Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, που ζει αυτοεξόριστος εδώ και δύο χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέστρεψε απόψε στη χώρα του για ολιγοήμερη επίσκεψη, η οποία προκαλεί ήδη πολλές αντιδράσεις.
Το αεροπλάνο του πρώην μονάρχη, ένα ιδιωτικό τζετ που αναχώρησε από το Άμπου Ντάμπι, προσγειώθηκε γύρω στις 20.00 στο αεροδρόμιο του Βίγκο στη Γαλικία, στη βορειοδυτική Ισπανία. Ο Χουάν Κάρλος κατέβηκε αργά τη σκάλα στην πίστα, όπου τον περίμενε η κόρη του, η ινφάντα Ελένα.
Πολλά μέσα ενημέρωσης αλλά και φιλοπερίεργοι, πήγαν στο Βίγκο για να προσπαθήσουν να δουν, ανάμεσα από τον φράχτη του αεροδρομίου, τον 84χρονο Χουάν Κάρλος ο οποίος δεν είχε πατήσει το πόδι του στην Ισπανία από τον Αύγουστο του 2020. Επέστρεψε τώρα, αφού οι δικαστικές έρευνες σε βάρος του μπήκαν στο αρχείο τον Μάρτιο. Οι αποκαλύψεις όμως για την ομιχλώδη προέλευση της περιουσίας του υπονόμευσαν για πάντα την εικόνα αυτού του βασιλιά τον οποίο τιμούσαν οι Ισπανοί επί δεκαετίες για τη συμβολή του στη δημοκρατική μετάβαση μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.
«Οι πληροφορίες που είχαμε τα τελευταία χρόνια» για τον Χουάν Κάρλος «είναι πολύ ανησυχητικές για τον θεσμό» της μοναρχίας και «πιστεύω ότι θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις», επέμεινε σήμερα η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.
Ο Χουάν Κάρλος θα συμμετάσχει το Σαββατοκύριακο σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα στο Σανσένσο. Στη συνέχεια, την Δευτέρα, θα πάει στη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε και με τη σύζυγό του Σοφία και θα αναχωρήσει την ίδια ημέρα για το Άμπου Ντάμπι όπου έχει εγκατασταθεί μόνιμα. Τα Ανάκτορα διαβεβαίωσαν ότι ο Χουάν Κάρλος, που σκοπεύει να επιστρέφει «τακτικά» στην Ισπανία για να βλέπει την οικογένεια και τους φίλους του, θα μένει πάντα «σε μια ιδιωτική κατοικία».
Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ αντέδρασε έντονα στην πιθανότητα να φιλοξενηθεί ο Χουάν Κάρλος στο παλάτι Θαρθουέλα, την επίσημη κατοικία του μονάρχη και αρχηγού του κράτους.
Το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντέδρασε με οργή στην επιστροφή του. «Κάθε άνθρωπος που θα επέστρεφε στη χώρα μας, έχοντας το ιστορικό του Χουάν Κάρλος, θα συλλαμβανόταν στα σύνορα και θα τον παρέπεμπαν στη δικαιοσύνη», ανέφερε το κόμμα στο Twitter.
Από την άλλη, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχού υπερασπίστηκε το «δικαίωμα» του πρώην βασιλιά να επιστρέψει στην Ισπανία αφού οι δικαστικές υποθέσεις του μπήκαν στο αρχείο.
Πολλοί κάτοικοι του Σανσένσο πιστεύουν το ίδιο. «Έκανε καλά πράγματα και πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψει στην οικογένειά του», είπε η 54χρονη Έστερ δελ Ρίο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο πρώην βασιλιάς παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014, μετά τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν και εγκατέλειψε την Ισπανία τον Αύγουστο του 2020. Είχε δηλώσει τότε ότι ήθελε να «διευκολύνει» τον γιο του στην άσκηση των καθηκόντων του. Οι εισαγγελικές αρχές έθεσαν τελικά στο αρχείο τις τρεις έρευνες που διενεργούσαν σε βάρος του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με το σκεπτικό ότι δεν είχαν επαρκείς αποδείξεις, ότι τα αδικήματα είχαν παραγραφεί ή ότι ο Χουάν Κάρλος είχε ασυλία ως αρχηγός του κράτους μέχρι το 2014.
«Δεν υπάρχει νομικός λόγος που να εμποδίζει τον πρώην βασιλιά να έρθει στην Ισπανία, υπάρχουν όμως ένα σωρό ηθικοί λόγοι που εξηγούν την αναταραχή που προκλήθηκε με την ανακοίνωση του ταξιδιού του», ανέφερε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα El Pais, η μεγαλύτερη της χώρας.
Ο Φελίπε, στην προσπάθειά του να δώσει νέα λάμψη στην εικόνα της μοναρχίας, πήρε αποστάσεις από τον πατέρα του. Τον Μάρτιο του 2020 αποφάσισε να αποκηρύξει την πατρική κληρονομιά του και κατάργησε την ετήσια επιχορήγηση, ύψους περίπου 200.000 ευρώ, που λάμβανε ο πρώην βασιλιάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ