Ουκρανία: Απελευθέρωση χωριών κοντά στο Χάρκοβο - Προς παράταση ο στρατιωτικός νόμος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Απελευθέρωση χωριών κοντά στο Χάρκοβο - Προς παράταση ο στρατιωτικός νόμος
Ο ουκρανικός στρατός κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, υποστήριξε το γενικό επιτελεί μέσω Facebook χθες Τετάρτη.

Τελευταία ενημέρωση 10.56

Ο ουκρανικός στρατός κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, υποστήριξε το γενικό επιτελεί μέσω Facebook χθες Τετάρτη.

Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το χωριό Ντεμεντίεβκα, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προελαύνοντας σε βόρειο τομέα της περιοχής. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στο χωριό Ντοβχένκε, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σφοδρές εχθροπραξίες αναφέρθηκαν επίσης γύρω από τις πόλεις Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Παρότι η Πολεμική Αεροπορία παρείχε εκ του σύνεγγυς υποστήριξη στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, δεν σημειώθηκαν ρωσικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια, διαβεβαίωσαν οι ουκρανοί επιτελείς.

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών που ελέγχουν την περιοχή, περισσότεροι από τους μισούς ουκρανούς μαχητές, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, έχουν απομακρυνθεί.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε πόσους μαχητές αναφερόταν ο Πουσίλιν και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τον ισχυρισμό του, ενώ υπενθυμίζεται πως Ουκρανία και η Ρωσία έχουν δώσει αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των μαχητών που έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, υποδεικνύουν έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

Η υποστήριξη στη Βερχόβνα Ράντα («ανώτατο συμβούλιο», το ουκρανικό κοινοβούλιο) θεωρείται δεδομένη. Ο στρατιωτικός νόμος κατά συνέπεια αναμένεται να παραταθεί ως τουλάχιστον την 23η Αυγούστου, την παραμονή της ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Ο στρατιωτικός νόμος επιβλήθηκε την 24η Φεβρουαρίου, ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής· έκτοτε, το μέτρο παρατείνεται κάθε φορά για τριάντα ημέρες. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν τη διάρκειά του ένδειξη του πόσο αναμένει το Κίεβο να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Δέκα άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ

Τουλάχιστον δέκα Oυκρανοί άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια Ντονέτσκ χθες Τετάρτη, ανέφερε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών Πάβλο Κιριλένκο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Άλλοι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Βομβαρδίστηκε χωριό στη Ρωσία - Ένας νεκρός

Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία κοντά στα σύνορα των δύο εμπόλεμων κρατών, στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ, νωρίς το πρωί με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του και αρκετοί άλλοι να τραυματιστούν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών, ο Ρομάν Σταραβόιτ.

«Άλλη μια επίθεση του εχθρού στο (χωριό) Τιότκινο, που έγινε τα ξημερώματα, οδήγησε δυστυχώς σε τραγωδία. Μέχρι στιγμής, έχουμε ενημερωθεί για τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου», ανέφερε ο κ. Σταραβόιτ μέσω της πλατφόρμας Telegram, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης τραυματίες στους οποίους παρέχονται ιατρικές φροντίδες.

Επλήγη βιοτεχνία παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αρκετά άλλα κτίρια στο Τιότκινο, διευκρίνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ανατινάχθηκε τρένο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες στη Μελιτόπολη

Η Ρωσία θα ανοικοδομήσει όλες τις περιοχές που «απελευθέρωσε» στην Ουκρανία