Ιταλία: Μένει ή φεύγει ο Ντράγκι; Η πολιτική αστάθεια βάζει σε «συναγερμό» τις αγορές ομολόγων

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Μένει ή φεύγει ο Ντράγκι; Η πολιτική αστάθεια βάζει σε «συναγερμό» τις αγορές ομολόγων
Σήμερα ο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα αν τελικά θα παραμείνει στην θέση του ή αν θα αποχωρήσει οδηγώντας την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές

Τελευταία ενημέρωση: 11:30

Άγνωστη παραμένει η πορεία της Ιταλίας, καθώς όλος ο κόσμος και οι αγορές παρακολουθούν στενά τις επόμενες κινήσεις του Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτηση του το βράδυ της Πέμπτης, με τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα να μην την κάνει αποδεκτή. Σήμερα, πλέον, ο Ντράγκι πραγματοποίησε την ομιλία του στη Γερουσία, δηλώνοντας πως «είναι απαραίτητο να ανακαλύψουμε ξανά την ενότητα, είμαι εδώ επειδή μου το ζητούν οι Ιταλοί».

Άγνωστο είναι ακόμα αν τελικά θα παραμείνει στην θέση του ή αν θα αποχωρήσει οδηγώντας την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές, δοκιμάζοντας την πολιτική σταθερότητα της χώρας σε μία δύσκολη στιγμή και δη μια μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 10 και πλέον χρόνια.

Για το διαδικαστικό της υπόθεσης, να πούμε πως αν και προηγήθηκε η πρωινή τοποθέτηση του Ντράγκι στη Γερουσία, η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα αναμένεται να δοθεί μετά τη διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με την ψηφοφορία να αναμένεται στις 15:00 το μεσημέρι. Ενώ αύριο, θα ακολουθήσει η αντίστοιχη διαδικασία στη Βουλή. Η διαδικασία αυτή βέβαια μπορεί να μπλοκαριστεί στην περίπτωση που ο Μάριο Ντράγκι, παρά την ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, επιμείνει σήμερα στην παραίτηση του.

Να σημειώσουμε βέβαια πως τόσο στη Βουλή, όσο και στην Γερουσία, η πλειονότητα των Αντιπροσώπων είναι υπέρ της παραμονής του Μάριο Ντράγκι στον ρόλο του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το CNBC, ανώνυμη πηγή από την ιταλική κυβέρνηση δήλωσε πως «πιθανότατα [ο Ντράγκι] θα επιβεβαιώσει την παραίτηση του και θα πάει σε εκλογές, όμως πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι προσπάθειες να του αλλάξουν γνώμη θα είναι επιτυχημένες». Να θυμίσουμε πως δεκάδες δήμαρχοι, πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες έκαναν εκκλήσεις προς τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό με κύριο αίτημα να παραμείνει στην θέση του.

Από την άλλη, ο αρχηγός του πολιτικού κόμματος Italia Viva και πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε στο CNBC πως κατά τις πληροφορίες του ο Ντράγκι θα αποφασίσει να παραμείνει στη θέση του κατά 75%. Ενώ πρόσθεσε πως θα ήθελε την παραμονή του Ντράγκι, μέχρι τον Μάιο του 2023, όταν είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Πολιτική αστάθεια και αγορές

Ο Ντράγκι έφερε πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία κατά τους τελευταίους 15 μήνες, που βρίσκεται στην εξουσία, διάστημα που ήταν κρίσιμο για να λάβει η χώρα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία έφτασαν σχεδόν τα 200 δισ. ευρώ. Η ηγεσία του ήταν επίσης σημαντική, στο πλαίσιο της διαχείρισης των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ να παίζει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την στήριξη των ιταλικών νοικοκυριών που έχουν πληγεί από τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, το σενάριο των πρόωρων εκλογών βάζει σε κίνδυνο αυτή την σταθερότητα, την ώρα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται ανοδικά, οι εισροές ρωσικού φυσικού αερίου γίνονται μετ' εμποδίων και τη ΕΚΤ εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων.

Άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα, οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Αυτή την ώρα το spread επιστρέφει κάτω από το 200, ενώ η απόδοση του 20ετούς ιταλικού ομολόγου κινήθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα την Τρίτη στο 3,3960%. Το ίδιο ομόλογο έφτασε στο 3,394% την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης παραίτησης. Ειδικά, δεδομένου ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρισκόταν κάτω από το 1% στην αρχή της χρονιάς.

Για εταιρείες όπως η Jefferies και η Pictet Wealth Management, ήρθε η ώρα να ποντάρει κανείς ενάντια στα ιταλικά ομόλογα. Η Jefferies «βλέπει» πιθανότητα τουλάχιστον 50% να γίνουν πρόωρες εκλογές, έχοντας ερωτηματικά για την προθυμία του Draghi να συνεχίζει να δίνει μάχη στο εσωτερικό του συνασπισμού του ακόμη και αν κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης και παραμείνει για την ώρα.

«Εαν ο Draghi αποχωρήσει θα δούμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στις αγορές, ειδικά στα spreads», λέει ο Cesar Perez Ruiz, επικεφαλής επενδύσεων της Pictet Wealth Management. «Παραμένουμε αρνητικοί για τα ομόλογα της περιφέρειας».

Φωτογραφία @AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καυτό διήμερο με Ντράγκι και ΕΚΤ - Οι insiders στην Ιντραλότ - ΤΧΣ: αντίο στον ξινό Βέλγο

Fitch - Ιταλία: Πολιτική αβεβαιότητα προμηνύει η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι

Ο Ντράγκι, οι αγορές και το ευρώ - ΕΛΓΕΚΑ για Δωδώνη; Πώς; - Κάτι ξέρουν στις Άλπεις…

gazzetta
gazzetta reader insider insider