών, από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων και το Athens Film Office, που ξεκινάει φέτος με στόχο να γίνει μια ετήσια συνάντηση μεταξύ δημιουργών και παραγωγών.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στις 50 υποβολές σεναρίων από σεναριογράφους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ήδη έχουν κάνει σειρές για Netflix και Disney+, για παράδειγμα. Από αυτούς γύρω στους 15 είναι Έλληνες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στάθης Καλογερόπουλος, διευθυντής του Athens Film Office, προσθέτοντας ότι «τo workshop προφανώς στοχεύει στους Έλληνες σεναριογράφους, οι οποίοι θα θέλαμε οπωσδήποτε να συμμετέχουν ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία τής σύνδεσης του Έλληνα δημιουργού με τις εταιρείες παραγωγής του εξωτερικού».

Το "The Owl" ανακοινώθηκε επίσημα την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου κατά τη διάρκεια του 75ου Φεστιβάλ των Καννών από την αποστολή του Athens Film Office, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία με το "Μarche du Film", το οποίο θεωρείται διεθνώς το κορυφαίο σημείο συνάντησης παραγωγών, δημιουργών και επενδυτών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Πρόκειται στην ουσία για το επιχειρηματικό παρακλάδι του ίδιου του Φεστιβάλ των Καννών, υπό την ομπρέλα του οποίου πραγματοποιούνται μια σειρά από εκδηλώσεις που για το 2023 προγραμματίζονται από τις 16 έως της 24 Μαΐου.

«Η ιδέα για το workshop ξεκίνησε από το γεγονός ότι ενώ στην Ελλάδα γυρίζονται σειρές και ταινίες, δεν υπάρχουν σειρές και ταινίες που να έχουν ξεκινήσει από εδώ, δεν υπάρχει καμία σειρά στις πλατφόρμες που να ξεκινάει από την Ελλάδα. Επομένως, θέλαμε να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του Έλληνα δημιουργού -και του πολύ χαμηλού και περιορισμένου budget που έχουν οι ελληνικές παραγωγές- με ξένες εταιρείες παραγωγής και να αξιοποιηθεί η ιστορία που έχουν να πουν οι δικοί μας δημιουργοί» σημειώνει ο κ. Καλογερόπουλος.

Το "The Owl" θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και όσοι υποβάλουν αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να έχουν γράψει τουλάχιστον μία ταινία ή μερικές ώρες σε τηλεοπτική σειρά και να υποβάλουν ένα νέο προσχέδιο ταινίας ή τηλεοπτικού σεναρίου για έλεγχο. Μια επιτροπή διεθνών εμπειρογνωμόνων θα επιλέξει τους συγγραφείς των πέντε καλύτερων τηλεοπτικών και πέντε καλύτερων κινηματογραφικών σεναρίων για να συμμετάσχουν στο εργαστήριο.

«Κατά τη διάρκεια του workshop, θα πραγματοποιηθούν παράλληλα events, ένα εκ των οποίων θα αφορά τη δικτύωση των ξένων εταιρειών παραγωγής με τις ελληνικές, ώστε να υπάρχει επαφή και συνεργασία μεταξύ των δύο» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Athens Film Office. Το "The Owl" στοχεύει αφενός στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων όσων συμμετάσχουν σε αυτό, και αφετέρου στην ανάπτυξη της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας ως ένα ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών στη χώρα και την ανάδειξή της σε έναν "Film Friendly" προορισμό.

«Η προβολή των τοποθεσιών μιας χώρας για το γύρισμα ξένων ταινιών εμμέσως, προφανώς, συμβάλλει στην τουριστική προβολή. Για να γίνει όμως αυτό σωστά πρέπει οι ιστορίες να είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ελκυστικές σε ευρύτερα κοινά πέρα από αυτό της ίδιας της χώρας. Οπότε και αυτό είναι στους στόχους μας» επισημαίνει ο Στάθης Καλογερόπουλος, εξηγώντας γιατί η πρωτοβουλία υπάγεται στην ομπρέλα δράσεων της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων.

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΑ, Βαγγέλης Βλάχος υπογραμμίζει: «To Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων δεν επικεντρώνεται μόνο στην υποστήριξη και την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών, αλλά επενδύει ενεργά στις επόμενες μεγάλες παραγωγές που θα γυριστούν στην Αθήνα. Το "The Owl" και η συνεργασία μας με το "Μarche du Film" του Φεστιβάλ των Καννών, μιας από τις κορυφαίες αγορές ταινιών διεθνώς, είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που έχει κάνει το Αthens Film Office τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ανυπομονούμε να υποδεχτούμε από κοντά, αλλά και να στηρίξουμε τους δημιουργούς του "The Owl" που θα γυρίσουν την επόμενη ταινία ή τηλεοπτική σειρά στην πόλη μας».

Το εργαστήριο θα διαρκέσει εννέα μήνες και περιλαμβάνει τρία στάδια. Αρχικά, από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου προγραμματίζεται ένα πενθήμερο συνέδριο δια ζώσης στην Αθήνα, κατόπιν μέσω διαδικτύου θα πραγματοποιούνται συναντήσεις και, τέλος, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στο Φεστιβάλ των Καννών του 2023, στο «Marche du Film», θα φτάσουν πέντε ταινίες μεγάλου μήκους και πέντε τηλεοπτικές σειρές, ενώ προϋπόθεση επιλογής αποτελεί το σενάριο να μπορεί να γυριστεί στην Αθήνα ή/και την Ελλάδα. Κατά την τελετή λήξης των Καννών, δύο συμμετέχοντες θα επιλεγούν για να λάβουν ένα βραβείο residency, δηλαδή ένα μήνα παραμονής στην Ελλάδα μαζί με ένα οικονομικό έπαθλο, ώστε να ολοκληρώσουν το σενάριό τους.

Η πρωτοβουλία του εργαστηρίου ανάπτυξης σεναρίου θα πραγματοποιηθεί, επιπλέον, με την συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την υποστήριξη της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα ενώ επικεφαλής του θα είναι δύο καθηγητές σεναρίου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ο Τομ Έιμπραμς και ο Ντέιβιντ 'Αιζακς, και θα συμμετάσχουν σημαντικές προσωπικότητες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, όπως η Κρίστεν Μπάρνετ (Επικεφαλής Τηλεόρασης, Lea Pictures), η Τζένι Μπόργκαρς (Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος, Pathe UK), η Παυλίνα Χατούπη (Executive Παραγωγός), η Julien Leroux (Διευθύνουσα Σύμβουλος & Ιδρύτρια της Paper Entertainment), η Ολίβια Μασερόνι (Agent στο πρακτορείο Verve) και άλλοι.

Η διαδικασία των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Αυγούστου 2022 και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://theowl.afo.events.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ουκρανία: Ρωσικό πλοίο που μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά αγκυροβόλησε στη Συρία

23:41

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 την Παρασκευή 19/8

23:37

ΠΟΥ: Συστήνεται η χρήση του εμβολίου της Valneva κατά της COVID-19

23:22

Ουκρανία: Εκρήξεις κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία

23:10

Μικρά κέρδη στην Wall Street, εν αναμονή των αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ

22:55

Πέντε νεκροί, πολλοί τραυματίες από σφοδρή θύελλα στην Αυστρία

22:39

Ρωσία: Στις φλόγες παραδόθηκε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

22:21

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ανασυγκροτήθηκε το Δ.Σ. - Η σύνθεση του

22:11

Ζελένσκι: Αρνείται ειρηνευτικές συζητήσεις μέχρι να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανια

22:03

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολάρια το αμερικανικό αργό

21:51

Γερμανία: 7 στους 10 πολίτες έχουν μειώσει τη χρήση ενέργειας - 2 στα 3 νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες

21:34

Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο του ΜΟΔ οι 12 κατηγορούμενοι της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού

21:31

Ιταλία - Δημοσκόπηση: Τα γκάλοπ προαναγγέλλουν σκληρή μάχη - «Φαβορί» η συντηρητική συμμαχία

21:22

Αλγερία: Στους 37 οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές - Πάνω από 180 οι τραυματίες

21:13

Φινλανδία: Η πρωθυπουργός θα κάνει τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών μετά το βίντεο από ένα πάρτυ

21:01

Νέες απώλειες για τον χρυσό - Σε χαμηλό 3 εβδομάδων

20:59

Βενετία: Πρόστιμα 1.500 ευρώ σε τουρίστες που σέρφαραν με μηχανοκίνητες σανίδες στο Μεγάλο Κανάλι

20:48

Μπούλαρντ (Fed): Πρώιμο να σκεφτόμαστε χαμηλότερα επιτόκια

20:39

Βουλγαρία: Εκτίμηση για αύξηση 50% των ξένων τουριστών φέτος το καλοκαίρι σε ετήσια βάση

20:26

ΗΠΑ: Πολίτες σημαδεύουν με λέιζερ πιλότους αεροπλάνων - Πάνω από 9.000 περιστατικά το 2021

20:16

Πυροσβεστική: Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:11

DW: Η Γερμανία αναζητά εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο

20:01

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα το Φθινόπωρο για την εκτός Ενισχυμένης Εποπτείας αξιολόγηση – Τα ραντεβού και ο Προϋπολογισμός

19:47

ΗΠΑ: Προς συμφωνία με την Bavarian Nordic για εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων

19:29

Γερμανία: Η Shell μειώνει την παραγωγή διυλιστηρίου λόγω της χαμηλής στάθμης του Ρήνου

19:15

Μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά - Συνολικά 80 παραβιάσεις

19:08

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζητά αποστρατικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

19:02

Μιχαηλίδου: Η ισότιμη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους νησιώτες μας είναι καθήκον και υποχρέωσή μας

18:52

ΟΛΘ: Επεκτείνει τις συνδυασμένες μεταφορές στη Νις της Σερβίας

18:51

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed