Έρευνα: Σε ύψη ρεκόρ ο αριθμός των «εσωτερικών προσφύγων» διεθνώς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα: Σε ύψη ρεκόρ ο αριθμός των «εσωτερικών προσφύγων» διεθνώς
Η έκθεση δεν καταμετρά επίσης τους πρόσφυγες --τους ανθρώπους που φεύγουν από την πατρίδα τους προς άλλες χώρες-- αν και συχνά υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα σε εσωτερικές και διασυνοριακές τάσεις.

Σε έναν κόσμο που ταλανίζεται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές, ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από τα σπίτια τους και αναζήτησαν καταφύγιο αλλού μέσα στη χώρα τους κατέγραψε υψηλό ρεκόρ φθάνοντας τα 60 εκατομμύρια, μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Καταστροφές, περιλαμβανομένων μετεωρολογικών γεγονότων όπως κυκλώνες και πλημμύρες στην Ασία καθώς και παρατεταμένες συγκρούσεις σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Αιθιοπία ήταν παράγοντες πίσω από τα υψηλά επίπεδα νέες εκτοπίσεων που καταγράφηκαν πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση που συνέθεσε το Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) με έδρα τη Γενεύη. "Ο κόσμος διαλύεται, υπερβολικά πολλές χώρες διαλύονται", δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που ίδρυσε το IDMC το 1998 προκειμένου να καταγράψει τους εκτοπισμένους οι οποίοι διαφορετικά θα ήταν "αθέατοι".

"Το 2021 ήταν, όπως έχουμε τεκμηριώσει εδώ, ένα πολύ ζοφερό έτος και το 2022 αποδεικνύεται ότι θα γίνει ακόμη χειρότερο", είπε, και πρόσθεσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε νέο ρεκόρ φέτος.

Συνολικά, 59,1 εκατ. άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες εκτοπισμού στα τέλη του περασμένου έτους σε σύγκριση με 55 εκατ. το 2020, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση. Οι χώρες με τους μεγαλύτερους αριθμούς εκτοπισμένων ήταν η Συρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κολομβία, το Αφγανιστάν και η Υεμένη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η έκθεση δεν καταμετρά επίσης τους πρόσφυγες --τους ανθρώπους που φεύγουν από την πατρίδα τους προς άλλες χώρες-- αν και συχνά υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα σε εσωτερικές και διασυνοριακές τάσεις.

"Είναι ένα επιβαρυντικό κατηγορητήριο για την έλλειψη ικανότητας του κόσμου για την πρόβλεψη και την επίλυση των συγκρούσεων", δήλωσε ο Έγκελαντ στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία μήπως η ουκρανική κρίση εκτρέψει χρήματα από αλλού, λέγοντας πως ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τα κονδύλια βοήθειας στους προϋπολογισμούς τους προκειμένου να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

"Αυτό σημαίνει πως θα μειωθούν, τα χρήματα που έχουμε για τον υπόλοιπο κόσμο", είπε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει επίσης το κόστος της βοήθειας για τους εκτοπισμένους γιατί έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσφυγές: Τρεις στους δέκα φορολογούμενους γλίτωσαν φόρους και πρόστιμα στο πρώτο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider