Ενδεχόμενο «πιθανής» εξαίρεσης σε Ουγγαρία και Σλοβακία από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενδεχόμενο «πιθανής» εξαίρεσης σε Ουγγαρία και Σλοβακία από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία εξαιρέσεις από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Το εμπάργκο πετρελαίου είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά ούτως ή άλλως, πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας - παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία λένε ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσει η Μόσχα να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει στη Ρωσία σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, αλλά αυτή η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, και οι δύο στη νότια διαδρομή του αγωγού Ντρουζμπά που μεταφέρνει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, εξαρτώνται ιδιαίτερα, καθώς έλαβαν αντίστοιχα το 96% και το 58% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα εμπάργκο πετρελαίου, έχοντας αρχικά αντισταθεί υπό τον φόβο του οικονομικού κόστους.

Με 555.000 βαρέλια την ημέρα, η Γερμανία εισήγαγε το 35% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία το 2021, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το μείωσε στο 12%, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σε μια ενημέρωση για την ενεργειακή ασφάλεια χθες Κυριακή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε χθες ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία.

Η Γερμανία, δήλωσε η Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.

Το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πρόκειται να παρουσιαστεί στους πρεσβευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντίθετη η Ουγγαρία στην επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Υπέρ της επιβολής εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο η Γερμανία

Ενέργεια: Αρνητικό «σήμα» για πανευρωπαϊκή παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά