Καύσιμα: Στέγνωσαν οι «καυστήρες» - Ακινητοποιημένα τα ΙΧ

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Καύσιμα: Στέγνωσαν οι «καυστήρες» - Ακινητοποιημένα τα ΙΧ
Χωρίς να στοκάρουν χρήματα για την αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης για την επόμενη σεζόν έκλεισε και επίσημα η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Υποτονική η ζήτηση και για τα καύσιμα κίνησης. Η αγορά ζητά να διευρυνθούν τα μέτρα και επιμένει στη μείωση της φορολογίας.

Χωρίς να στοκάρουν χρήματα για την αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης για την επόμενη σεζόν όπως συνήθως συνέβαινε έκλεισε και επίσημα την Παρασκευή η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Οι πωλήσεις κατά το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν μηδενικές, όπως αναφέρουν στο Insider.gr παράγοντες της αγοράς καθώς οι καταναλωτές είχαν ως σύμμαχο τον καλό καιρό ενώ η ακρίβεια πιέζει τις δαπάνες σε όλους τους τομείς περιορίζοντας τις αγορές στα απολύτως απαραίτητα.

Λιγότερο υποτονική αλλά χαμηλότερη σε σχέση με άλλες χρονιές είναι η ζήτηση για τα καύσιμα κίνησης. Κατά τις διακοπές του Πάσχα παρατηρήθηκε κινητικότητα, μια κινητικότητα που η αγορά χαρακτηρίζει ως «αναλαμπή» καθώς οι τιμές βαίνουν αυξανόμενες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή για την αμόλυβδη 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 2,079 ευρώ το λίτρο και για το diesel κίνησης στα 1,832 ευρώ το λίτρο ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι αντίστοιχες τιμές διαμορφώνονταν στα 2,068 ευρώ και 1,820 αντίστοιχα.

Σχετική ελάφρυνση αναμένεται να προσφέρει στους καταναλωτές η επιδότηση καυσίμων ύψους 30-50 ευρώ (ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και τον τόπο κατοικίας), η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και θα καλύψει μέρος του κόστους αγοράς καυσίμων για το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2022 για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων ενώ για τον Απρίλιο αλλά και για το Μάιο σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα ισχύει και η έκπτωση 15 λεπτών το λίτρο για το diesel κίνησης για όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές.

Μια εικόνα της αγοράς και της ζήτησης δίνει μιλώντας στο Insider.gr ο επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων Ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιώργος Βερούλης, o οποίος σημειώνει ότι «Το Πάσχα οι καταναλώσεις πήγαν πολύ καλά καθώς υπήρξε μεγάλο κύμα εξόδου και ο κόσμος ήταν ούτως ή άλλως αποφασισμένος να φύγει. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Πολλοί οδηγοί έχουν παρατήσει τα οχήματά τους αυτή τη στιγμή ή περιορίζουν τις κινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων, εκτιμώ ότι σε γενικές γραμμές, τον Απρίλιο, η μείωση της τιμής στο diesel κίνησης με την έκπτωση των 15 λεπτών το λίτρο βοήθησε πολύ, κατά κύριο λόγο επειδή ήταν καθολική και ίσχυες για όλους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν και οι περισσότεροι εκπρόσωποι της αγοράς αλλά και οι καταναλωτές, δεν είμαι σίγουρος ότι η κάρτα καυσίμων θα βοηθήσει στον ίδιο βαθμό καθώς απευθύνεται σε μια πιο περιορισμένη βάση δικαιούχων και τα ποσά είναι μικρά. Φυσικά, οποιοδήποτε μέτρο επεκταθεί ή εφαρμοστεί σε πιο διευρυμένη βάση καταναλωτών θα είναι πολύ χρήσιμο καθώς οι καταναλωτές έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές όχι μόνο στα καύσιμα αλλά σε όλους τους τομείς γενικότερα».

Η αγορά ζητά να διευρυνθούν τα μέτρα και επιμένει στη μείωση της φορολογίας

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς καυσίμων κίνησης είναι σε εξέλιξη και η πλατφόρμα (https://vouchers.gov.gr/) παραμένει ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως λήγοντα αριθμού ΑΦΜ, όπως ίσχυε κατά το πρώτο τετραήμερο λειτουργίας της πλατφόρμας. Ήδη έχουν υποβληθεί χιλιάδες αιτήσεις αλλά η αγορά επιμένει στο αίτημά της για περισσότερα μέτρα εστιάζοντας στη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ.

Όπως επισημαίνει πηγή της αγοράς, «η τιμή των καυσίμων επηρεάζει πολλούς τομείς της οικονομίας. Ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ είναι υψηλοί στη χώρα μας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να στηριχθεί η οικονομία στη βάση της, να μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με επιδοτήσεις. Πρέπει να γίνει σε πιο σταθερή βάση και χτυπώντας το πρόβλημα στη ρίζα του».

Ομοίως, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε είναι ανάγκη να μπει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας ώστε να ανακοπεί αυτό το κύμα της ακρίβειας και μίλησε για τις προτάσεις που έχει καταθέσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προς την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6% και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένως αποκλείσει τη μείωση της φορολογίας για δημοσιονομικούς λόγους τονίζοντας ότι πρωταρχικό μέλημα είναι να προστατευθούν οι πιο αδύναμες ομάδες. Στο πλαίσιο συζητείται το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων επιδότησης καυσίμων το επόμενο χρονικό διάστημα ενώ ήδη με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης παρατείνεται για ένα ακόμη μήνα, δηλαδή και το Μάιο η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης. Το ύψος της επιδότησης παραμένει στο ποσό των 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης, και ως εκ τούτου στην αντλία θα πωλείται κατά 15 λεπτά φθηνότερα το λίτρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοιχτή από τον ΟΠΕΚ+ η περαιτέρω αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου από τον Ιούνιο 

Παγκόσμια Τράπεζα: Το σοκ από τις αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια

Με κουπόνια για βενζίνη δελεάζουν τους καταναλωτές οι πολυεθνικές – Ποια είναι η νέα τάση στις ΗΠΑ

Όλες οι ειδήσεις

16:59

Wall Street: Τρίτη συνεχόμενη «βουτιά» του Nasdaq - «Βαρίδι» οι μετοχές των εταιρειών τσιπ

16:50

Κρεμλίνο: «Πυρά» εναντίον Δύσης-Ζελένσκι για τα μέτρα κατά Ρώσων υπηκόων

16:37

Μαίνεται η φωτιά στη Σαμοθράκη - Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης

16:34

Alpha Bank: Οι Μουσειοβαλίτσες ταξίδεψαν και φέτος σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού

16:22

Στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν - Θα επιχειρήσει στα 55 χιλιόμετρα από τα τουρκικά παράλια

16:16

ΡΑΕ: Αποσύρθηκαν οι παραπλανητικές διαφημίσεις προμηθευτών ρεύματος

16:06

Κορονοϊός: 100.421 κρούσματα και 314 θάνατοι την εβδομάδα 1-7 Aυγούστου

16:03

Πατέλης: Fake news το μπλοκάρισμα της β' δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

16:00

Γιατί η Goldman Sachs παραμένει «ταύρος» για το πετρέλαιο παρά την αποκλιμάκωση των τιμών

15:51

ΑΔΑΕ: Υπάρχουν ευρήματα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Συνεχίζουμε την έρευνα

15:43

Κορονοϊός: 1 στους 8 ασθενείς είναι πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο «long COVID»

15:35

Corriere della Sera: Η κεντροδεξιά απόλυτο «φαβορί» των ιταλικών βουλευτικών εκλογών

15:27

Βρετανία: Θα γίνει χώρα «αναδυόμενης αγοράς», κατά την Saxo Bank

15:22

Transneft: Διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας

15:18

Την άμεση σύγκληση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

15:09

Κομισιόν: Οι εθνικές αρχές των κρατών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων

14:57

Πυρκαγιά σε δασική έκταση σε δύσβατο σημείο στη Σαμοθράκη

14:56

Ισπανία: Σε άνοδο οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων

14:55

Attica Group: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια των Aero Highspeed

14:49

Σακελλαροπούλου: Θεμελιώδης συνθήκη της κοινωνίας η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας

14:44

Κομισιόν: Αναπροσαρμόζεται το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων της Moderna

14:40

Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer και BioNTech

14:29

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης

14:14

Οικονόμου: Σε μεγάλη πλάνη όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες αστάθειας στην Ελλάδα

13:52

Στις ΗΠΑ τουρκική αντιπροσωπεία τη Δευτέρα για τα F16

13:46

Ουγγαρία: Σε υψηλό 24 ετών ο πληθωρισμός τον Ιούλιο -Κατά 50% εκτοξεύτηκαν οι τιμές σε ψωμί και τυρί

13:42

Γερμανία: Απώλειες πάνω από 260 δισ. ευρώ εξαιτίας του πολέμου και των υψηλών τιμών ενέργειας

13:19

Αλλάζει όψη η Λεωφόρος Συγγρού - Φυτεύονται 300 φοίνικες

13:16

Τουρκία: 406.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε μία εβδομάδα

13:03

Κι όμως, Κίνα και Ταϊβάν χρειάζονται η μία την άλλη