Ιράν: «Το Ισραήλ δημιουργεί τις συνθήκες για την καταστροφή του»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράν: «Το Ισραήλ δημιουργεί τις συνθήκες για την καταστροφή του»
Βάσει της συμφωνίας του 2015, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση οικονομικών κυρώσεων.

Η μεταφορά ενός σημαντικού μέρους των συσκευών φυγοκέντρισης σε ασφαλέστερη τοποθεσία έγινε λόγω μιας "τρομοκρατικής επίθεσης" εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Καράτζ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το Ιράν μετέφερε ένα νέο εργαστήριο στη Νατάνζ που κατασκευάζει εξαρτήματα συσκευών φυγοκέντρησης για εμπλουτισμό ουρανίου σε υπόγεια τοποθεσία.

Το εργαστήριο χρησιμοποιεί συσκευές από εγκαταστάσεις στην Καράτζ, δυτικά της Τεχεράνης, που είναι τώρα κλειστές και τον περασμένο Ιούνιο υπέστησαν επίθεση σαμποτάζ από το Ισραήλ, όπως υποστηρίζει το Ιράν.

"Λόγω της τρομοκρατικής επιχείρησης εναντίον του συγκροτήματος TESA της Καράτζ, χρειάστηκε να εντείνουμε την ασφάλεια και να μετακινήσουμε ένα σημαντικό μέρος των συσκευών φυγοκέντρισης σε ασφαλέστερη τοποθεσία", δήλωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Επέρριψε την ευθύνη στην έλλειψη προσοχής που επέδειξε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για τις "μοχθηρές επιχειρήσεις" του Ισραήλ εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Η IAEA ενημέρωσε τα κράτη μέλη της πριν από δύο εβδομάδες πως το Ιράν μετακίνησε τις συσκευές στη Νατάνζ χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο ακριβώς σημείο των εγκαταστάσεων.

Ο Γκρόσι δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου πως το εργαστήριο στήθηκε σε "μία από τις αίθουσες" του υπόγειου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου. Δεν εξήγησε τους λόγους, όμως διπλωμάτες λένε πως το εργοστάσιο βρίσκεται περίπου τρεις ορόφους κάτω από τη γη, πιθανόν για να προστατευτεί από ενδεχόμενα αεροπορικά πλήγματα.

Πέρυσι το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμπλακεί σε έμμεσες, με διακοπές, συνομιλίες στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την οποία το Ιράν, με τη σειρά του, άρχισε να παραβιάζει το 2019.

Βάσει της συμφωνίας του 2015, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση οικονομικών κυρώσεων.

Ενώ φαινόταν ότι βρίσκονταν κοντά στην αναβίωση της συμφωνίας τον Μάρτιο, οι συνομιλίες βάλτωσαν λόγω απαιτήσεων που προέβαλε η Ρωσία την τελευταία στιγμή και σχετικά με το αν η Ουάσινγκτον θα αφαιρούσε το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν από τον κατάλογό της των Ξένων Τρομοκρατικών Οργανώσεων.

Στο μεταξύ, ο διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης Χοσέιν Σαλαμί δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ δημιουργεί τις συνθήκες για τη δική του καταστροφή με τις "κακόβουλες ενέργειές" του.

"Σταματήστε τις μοχθηρές πράξεις σας. Ξέρετε καλά πως είμαστε άνθρωποι της δράσης και της αντίδρασης. Οι απαντήσεις μας θα είναι επώδυνες. Δημιουργείτε τις συνθήκες για τη δική σας καταστροφή. Δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας. Περιμένετέ μας", είπε ο Σαλαμί την Ημέρα της Κουντς, την ετήσια ημέρα "υπεράσπισης" της Ιερουσαλήμ, στην Τεχεράνη.

"Ξέρετε καλύτερα από εμάς τι θα σας χτυπήσει την πόρτα αν αναλάβετε κακόβουλη δράση", είπε ο Σαλαμί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιράν: Διεύρυνση της συνεργασίας με το Πεκίνο για να αντικρούσει «τη μονομέρεια» στον κόσμο

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης θα συνεχίσουν να ζητούν εκδίκηση για τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί

Ιράν: Συνελήφθησαν τρεις κατάσκοποι της Μοσάντ

gazzetta
gazzetta reader insider insider