Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει σήμερα με τον Tούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απειλή αυτού του τελευταίου να ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει σήμερα με τον Tούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό την απειλή αυτού του τελευταίου να ασκήσει βέτο στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.

Η συνομιλία θα γίνει στις 11:30 (ώρα Παρισιού· στις 12:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η οποία διευκρίνισε πως ο κ. Μακρόν θα βρίσκεται στο φρούριο Μπρεγκανσόν, μια από τις κατοικίες των Γάλλων αρχηγών του κράτους στην Κυανή Ακτή, όπου θα παραμείνει λίγες ημέρες, καθώς η σημερινή ημέρα είναι αργία στη Γαλλία.

Η Τουρκία διεμήνυσε χθες ότι δεν θα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, εάν δεν δει πρώτα «συγκεκριμένα μέτρα» από πλευράς τους για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας, αφού υποδέχθηκε διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τη Σουηδία, που φιλοξενεί μεγάλη κοινότητα Τούρκων εξορίστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε αυτονομιστές κούρδους αντάρτες του PKK, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάx Γκιουλέν, που κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Αξιώνει από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να προχωρήσουν άμεσα σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την «παρουσία σε οργανωτικό, χρηματοδοτικό και μιντιακό επίπεδο των τρομοκρατικών οργανώσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και στενό συνεργάτη του προέδρου Ερντογάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Τουρκία ζητά άμεσα μέτρα για να εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO

Ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο NATO: Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Γαλλίας και ΗΠΑ

Ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO: Η Τουρκία θα πει το «ναι» αλλά με ανταλλάγματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider