Ουκρανία: Ρωσικά άρματα μάχης στις ΒΑ παρυφές του Κιέβου - Μετ' εμποδίων η εκκένωση των αμάχων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ρωσικά άρματα μάχης στις ΒΑ παρυφές του Κιέβου - Μετ' εμποδίων η εκκένωση των αμάχων
Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Κιέβου έχουν απομακρυνθεί. Οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Ιζιούμ.

Τελευταία ενημέρωση: 21:49

Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

Βροχή ρωσικών πυραύλων

Το μεσημέρι της Πέμπτης, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

Ρωσικά στρατεύματα και στις συνοικίες της Μαριούπολης

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει κάποιες συνοικίες της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, μια πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος, προκαλώντας ζημιές σε συγκροτήματα κατοικιών. «Οι βόμβες χτυπούν σπίτια», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

Το ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Χωρίς «λευκό καπνό» η συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα

Την ίδια στιγμή, έληξε χωρίς αποτέλεσμα στην Αττάλεια της Τουρκίας η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, καθώς δεν υπήρξε πρόοδος ούτε για την κατάπαυση του πυρός, ούτε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε λόγο για εύκολη αλλά και δύσκολη συνάντηση, τονίζοντας πως προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με δύο καθήκοντα, «να οργανώσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από και προς τη Μαριούπολη» και «να συμφωνήσει σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός για την επίλυση έκτακτων ζητημάτων».

Νέα εκεχειρία σε ισχύ - Χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε πως η Ουκρανία ανοίγει σήμερα 7 «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, το λιμάνι στην νότια Ουκρανία.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πολιορκημένες πόλεις τις τελευταίες 48 ώρες

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση.

Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε άλλο βίντεο, επίσης στο Telegram ότι στις χθεσινές εκκενώσεις των πολιορκημένων πόλεων απομακρύνθηκαν 60.000 Ουκρανοί.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Ιζιούμ

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εμπόδισαν σήμερα αμάχους που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους στην πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές κατάφεραν να βοηθήσουν περίπου 1.600 πολίτες να φύγουν από το τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ανέφερε ο ίδιος σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Η ανατολική Ευρώπη ετοιμάζεται σήμερα για αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ουκρανία ζητούν βοήθεια

Στην Ουκρανία είναι εγγεγραμμένα 2,7 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF). Σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ευρωπαϊκές οργανώσεις και κάτοικοι του Κιέβου περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αυτό το διάστημα.

«Ζούμε δυο εβδομάδες τρόμου», αναφέρει η Γιούλια Κλεπετς. «Είμαι στο Κίεβο με την ενήλικη κόρη μου, η οποία έχει αυτισμό και ψυχική διαταραχή. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την πρωτεύουσα και το διαμέρισμά μας καθώς είναι εδώ και η μητέρα μου η οποία είναι 82 χρονών και δεν μπορεί να κουνηθεί. Σε αυτή την κατάσταση δεν βρισκόμαστε μόνο εμείς», συμπληρώνει.

«Από την έναρξη του πολέμου, άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν σύνθετα εμπόδια, τα οποία ήδη προϋπήρχαν αυξάνοντας το ρίσκο τής εγκατάλειψης, της βίας, των τραυματισμών και του θανάτου» τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Αναπηρία (IDA), Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Εβδομήντα ένα παιδιά έχουν σκοτωθεί

Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι τις 11:00 της 10ης Μαρτίου, 71 παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν", ανέφερε σε μια ανακοίνωση στο Telegram.

Ο χθεσινός βομβαρδισμός ενός κτιρίου που στέγαζε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο και ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη (νοτιοανατολική Ουκρανία) προκάλεσε τρεις θανάτους, εκ των οποίων ενός μικρού κοριτσιού, σύμφωνα με τον δήμο της αυτής της πόλης-λιμάνι που βρίσκεται σε κλοιό ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις φιλορωσικές δυνάμεις των αυτονομιστών του ουκρανικού Ντονμπάς.

Διαψεύδει η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με σημερινή του ανακοίνωση, αρνήθηκε ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε το μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην πόλη Μαριούπολη της Ουκρανίας χθες Τετάρτη, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ήταν «μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το νοσοκομείο, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι χρειάζεται να επιβεβαιωθούν τα σαφή γεγονότα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε την Ρωσία ότι διαπράττει γενοκτονία, δήλωσε σήμερα ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής αεροπορική επιδρομής κατά του νοσοκομείου της Μαριούπολης σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων ένα παιδί και απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπήρχαν ασθενείς εκεί.

«Όπως πάντα, λένε ψέματα με αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Ζελένσκι που κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διαπράττει γενοκτονία στον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες.

Ρωσικές δυνάμεις έφτασαν σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου

Η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χαρκίβ (Χάρκοβο) είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια της λειτουργίας τους και των εγκαταστάσεων.

«Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε τη ροή φυσικού αερίου, όπως αποδείξαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ανέφερε η OGTSU στο Twitter. «Εάν υπάρχουν διακοπές/ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξηγήστε στους πολίτες σας ποιος φταίει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ζημιές του πολέμου στην Ουκρανία ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Τουρκία

Παραμένει στο Κίεβο ο Ζελένσκι - «Ο εχθρός δεν μπορεί να νικήσει στο πεδίο της μάχης»

gazzetta
gazzetta reader insider insider