Καναδάς - Κινητοποιήσεις φορτηγών: «Άνοιξε» η γέφυρα Αμπάσαντορ στα σύνορα με τις ΗΠΑ

Newsroom
Μοιράσου το
Καναδάς - Κινητοποιήσεις φορτηγών: «Άνοιξε» η γέφυρα Αμπάσαντορ στα σύνορα με τις ΗΠΑ
Ο αποκλεισμός της γέφυρας αυτής είχε επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία τόσο του Καναδά, όσο και των ΗΠΑ.

Άνοιξε και πάλι για την κυκλοφορία η γέφυρα Αμπάσαντορ στα σύνορα μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ η οποία παρέμενε κλειστή εδώ και επτά ημέρες από τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί λόγω της πανδημίας covid-19, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ η διαχειρίστρια εταιρεία.

“Η γέφυρα Ambassador είναι πλέον εντελώς ανοικτή, επιτρέποντας και πάλι την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου μεταξύ της καναδικής και της αμερικανικής οικονομίας”, ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο αποκλεισμός της γέφυρας αυτής είχε επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία και των δύο χωρών.

Λίγα λεπτά αργότερα η καναδική υπηρεσία συνόρων επιβεβαίωσε με ανάρτησή της στο Twitter ότι “έχει αποκατασταθεί η κανονική συνοριακή λειτουργία στη γέφυρα Αμπάσαντορ. Οι πολίτες συστήνεται να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις”.

Η αστυνομία του Καναδά χρειάστηκε δύο ημέρες για να καταφέρει να ανοίξει τη γέφυρα, την οποία είχαν αποκλείσει από την προηγούμενη Δευτέρα διαδηλωτές κατά των υγειονομικών μέτρων. Το Σάββατο είχαν απομακρυνθεί από τη γέφυρα τα περισσότερα φορτηγά, αλλά μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές αρνούνταν να φύγουν από το σημείο.

Η αστυνομία του Καναδά επεσήμανε ότι 25 με 30 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Πίεση από τις ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον είχε ασκήσει πίεση στην καναδική κυβέρνηση να ανοίξει τη γέφυρα, ζητώντας της την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει χρήση των “ομοσπονδιακών εξουσιών” προκειμένου να τερματίσει τον αποκλεισμό της, ο οποίος είχε “σοβαρές επιπτώσεις” για την αμερικανική οικονομία λόγω της σημασίας της εμπορικής αυτής οδού.

Περισσότερο από το 25% των εμπορευμάτων που εξάγονται από τις ΗΠΑ στον Καναδά και αντίστροφα περνούν από αυτή τη γέφυρα, ενώ περισσότεροι από 40.000 Καναδοί που εργάζονται στα νοσοκομεία του Ντιτρόιτ τη διασχίζουν καθημερινά

Ο Καναδάς συγκλονίζεται εδώ και δύο εβδομάδες από μια διαμαρτυρία κατά των υγειονομικών μέτρων: διαδηλωτές έχουν καταλάβει τους δρόμους της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, της Οτάβα, από τις 29 Ιανουαρίου όπως και πολλούς κεντρικούς οδικούς άξονες στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ.

Έρευνα για τη συμμετοχή μελών των ειδικών δυνάμεων στις διαδηλώσεις

Τρία μέλη των ειδικών δυνάμεων του Καναδά διερευνώνται για το ρόλο που φέρονται να είχαν στην υποστήριξη των διαδηλώσεων κατά των περιορισμών για την COVID-19 στην Οτάβα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Ο διοικητής υποστράτηγος Στιβ Μποϊβίν ανέφερε σε μία ανακοίνωση του ότι ενεργοποιήθηκε μία έρευνα, με την ενημέρωση που έλαβε η ηγεσία την 1η Φεβρουαρίου, για την πιθανή εμπλοκή ενός μέλους των ειδικών δυνάμεων.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ενεργοποιήθηκε μία άλλη έρευνα για την πιθανή εμπλοκή δύο άλλων μελών των επίλεκτων δυνάμεων του Καναδά.

«Η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων του Καναδά (CANSOFCOM) δεν επιτρέπει στα μέλη της να υποστηρίζουν ή να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε ενέργειες που θέτουν σε αμφισβήτηση την απαραίτητη μη πολιτική φύση της δράσης τους» ανέφερε ο διοικητής.

Το υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο εμπλοκής των τριών μελών των ειδικών δυνάμεων στις διαδηλώσεις. Οι διαδηλώσεις από το «Κομβόι της Ελευθερίας» άρχισαν στην πρωτεύουσα Οτάβα από Καναδούς οδηγούς φορτηγών που είναι αντίθετοι σε μία εντολή για τον εμβολιασμό ή την καραντίνα των οδηγών που διασχίζουν τα σύνορα. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή για 17η ημέρα.

Για τα μέλη των ειδικών δυνάμεων που διερευνώνται, έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία απομάκρυνσης τους από τις Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καναδάς: Η αστυνομία προσπαθεί να απομακρύνει διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει γέφυρα στα σύνορα με τις ΗΠΑ

Κρίση των φορτηγών στον Καναδά: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Οντάριο