Η Ρωσία συνέλαβε Ρώσο επιστήμονα για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας - Κατηγορία για εσχάτη προδοσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία συνέλαβε Ρώσο επιστήμονα για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας - Κατηγορία για εσχάτη προδοσία
Ποιες είναι οι κατηγορίες συγκεκριμένα εναντίον του; είναι άγνωστο. Σύμφωνα με τον γιό του, τον Μαξίμ Κόλκερ, ο επιστήμονας κατηγορείται ότι παρέδωσε στην Κίνα στοιχεία που συνιστούν κρατικά μυστικά.

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν έναν επιστήμονα στη Σιβηρία που θεωρείται ύποπτος για εσχάτη προδοσία επειδή φέρεται να συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις περιφερειακές αρχές και την οικογένειά του.

Ο Ντμίτρι Κόλκερ, διδάκτορας φυσικής και μαθηματικών στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ, ο οποίος σύμφωνα με την ιστοσελίδα του είναι επικεφαλής του εργαστηρίου κβαντικών οπτικών τεχνολογιών, συνελήφθη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, μεταδίδει το TASS επικαλούμενο την Διεύθυνση Δικαιοσύνης του Νοβοσιμπίρσκ.

Ο Κόλκερ συνελήφθη χθες στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, καθώς έχει διαγνωσθεί με καρκίνο στο πάγκρεας στο τέταρτο στάδιο, όπως δήλωσε η κόρη του. Βρίσκεται σε αγωγή συντήρησης επειδή «οι δυνατότητες χημειοθεραπείας έχουν εξαντληθεί». Σύμφωνα με τους οικείους του ο ίδιος δεν είναι σε θέση να φάει μόνος του.

Χθες στο διαμέρισμα του Κόλκερ οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνα. Οι άνδρες της ασφαλείας τον μετέφεραν στη Μόσχα αεροπορικώς.

Ο Κόλκερ και το περιφερειακό δικαστήριο Σοβιέτσκι του Νοβοσιμπίρσκ, που είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2.800 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση. Ο δικηγόρος του Κόλκερ δεν ήταν δυνατόν να εντοπισθεί.

Ορισμένοι Ρώσοι επιστήμονες έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί για προδοσία τα τελευταία χρόνια, επειδή φέρονται να έχουν διαβιβάσει ευαίσθητο υλικό σε ξένους. Οι επικριτές του Κρεμλίνου λένε ότι οι συλλήψεις που πραγματοποιούνται συχνά στηρίζονται σε αβάσιμους παρανοϊκούς ισχυρισμούς.

Η εσχάτη προδοσία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών.

Το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την οικογένεια του Κόλκερ γράφει ότι ο επιστήμονας κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Κόλκερ είχε δώσει στο παρελθόν διάλεξη σε διεθνές συνέδριο στην Κίνα και τώρα είχε μεταφερθεί σε φυλακή στη Μόσχα, δήλωσε ο γιος του, Μαξίμ.

Ποιες είναι οι κατηγορίες συγκεκριμένα εναντίον του; είναι άγνωστο. Σύμφωνα με τον γιό του, τον Μαξίμ Κόλκερ, ο επιστήμονας κατηγορείται ότι παρέδωσε στην Κίνα στοιχεία που συνιστούν κρατικά μυστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Εξαρθρώθηκε «ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας» - Μέλος του Ουκρανός βουλευτής

ΗΠΑ: Καταδικάζουν Μεξικανό επιστήμονα για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας

Ολλανδία: Ρώσος κατάσκοπος προσπάθησε να παρεισφρήσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider