Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ - Θα θέσουμε το ζήτημα παντού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ - Θα θέσουμε το ζήτημα παντού
Είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Τελευταία Ενημέρωση 14:45

Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο και ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, μίλησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έκανε γνωστό στις κοινές δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν.

«Μίλησα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος κα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τον κ. Στόλτεμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως επίσης και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας», τόνισε.

«Η συμπεριφορά αυτή επίσης υπονομεύει και την πρόσφατη πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και βεβαίως πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε να το προβάλλουμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ», ανέφερε επίσης, σημειώνοντας «ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Λίγο νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια πραγματοποίησε νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη, αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, ενώ η Ελλάδα μετέθεσε «για το μέλλον» τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία.

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα

«H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί έναν επιθετικό πόλεμο κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Μαζί με τους εταίρους στην ΕΕ αντιδράσαμε άμεσα, προς έκπληξη πολλών, με την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων στην Ρωσία και λεκτικά αλλά κυρίως στην πράξη είμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής ελληνικής κοινότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς οι περιοχές που κατοικεί η ελληνική κοινότητα εδώ και χιλιετίες έχουν δεχθεί τα πιο σκληρά χτυπήματα από τους Ρώσους εισβολείς. Η κατάσταση στην παράκτια περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι τραγική και αυτά που υποφέρει η Μαριούπολη είναι πέρα πάσης περιγραφής. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη σήμερα θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Και βεβαίως υπογραμμίζουμε ότι οι αναφορές εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το διεθνές ποινικό δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μαριούπολη και στα χωριά που οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους συμπατριώτες μας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν πρόκληση, δεν θα μείνουν αναπάντητες

«Παγώνουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Ρω και Καστελλόριζο