Δύσκολη νύχτα στην Ευβοία: Εκκενώθηκε το χωριό Κρεμαστός -Ανεξέλεγκτες οι φλόγες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολη νύχτα στην Ευβοία: Εκκενώθηκε το χωριό Κρεμαστός -Ανεξέλεγκτες οι φλόγες
Ενισχύονται οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά. Τρία τα μέτωπα της φωτιάς.

Τελευταία ενημέρωση 22.53

Ενισχύονται από όλην τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή της Εύβοιας. Ήδη, το μέτωπο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων και οι επίγειες δυνάμεις είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα σημεία για να το περιορίσουν. Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συντονιστικού στην Κύμη για να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις και κάτω από ποια διάταξη θα προσεγγίσουν το μέτωπο καθώς οι φλόγες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο άνεμος στην περιοχή είναι ισχυρός.

Αυτήν την ώρα στο πλαίσιο του Συντονιστικού που συνεδριάζει ενεργοποιούνται και νέες δυνάμεις για να φτάσουν στην περιοχή από τους 5 νομούς της Περιφέρειας ενώ παράλληλα υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, υδροφόρες από τους δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μηχανήματα έργων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία αλλά και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα στο μέτωπό της φωτιάς.

Όπως έχει γίνει γνωστό το χωριό Κρεμαστός του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου έχει ήδη εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο χωριό Τραχήλι, ενώ με εντολή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα και αρκετές δυνάμεις ακόμη και από τη Λαμία μεταφέρονται στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ενισχύονται κι άλλο οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Γάια της Εύβοιας. Συγκεκριμένα, συνολικά επιχειρούν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (οι 3 εκ των οποίων είναι Ε.ΜΟ.Δ.Ε) και 32 οχήματα.

Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Η πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα περίπου στις 14.00 το μεσημέρι και λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά καθώς το ανάγλυφο της περιοχής (δυσπρόσιτο σημείο) και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, - εκ των οποίων- το ένα λειτουργούσε ως συντονιστικό- επιχειρούσαν με ρίψεις νερού από αέρος.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γαία και Κρεμαστού Ευβοίας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω του δύσβατου του σημείου αλλά και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Δεν απειλούνται οικισμοί

Ωστόσο, όπως τονίζει η Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται οικισμοί. Ακόμη, για να αντιμετωπιστεί δραστικότερα η φωτιά, τα εναέρια μέσα αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με άλλα δύο αεροσκάφη.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) θα μεταβεί για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ με εντολή του αρχηγού του ΠΣ, Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ θα μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Τρία τα μέτωπα

«Ελπίζουμε, στο λίγο χρόνο που απομένει τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, σημειώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα όλα τα εναέρια και τα επίγεια μέσα επιχειρούν» αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά «τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά γι' αυτό όλοι μας κοιτάμε προς τον ουρανό». Ήδη αυτήν την ώρα η φωτιά έχει δημιουργήσει τρία μέτωπα ,ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί. «Συνήθως τις βραδινές ώρες η ένταση των ανέμων πέφτει. Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μας περιμένει μία εφιαλτική νύχτα», δηλώνει ο κ. Δήμας τονίζοντας ότι «η φωτιά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» και ότι «προληπτικά προωθήθηκε η εκκένωση στο χωριό Κρεμαστός». Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πεζοπόρα τμήματα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που έχει τεθεί σε επιφυλακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημογραφικό: Υπό... εξαφάνιση οι μαθητές της Α' Δημοτικού - Που οδηγεί η μείωσή τους

Τι αλλάζει στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη στην Εφορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider