Στόλτενμπεργκ: Στόχος μου παραμένει η ταχεία ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και τη Σουηδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στόλτενμπεργκ: Στόχος μου παραμένει η ταχεία ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και τη Σουηδία
O πόλεμος στην Ουκρανία είναι «ένας άγριος πόλεμος», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

O πόλεμος στην Ουκρανία είναι «ένας άγριος πόλεμος», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συμπληρώνοντας ότι «είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν. Έκανε ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος, έχοντας σχεδιάσει να πετύχει τους στόχους του σε μια εβδομάδα».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε σε ομάδα μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων η βελγική εφημερίδα «La Libre» και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι μια από τις πιο αναμενόμενες ενέργειες στρατιωτικής επίθεσης που είχαμε ποτέ». Επίσης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρά διάρκεια».

Όσον αφορά τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να ενταχθούν στη Συμμαχία και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «στόχος μου παραμένει η ταχεία ενταξιακή διαδικασία (για τη Σουηδία και τη Φινλανδία). Αλλά χρειάζεται και οι τριάντα σύμμαχοι να συμφωνούν. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε εκεί».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και, όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ. Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία» προσέθεσε ενώ ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Τουρκία είναι αξιόπιστος σύμμαχος με δεδομένο την παρούσα κατάσταση, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε ότι «έχει παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι καλωσορίζουν αυτή τη βοήθεια. Είμαστε 30 σύμμαχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικά πολιτικά κόμματα, διαφορετική γεωγραφία, διαφορετικές απόψεις και στάσεις για πολλά θέματα. Το καθήκον μου είναι να μας επιτρέψω, παρά αυτές τις διαφορές, να συμφωνήσουμε στο πιο σημαντικό πράγμα, δηλαδή στο ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και ότι σε αυτήν την περίπτωση είμαστε έτοιμοι να προσκαλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO

Η Τουρκία ζητά άμεσα μέτρα για να εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO

NATO: Επικοινωνία Ερντογάν με Στόλτενμπερκ, μετά από τις επαφές με Σουηδία και Φινλανδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider