Η Ουκρανία προειδοποιεί για «υψηλό κίνδυνο» χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ουκρανία προειδοποιεί για «υψηλό κίνδυνο» χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία
Υψηλός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας Μαλιάρ.

Υπάρχει υψηλός κίνδυνος χρήσης από τη Ρωσία χημικών όπλων κατά της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι μίλησε για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, λέγοντας πως είναι ένα σενάριο που η χώρα του εξετάζει σοβαρά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει χρήση τέτοιων όπλων από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Σημειώνεται πως οι πρώτες αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων ξεκίνησαν από το τάγμα Αζόφ, το οποίο ισχυρίστηκε τη Δευτέρα πως άγνωστη ουσία ερρίφθη από drone του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη.

Παράλληλα, χθες, Τρίτη, η Μαλιάρ είχε σημειώσει ότι οι αρχές ελέγχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης και ότι υπάρχει μια θεωρία πως χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά φωσφόρου.

Διαψεύδει η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελούν παραπληροφόρηση, επειδή η Μόσχα κατέστρεψε το 2017 τα τελευταία χημικά αποθέματά της.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον υποστήριξε πως ριζοσπαστικοί Ουκρανοί ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με χρήση χημικών όπλων και πως ο Πράις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαδίδει παραπληροφόρηση.

«Καλούμε την Ουάσινγκτον να σταματήσει να διαδίδει παραπληροφόρηση», αναφέρει η πρεσβεία στη δήλωσή της. «Ο Νεντ Πράις διακρίθηκε για μια ακόμη φορά με τα επιπόλαια λόγια του, που δεν τεκμηριώνονται από κανένα στοιχείο».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: «Ψεύδη» των ΗΠΑ τα περί πιθανής επίθεσης με χημικά στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Σχεδόν 20.000 οι ρωσικές απώλειες - Προτεινεί ανταλλαγή Ουκρανών αιχμαλώτων με τον Μεντβεντσούκ

Ζελένσκι: Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα - Διεθνής ανησυχία για τη Μαριούπολη

gazzetta
gazzetta reader insider insider