Η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία επιπλέον 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία επιπλέον 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Παρά την «εξαιρετικά θαρραλέα» αντίσταση των Ουκρανών, «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις», ανέφερε ο κ. Τζόνσον πριν από τις συνόδους του NATO και της G7 στις Βρυξέλλες, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Το ΗΒ θα συνεργαστεί με τους συμμάχους (του) για να αυξηθεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, να ενισχυθούν οι άμυνές της καθώς αντιστρέφει τον ρου αυτής της μάχης», πρόσθεσε.

Τα 6.000 αντιαρματικά θα αυξήσουν στα 10.000 τον αριθμό των όπλων αυτού του τύπου τα οποία διατέθηκαν στην Ουκρανία. Το Λονδίνο έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο πάνω από 4.000 αμερικανικούς πυραύλους, ανάμεσά τους NLAW και Javelin, καθώς και φορητούς πυραύλους Starstreak.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση βοήθειας 25 εκατομμυρίων λιρών (30 εκατ. ευρώ) στον ουκρανικό στρατό, πέρα από τα 400 εκατ. λίρες οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ήδη υποσχεθεί το Λονδίνο.

«Έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με μια επιλογή», έκρινε ο συντηρητικός πρωθυπουργός. «Μπορούμε να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τη φλόγα της ελευθερίας στην Ουκρανία, ή να διακινδυνεύσουμε να τη δούμε να σβήνει στην Ευρώπη και στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνησή του θα αποδεσμεύσει ακόμη 4,1 εκατ. λίρες για το World Service, την διεθνή υπηρεσία του BBC, της βρετανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να «αγωνιστεί εναντίον της παραπληροφόρησης στη Ρωσία και στην Ουκρανία» και να παρασχεθεί υποστήριξη στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Σήμερα θα διεξαχθούν σύνοδος του NATO, σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που θα συμμετάσχει και στα τρία ραντεβού, διεμήνυσε ότι η Δύση θα υιοθετήσει «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας και θα «ενισχύσει» αυτές που επιβάλλονται ήδη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες για τις παραδόσεις όπλων

Ουκρανία: Η ΕΕ διπλασιάζει τη στρατιωτική βοήθεια στο 1 δισ. ευρώ

ΟΗΕ: Το ΣΑ καταψηφίζει ρωσικό σχέδιο απόφασης για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider