Σε ύφεση η φωτιά στο Σχηματάρι - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Άμφισσα - Πυρκαγιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ύφεση η φωτιά στο Σχηματάρι - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Άμφισσα - Πυρκαγιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο
Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τον κίνδυνο να παραμένει πολύ υψηλός και αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τελευταία ενημέρωση: 19.01

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βρυσούλα Σχηματαρίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα και καίει χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ υπάρχουν κοντά διάσπαρτα σπίτια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Περγάλιας, η κατάσταση είναι δύσκολη «η φωτιά απλώνεται». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή που έχει ξεσπάσει η φωτιά υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Η μάχη δεκάδων πυροσβεστών απέδωσε και έτσι λίγο μετά τις τρεις και μισή η εικόνα στο πύρινο μέτωπο ήταν σαφώς βελτιωμένη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 106 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει στην περιοχή για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Τανάγρας, δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι δόθηκε εντολή προληπτικές εκκένωσης στο Δήλεσι με απόφαση του περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το eviathema.gr, η πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες η οποία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα ενώ κινδυνεύουν και κατοικίες που βρίσκονται κοντά στο σημείο.

Μήνυμα του 112 για αποφυγή των μετακινήσεων

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη Βρυσούλα Σχηματαρίου, βορειοδυτικά του Δηλεσίου λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στη Βρυσούλα Σχηματαρίου, βορειοδυτικά του Δηλεσίου αποφύγετε την μετακίνηση σας στην περιοχή. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στη Βάλμη, στην Ηλεία

Συνεχείς αναζωπυρώσεις παρουσιάζει η φωτιά σε δάσος στη Βάλμη Ηλείας. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση εκκενώνεται το χωριό Λάτα.

Το πύρινο μέτωπο που έκαιγε από χθες, τις τελευταίες ώρες είχε περιοριστεί εντούτοις η εικόνα από την πυρκαγιά χειροτέρευσε λόγω των ανέμων.

Με βάση τον άνεμο, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Χρήστος Στρατουλάκος η φωτιά στρέφεται σε πευκοδάσος που δεν κάηκε χθες ενώ η κατάσταση δυσκολεύει.

Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Άμφισσα

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην Άμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς.

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγο αποκαταστάθηκαν οι βλάβες σε ορισμένα αντλιοστάσια και άρχισαν να δουλεύουν και πάλι. Όμως οι εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού παραμένουν.

Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.

Φωτιά σε ελαιόδεντρα στον Ελαιώνα Φθιώτιδας

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ant1, ένα ακόμη επικίνδυνο μέτωπο πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ελαιώνα Φθιώτιδας.

Ήδη επιχειρούν στο σημείο έσπευσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν 2 PZL και δυο CANADAIR. Στο σημείο της φωτιάς κατευθύνονται και δυο Tractores.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά καίει ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση με αποτέλεσμα να έχουν κινητοποιηθεί κάτοικοι και παραγωγοί του μεγαλύτερου παραδοσιακού ελαιώνα των Βαλκανίων οι οποίοι καλλιεργούν κτήματα στην περιοχή.

Φωτιά στο Καμπί Ζακύνθου

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Καμπί της Ζακύνθου, κινητοποιώντας ικανό αριθμό επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καλύτερη η εικόνα» της φωτιάς στην Ηλεία - Δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο - Μήνυμα 112

Κρήτη: Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι - Σημειώθηκε και νέα σεισμική δόνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider