Δολοφονία Άμπε: Την βαθιά τους θλίψη εκφράζουν οι ξένοι ηγέτες - «Ανεπανόρθωτη απώλεια»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δολοφονία Άμπε: Την βαθιά τους θλίψη εκφράζουν οι ξένοι ηγέτες - «Ανεπανόρθωτη απώλεια»
Τη βαθιά τους θλίψη εκφράζουν ξένοι ηγέτες για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, χαιρετίζοντας έναν «σπουδαίο πατριώτη» και «παγκόσμιο ηγέτη», και καταδικάζουν κατηγορηματικά τη δολοφονία του ως «αποτρόπαιο έγκλημα».

Τη βαθιά τους θλίψη εκφράζουν ξένοι ηγέτες για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, χαιρετίζοντας έναν «σπουδαίο πατριώτη» και «παγκόσμιο ηγέτη», και καταδικάζουν κατηγορηματικά τη δολοφονία του ως «αποτρόπαιο έγκλημα».

ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε σήμερα τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, εκφράζοντας τη λύπη του για την απώλεια ενός «ηγέτη με όραμα».

Ο Άμπε «οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Μπαλί, στην Ινδονησία.

Ρωσία

Πρόκειται για «ανεπανόρθωτη απώλεια» αντέδρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην είδηση για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

«Σας εύχομαι (...) κουράγιο απέναντι σε αυτήν την ανεπανόρθωτη απώλεια», ανέφερε ο Πούτιν σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στην μητέρα και τη χήρα του Άμπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Καλές αναμνήσεις από αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο θα μείνουν για πάντα στις καρδιές αυτών που τον γνώριζαν», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα την «βαθύτατη λύπη» της Ρωσίας για τη δολοφονία του Άμπε, χαιρετίζοντας έναν «σπουδαίο πατριώτη» της Ιαπωνίας.

«Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι με την είδηση που ήρθε από την Ιαπωνία», σημείωσε ο Πεσκόφ, καταδικάζοντας «κατηγορηματικά την επίθεση αυτή». Ο Άμπε «ήταν ένας μεγάλος πατριώτης» της Ιαπωνίας, υπογράμμισε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον ιαπωνικό λαό.

Νότια Κορέα

Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας είναι μια «αποτρόπαιη εγκληματική πράξη», αντέδρασε στην είδηση για τον θάνατο του Άμπε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ.

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου και τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στον ιαπωνικό λαό για την απώλεια του πρωθυπουργού τους με τη μεγαλύτερη θητεία στο αξίωμα και ενός αξιοσέβαστου πολιτικού άνδρα», σημειώνει ο Γιουν σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την νοτιοκορεατική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας απέστειλε εξάλλου συλλυπητήρια στην σύζυγο του Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού, την Ακίε Άμπε.

Γερμανία

«Εμβρόντητος και βαθιά λυπημένος» από την είδηση ότι ο Άμπε υπέκυψε στα τραύματα από την επίθεση που είχε δεχθεί νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Ιαπωνίας σε αυτές τις δύσκολες ώρες», προσέθετε σε μήνυμά του στο Twitter o Σολτς, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Γαλλία

«Η Ιαπωνία χάνει έναν σπουδαίο πρωθυπουργό που αφιέρωσε τη ζωή του στη χώρα του και εργάστηκε για να διασφαλίσει την τάξη στον κόσμο», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter μετά την είδηση ότι ο Άμπε υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί νωρίτερα από επίθεση ενόπλου.

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ιαπωνία μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ιταλία

«Συντετριμμένος από την τρομερή επίθεση» που στοίχισε τη ζωή στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, δήλωσε σήμερα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

«Η Ιταλία είναι συνετριμμένη από την τρομερή επίθεση που έπληξε την Ιαπωνία και τον ελεύθερο δημοκρατικό της διάλογο», σημείωσε ο Ντράγκι σε μήνυμά του, στο οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Άμπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας «ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής της ιαπωνικής και της διεθνούς πολιτικής ζωής των τελευταίων δεκαετιών χάρη στο καινοτόμο πνεύμα του και το μεταρρυθμιστικό του όραμα», τόνισε ο Ντράγκι, εκφράζοντας εκ νέου την αλληλεγγύη της Ιταλίας «στους συγγενείς του, στην κυβέρνηση και σε όλον τον ιαπωνικό λαό».

Βρετανία

Το Λονδίνο στέκεται στο πλευρό της Ιαπωνίας αυτές τις σκοτεινές ώρες μετά την «απίστευτα θλιβερή είδηση» για τον θάνατο του Άμπε από δολοφονική επίθεση, δήλωσε παράλληλα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Απίστευτα θλιβερή είδηση για τον Σίνζο Άμπε», σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter. Η ικανότητά του «ως παγκοσμίου ηγέτη μέσα από αχαρτογράφητα νερά θα μείνει στην μνήμη πολλών. Οι σκέψεις μου στρέφονται στην οικογένειά του, τους φίλους του και τον ιαπωνικό λαό», υπογράμμισε ο Τζόνσον.

«Η Βρετανία στέκεται στο πλευρό σας αυτές τις σκοτεινές και θλιβερές ώρες», κατέληξε.

Πολωνία

«Συγκλονισμένος» δήλωσε επίσης για τον θάνατο του Άμπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Βαθιά συγκλονισμένος από την είδηση για τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε», έγραψε στο Twitter. «Η σκέψη μου είναι με την οικογένεια του Ιάπωνα φίλου μας που ήταν πάντα πολύ ευγενικός με την Πολωνία. Ας αναπαύεται εν ειρήνη».

Ταϊβάν

Ο κόσμος έχασε έναν σημαντικό ηγέτη και η Ταϊβάν έναν φίλο, σημείωσε επίσης η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν εκφράζοντας τη λύπη της για τη δολοφονία του Άμπε.

«Όχι μόνον η διεθνής κοινότητα έχασε έναν σημαντικό ηγέτη, η Ταϊβάν έχασε επίσης έναν σημαντικό και στενό φίλο. Η Ταϊβάν και η Ιαπωνία είναι και οι δύο δημοκρατικές χώρες με κράτος δικαίου και η κυβέρνησή μας καταδικάζει κατηγορηματικά τις βίαιες και παράνομες ενέργειες», υπογραμμίζει η Τσάι σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΝΑΤΟ-ΕΕ: Η βάρβαρη και άνανδρη δολοφονία του Σίνζο Άμπε συγκλονίζει όλο τον κόσμο

Φ. Κισίντα: «Δεν βρίσκω λέξεις για την δολοφονία του Άμπε»

gazzetta
gazzetta reader insider insider