Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ερευνά καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς και σεξουαλικά εγκλήματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ερευνά καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς και σεξουαλικά εγκλήματα
"Η ανάλυσή μας δείχνει πως 74 αναπτυσσόμενες χώρες, με έναν συνολικό πληθυσμό 1,2 δισεκ. ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων", είπε.

Τελευταία ενημέρωση: 18:47

Την «έντονη ανησυχία» του ΟΗΕ για τη χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες της Ουκρανίας εξέφρασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

Ο ΟΗΕ «έχει λάβει αξιόπιστες καταγγελίες» σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια πυρομαχικά σε κατοικημένες ζώνες «τουλάχιστον 24 φορές» μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Οι ισχυρισμοί με βάση τους οποίους οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα αποτελούν επίσης αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε η ΝτιΚάρλο.

Ερευνώνται εξάλλου καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις, συνέχισε. Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί ομαδικοί βιασμοί ή βιασμοί μπροστά στα μάτια παιδιών. «Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων», είπε.

Η ΝτιΚάρλο είπε ότι η Αποστολή Επιτήρησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία προσπαθεί να επαληθεύσει όλους τους ισχυρισμούς.

Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ κατηγορεί την Ουκρανία

Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές αρχές για ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη Χάρκοβο, κατηγορώντας τον ουκρανικό στρατό ότι απέκλεισε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ισχυρίστηκε ότι μια ακροδεξιά πολιτοφυλακή είχε εγκατασταθεί σε ένα σχολείο.

Δεν προσκόμισε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, οι οποίοι απορρίφθηκαν από τον δήμαρχο του Χαρκόβου ως «διαστρεβλώσεις».

Η πόλη που έχει περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται 25 χλμ από τα ρωσικά σύνορα σφυροκοπείται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία και επιδρομές με ρουκέτες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα ορισμένες συνοικίες να έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους και έχει απορρίψει ως «ψευδή» τα αναδυόμενα στοιχεία για δολοφονίες αμάχων στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία για να προσπαθήσει να καταλάβει το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και να περικυκλώσει το βαριά οχυρωμένο ανατολικό μέτωπο.

Ο Αλεξάντερ Αλίμοφ, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, έκανε τις δηλώσεις του αυτές σε μια εκδήλωση του ΟΗΕ αφότου ο δήμαρχος του Χαρκόβου περιέγραψε τις καταστροφικές ζημιές στην πόλη.

Πολλοί από τους άλλους δημάρχους που συμμετείχαν στο φόρουμ αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλίμοφ.

«Λόγω της εγκληματικής πολιτικής των αρχών του Κιέβου μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή εκτυλίσσεται στην πόλη», είπε ο Αλίμοφ. «Οι κάτοικοι του Χαρκόβου κρατούνται όμηροι από εξτρεμιστές και δεν μπορούν να φύγουν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος, λέγοντας ότι μεταξύ των «ομήρων» είναι 6.500 ξένοι υπήκοοι από 19 χώρες.

Στην ίδια ομιλία είπε ότι το ακροδεξιό τάγμα Αζόφ είχε εγκατασταθεί σε σχολείο του Χαρκόβου και ότι οι πολίτες στερούνται νοσοκομειακής περίθαλψης, την οποία λαμβάνουν στρατιώτες. Ο Αλίμοφ ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός έχει τοποθετήσει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό σε κατοικημένες περιοχές.

«Έχω μείνει έκπληκτος με όσα άκουσα γιατί αυτά τα γεγονότα που μόλις αναφέρθηκαν είναι διαστρεβλώσεις», είπε ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιχόρ Τερέχοφ.

Νωρίτερα στην ίδια συνάντηση, ο Τερέχοφ είπε ότι 1.600 κτίρια στο Χάρκοβο καταστράφηκαν από τον ρωσικό οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων σχολείων, παιδικών σταθμών και νοσοκομείων.

Σχεδόν το 30% των κατοίκων έχει φύγει από την πόλη ενώ άλλοι αναγκάζονται να κουλουριάζονται στα ερείπια των σπιτιών τους, είπε ο δήμαρχος.

«Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέα επίπεδα καταστροφής. Πιστέψτε με, δεν μπορείτε να δείτε αυτή τη ζημιά χωρίς δάκρυα στα μάτια και βαθύ πόνο στην καρδιά σας», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, "κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας 1,2 δισεκ. ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Η ανάλυσή μας δείχνει πως 74 αναπτυσσόμενες χώρες, με έναν συνολικό πληθυσμό 1,2 δισεκ. ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων", είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να απευθυνθεί αργότερα στη συνεδρίαση μέσω βιντεοσύνδεσης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός κράτους που υφίσταται πόλεμο θα εκφωνήσει λόγο με αυτό τον τρόπο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει -- τώρα. Χρειαζόμαστε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, στη βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Όπως είπε, είναι "μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν γίνει ποτέ στη διεθνή τάξη και στην αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ειρήνης, που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του".

"Έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωτική εισβολή, σε πολλά μέτωπα, ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ουκρανίας, από ένα άλλο, τη Ρωσική Ομοσπονδία --μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας-- κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", είπε για μία ακόμη φορά.

Η οποία έχει, για τη Μόσχα "πολλούς σκοπούς μεταξύ των οποίων η επαναχάραξη διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων μεταξύ δύο χωρών", επέμεινε, αναφερόμενος στο Κρεμλίνο.

"Η ρωσική επίθεση οδήγησε επίσης στον εκτοπισμό τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ένα μήνα μόνο -- η πιο ραγδαία αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", είπε ο Γκουτέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Όλα δείχνουν ότι οι άμαχοι στην Μπούτσα έγιναν σκοπίμως στόχος

ΟΗΕ: Αίτημα των ΗΠΑ για αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider