Ζελένσκι: Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα - Διεθνής ανησυχία για τη Μαριούπολη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελένσκι: Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα - Διεθνής ανησυχία για τη Μαριούπολη
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τις χώρες της Δύσης περισσότερα όπλα για τη Μαριούπολη.

Τελευταία ενημέρωση: 09:13

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

«Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Τι «τρέχει» με τα χημικά όπλα

Παράλληλα, ο Ζελένσκι μίλησε για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, λέγοντας πως είναι ένα σενάριο που η χώρα του εξετάζει σοβαρά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει χρήση τέτοιων όπλων από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Σημειώνεται πως οι πρώτες αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων ξεκίνησαν από το τάγμα Αζόφ, το οποίο ισχυρίστηκε τη Δευτέρα πως άγνωστη ουσία ερρίφθη από drone του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη.

Το Αζόφ υποστήριξε πως πολίτες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης.

Η ενημέρωση των ΗΠΑ

Σχολιάζοντας τις αναφορές Ζελένσκι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ανοίγουν 9 ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την Τρίτη

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ, ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα 9 ανθρωπιστικών διαδρόμων την Τρίτη, για την απομάκρυνση αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες.

Σύμφωνα με την ίδια, θα ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος και για την Μαριούπολη, απ' όπου πολίτες θα μπορούν να αποχωρούν με ιδιωτικά οχήματα.

Πέντε από τους εννέα διαδρόμους αφορούν την περιοχή του Λουγκάνσκ, στα ανατολικά της χώρας, με την Βερεστσούκ να υποστηρίζει πως δέχονται έντονα πυρά από το ρωσικό πυροβολικό.

Οι ανακοινώσεις της Μόσχας

Από την πλευρά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι καταστράφηκαν ακόμη 78 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ, «ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά Su-25 κοντά στην Ιζιούμ» (βορειοανατολικά), ενώ ελικόπτερο Mi-24 καταρρίφθηκε στη Χερσώνα (νότια).

Τα Σουχόι Su-25, κατασκευασμένα στην πάλαι ποτέ σοβιετική ένωση, είναι αεροσκάφη σχεδιασμένα για επιθέσεις κατά χερσαίων στόχων και μπορούν να χρησιμοποιούνται για εκ του σύνεγγυς υποστήριξη. Το Μικαγιάν Mi-24, επίσης σοβιετικού σχεδιασμού, είναι επιθετικό ελικόπτερο.

Ο κ. Κονασένκοφ είπε επίσης ότι αρκετές θέσεις διοίκησης, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και όπλων καταστράφηκαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένταση των μαχών για τις επόμενες εβδομάδες αναμένουν οι Βρετανοί

Ρωσία: Η Δύση βοηθά την Ουκρανία να κατασκευάσει ψευδείς κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανές «χημικές επιθέσεις» στην Ουκρανία εξετάζει ο ΠΟΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider