Περισσότερα από έξι εκατομμύρια Ουκρανοί εκτοπίστηκαν εντός της χώρας τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με μια νέα καταμέτρηση των Ηνωμένων Εθνών.
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν τα 5,2 εκατομμύρια των Ουκρανών που έφυγαν από τη χώρα και έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά τις 24 Φεβρουαρίου.
Μέχρι στις 23 Ιουνίου οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Ουκρανοί ξεπερνούσαν τα 6,2 εκατομμύρια, με βάση την καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ. Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός εκτοπισμένων που έχει καταγραφεί από τις 24 Φεβρουαρίου. Στις αρχές Μαΐου ανέρχονταν σε 8 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια Ουκρανοί που είχαν φύγει αρχικά στο εξωτερικό ή σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, έχουν πλέον επιστρέψει στα σπίτια τους. Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι οι εκτοπισμένοι ή οι πρόσφυγες συχνά χρειάζονται άμεση πρόσβαση σε φάρμακα αλλά και βοήθεια για να αναστυλώσουν τις κατεστραμμένες κατοικίες τους.
Το 64% των εκτοπισμένων είναι γυναίκες.
Περίπου το 61% των εκτοπισμένων προέρχονται από την ανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται οι σφοδρότερες μάχες, το 15% από τον βορρά, το 11% από το Κίεβο και το 11% από τον νότο της χώρας.
Οι σημαντικότερες μετακινήσεις πληθυσμού παρατηρούνται εντός των ανατολικών περιοχών, σε μικρότερο βαθμό, από τα ανατολικά προς την κεντρική και τη νότια Ουκρανία.
Το 44% των εκτοπισμένων ζουν σε σπίτια που νοικιάζουν οι ίδιοι, το 29% φιλοξενούνται σε συγγενείς.
Μόνο το 13% λέει ότι αισθάνεται ασφάλεια στην περιοχή όπου βρίσκεται, ενώ το 63% εξακολουθεί να αισθάνεται ανασφάλεια.
Από το σύνολο των εκτοπισμένων, το 15% λέει ότι θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περίπου το ένα τέταρτο των Ουκρανών σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακά του από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, επειδή δεν τα έβρισκε πια ή ήταν πολύ ακριβά.
Στο 20% των εκτοπισμένων οικογενειών υπάρχουν παιδιά ηλικίας 1-4 ετών, στο 51% ηλικιωμένοι και στο 36% άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.
Μόνο το 12% από εκείνους που επέστρεψαν στα σπίτια τους σκέφτεται να ξαναφύγει.
Αυτή ήταν η έκτη καταμέτρηση των εκτοπισμένων λόγω του πολέμου, και έγινε τηλεφωνικά, σε τυχαίο δείγμα 2.000 ανθρώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ