Pegas: Το εφετείο της Χαλκίδας αναίρεσε την απόφαση κατάσχεσης του ιρανικού πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pegas: Το εφετείο της Χαλκίδας αναίρεσε την απόφαση κατάσχεσης του ιρανικού πετρελαίου
Η υπόθεση προέκυψε όταν οι ελληνικές αρχές τον Απρίλιο κατέσχεσαν το υπό ιρανική σημαία Lana, με 19 Ρώσους μέλη πληρώματος.

Ανετράπη από το εφετείο της Χαλκίδας την Τετάρτη η απόφαση που επέτρεπε την κατάσχεση από τις ΗΠΑ μέρους του πετρελαϊκού φορτίου τάνκερ υπό σημαία Ιράν στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το περιστατικό είχε οδηγήσει σε μια οργισμένη απάντηση από το Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν με καταδρομική επιχείρηση δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο, αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας

Το Ιράν παράλληλα άσκησε επίσης έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης. «Η αγωγή για την αναίρεση της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», σύμφωνα με τις πηγές του Reuters που δεν κατονομάζονται σε σχετικό δημοσίευμα.

«Θα είναι δύσκολο να ακυρωθεί αυτό».

Το αποτέλεσμα της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη ενώ η Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει «πειρατεία» την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ στον Κόλπο από το Ιράν.

Η υπόθεση προέκυψε όταν οι ελληνικές αρχές τον Απρίλιο κατάσχεσαν το υπό ιρανική σημαία Lana, πρώην Pegas, με 19 Ρώσους μέλη πληρώματος, κοντά στην Εύβοια λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.

Το πλοίο απελευθερώθηκε σύντομα λόγω επιπλοκών σχετικά με την ιδιοκτησία του. Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τον Μάιο μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου που βρισκόταν στο πλοίο και το μετέφεραν σε άλλο πλοίο, μετά την αρχική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι ελληνικές αρχές αργότερα κατέλαβαν ξανά το Lana, ενεργώντας με προσωρινή δικαστική απόφαση για υποτιθέμενα χρέη σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, εκπροσωπούμενη από τον δικηγόρο Γιώργο Κοζανίδη.

Ο Κοζανίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπεί, αλλά είπε στο Reuters ότι η υπόθεση σχετίζεται με απλήρωτες υπηρεσίες ρυμούλκησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποδεσμεύτηκε το δεξαμενόπλοιο Pegas που παρέμενε ακινητοποιημένο στην Κάρυστο

Στην Κάρυστο παραμένει το, υπό ρωσική σημαία, δεξαμενόπλοιο Pegas

gazzetta
gazzetta reader insider insider