Στα 2,3 τρισ. δολάρια η αγορά βιομηχανικών αποβλήτων το 2031

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 2,3 τρισ. δολάρια η αγορά βιομηχανικών αποβλήτων το 2031
Τα βιομηχανικά απόβλητα αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών αποβλήτων που παράγονται παγκοσμίως.

Η αύξηση των ενεργειακών αναγκών ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πράσινη μετάβαση και η ενεργειακή κρίση ωθούν τους περισσότερους κατασκευαστές να αυξήσουν τις βιώσιμες επενδύσεις. Η αγορά διαχείρισης βιομηχανικών απορριμμάτων θα αποτιμάται στα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2031, σύμφωνα με έκθεση της Transparency Market Research, ένα εύρημα το οποίο αναδεικνύει τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει ο κλάδος.

Η αγορά αναμένεται να αναπτυχθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,4% από το 2021 έως το 2031, σύμφωνα με την έκθεση. Οι νέες τεχνολογίες και η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων των βιομηχανικών αποβλήτων στις αναδυόμενες αγορές ενθαρρύνουν αντίστοιχες επενδύσεις ενώ προς αυτή την κατεύθυνση οδεύει και η χρηματοδότηση από τράπεζες και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα βιομηχανικά απόβλητα είναι ένας συνδυασμός στερεών, υγρών και αέριων αποβλήτων που παράγονται από βιομηχανίες όπως οι κατασκευές, η χημική βιομηχανία, η γεωργία, η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών αποβλήτων που παράγονται παγκοσμίως.

Με την αυξανόμενη εκβιομηχάνιση, η έκθεση αναφέρει ότι οι επιπτώσεις τέτοιων αποβλήτων θα ενταθούν, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους παίχτες να εισέλθουν στην αγορά, ενώ τα κίνητρα και οι κυβερνητικοί κανονισμοί θα ενθαρρύνουν επίσης την ανάπτυξη.

Η υψηλή ζήτηση ενεργειακών προϊόντων θα αυξήσει ιδιαίτερα τα πιθανά απόβλητα στις βιομηχανίες άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τους οργανισμούς που συλλέγουν, επεξεργάζονται και απορρίπτουν βιομηχανικά απόβλητα.

Η έκθεση Transparency Market Research αναφέρει ότι ενώ η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική έχουν αυστηρούς κανονισμούς για τη συλλογή, την ανακύκλωση, την υγειονομική ταφή και την αποτέφρωση βιομηχανικών απορριμμάτων, χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα αρχίζουν τώρα να στρέφονται προς βιώσιμες πρακτικές βιομηχανικών αποβλήτων. Ωστόσο, ορισμένες λιγότερο αναπτυγμένες χώρες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική υστερούν όσον αφορά στους κανονισμούς και τη διαχείριση.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θεωρείται ως βασική περιοχή στη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων και η Κίνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά, ειδικά ως ένας από τους κύριους εισαγωγείς βιομηχανικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ινδία θα δει μια από τις ταχύτερες αυξήσεις στην αγορά κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Μερικοί από τους βασικούς παίκτες στην αγορά σύμφωνα με την έκθεση είναι οι Stericycle, Waste Management, Sembcorp Industries και Enviroserv Waste Management.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 7,6 δισεκατομμύρια τόνοι στερεών βιομηχανικών αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο. Ο οργανισμός έχει λάβει αυστηρότερη θέση σε τομείς όπως η χημική ρύπανση, αλλά έχει επίσης περιγράψει τρόπους με τους οποίους τα βιομηχανικά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν επωφελώς, όπως η ιπτάμενη τέφρα άνθρακα ως υλικό αντικατάστασης του σκυροδέματος.

Πλέον γίνονται φιλότιμες προσπάθειες για τον περιορισμό των απορριμμάτων, όπως ένα πρόγραμμα μέσω του Ινστιτούτου ReMade που έχει περισσότερα από 140 μέλη και μια επένδυση 140 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, επικεντρώνονται στην αύξηση της ανακατασκευής, ανάκτησης και ανακύκλωσης ενεργοβόρων υλικών όπως τα μέταλλα, πλαστικά και πολυμερή, ίνες και ηλεκτρονικά απόβλητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα παραμένουν ο αδύναμος «κρίκος» της κυκλικής οικονομίας-Λιγότερο από το 40% ανακυκλώνεται

Απόβλητα: Τα κίνητρα, τα νέα τέλη και οι ποινές για δήμους, επιχειρήσεις και πολίτες - Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Βιώσιμη παραγωγή: Τρόποι για να μειωθούν τα απόβλητα και οι εκπομπές

gazzetta
gazzetta reader insider insider