ΗΠΑ: Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον είναι η πρόταση Μπάιντεν για το Ανώτατο Δικαστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον είναι η πρόταση Μπάιντεν για το Ανώτατο Δικαστήριο
Ο Μπάιντεν σχολίασε ότι «ήρθε η ώρα» το Ανώτατο Δικαστήριο να καθρεφτίζει την εικόνα της χώρας.

Τον διορισμό της Αφροαμερικανής δικαστού Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον στο Ανώτατο Δικαστήριο, πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και θα είναι μια ιστορική πρωτιά, εφόσον εγκριθεί η πρότασή του από τη Γερουσία.

Ο Μπάιντεν σχολίασε ότι «ήρθε η ώρα» το Ανώτατο Δικαστήριο να καθρεφτίζει την εικόνα της χώρας και τόνισε ότι η Μπράουν Τζάκσον θα φέρει μια «ισχυρή ηθική πυξίδα» στο δικαστικό σώμα. Όσον αφορά τον διορισμό της και τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων, υπενθύμισε ότι η Γερουσία είχε δώσει στο παρελθόν τρεις φορές το «πράσινο φως» για να αναλάβει εξέχουσες θέσεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ σχολίασε νωρίτερα ότι η 51χρονη Μπράουν Τζάκσον ήταν «η επιλογή σκοτεινών οικονομικών συμφερόντων της ακροαριστεράς».

Αντιθέτως, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για μια δικαστή με «εξαιρετικά προσόντα».

«Η δικαστής Τζάκσον είναι ήδη πηγή έμπνευσης για τις μαύρες γυναίκες, όπως για τις κόρες μου» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε μια ανακοίνωσή του.

Ο διορισμός της Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, στη θέση του Στίβεν Μπράιερ που θα συνταξιοδοτηθεί τον Ιούνιιο, δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί (6-3), καθώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να διορίσει τρεις δικαστικούς.

Η Μπράουν Τζάκσον είναι παντρεμένη με έναν χειρουργό, έχει δύο κόρες και εργάζεται στο Ομοσπονδιακό Εφετείο της Ουάσινγκτον. Φοίτησε στη φημισμένη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, όμως αυτό το «ατού» παραδόξως είναι μειονέκτημα για τους Ρεπουμπλικάνους που διαμαρτύρονται για την υπερεκπροσώπηση των πανεπιστημίων της λεγόμενης Ivy League (Χάρβαρντ, Γιέιλ, Πρίνστον, Κορνέλ κλπ) στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Ο άξονας Γιέιλ-Χάρβαντ για το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει να λειτουργεί πλήρως», είπε ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έκανε αυτήν την επιλογή «υποκύπτοντας» στις απαιτήσεις της «ριζοσπαστικής αριστεράς».

Στα 232 χρόνια της λειτουργίας του, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχουν διοριστεί μόνο δύο μαύροι δικαστές, εκ των οποίων ο ένας, ο Κλάρενς Τόμας, ήταν επιλογή του προέδρου Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και διατηρεί μέχρι και σήμερα το αξίωμά του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider