Παγώνη: Αυξάνονται οι non Covid νοσηλείες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγώνη: Αυξάνονται οι non Covid νοσηλείες
Yπάρχουν χειρουργεία που έχουν καθυστερήσει και έξι και επτά και οκτώ μήνες, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

“Στις τελευταίες εφημερίες, εκτός από τα περιστατικά Covid – στα οποία δεν σημειώνεται αύξηση των νοσηλειών – έχουμε πολλές εισαγωγές non Covid ασθενών. Βάλαμε γι΄αυτούς ράντζα σε πολλά νοσοκομεία, καθώς έπρεπε να χειρουργηθούν ή να διαγνωστούν για ασθένειες που παρουσίασαν” ενημέρωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. “Ανάλογα με την ειδικότητα υπάρχουν χειρουργεία που έχουν καθυστερήσει και έξι και επτά και οκτώ μήνες” σημείωσε και πρόσθεσε “Βεβαίως και πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς με Covid αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ τους non Covid ασθενείς, τόσο για τα χειρουργεία όσο και για τις διαγνώσεις”.

Όπως εξήγησε σύμφωνα με το ertnews.gr, η καθυστέρηση σε διαγνώσεις και χειρουργεία, οφείλεται στο γεγονός πως πολλά τμήματα μετατράπηκαν σε κλινικές Covid ( π.χ ρευματολογικές κλινικές, ενδοκρινολογικές κλινικές). “Είναι λογικό λοιπόν όλα αυτά τα κρεβάτια να μην είναι διαθέσιμα για τους non Covid ασθενείς και να πρέπει να μπουν σε ράντζο και πολλές φορές να πάνε πίσω τα χειρουργεία τους”

“Το τελευταίο διάστημα, μετά από δύο χρόνια, τα πράγματα έχουν αλλάξει” επεσήμανε και ανέφερε πως “Στις αρχές της πανδημίας άνθρωποι με σοβαρά νοσήματα από φόβο να μπουν στο νοσοκομείο και να κολλήσουν κορονοϊό αμελούσαν τη θεραπεία τους”.

“Ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της Covid, θα εξακολουθήσει να είναι υψηλός για δύο με τρείς εβδομάδες και η μείωσή του θα είναι σταδιακή με πολύ αργούς ρυθμούς” εκτίμησε

Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων επ΄αφορμή και της τελευταίας άρσης οπότε θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα των τουριστών, μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού και χωρίς τεστ ανέφερε:

“Γίνεται σταδιακά η χαλάρωση των μέτρων αλλά χρειάζεται και μια προσοχή από εμάς” και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επιστροφή της μουσικής στην ψυχαγωγία, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τηρηθεί από τους θαμώνες και να παραμένουν καθήμενοι, πιθανολογώντας πως θα ενσκήψουν προβλήματα στα μαγαζιά.

Για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα της Πάτρας

“Νομίζω ότι το να γίνει παρέλαση, με το συνωστισμό που υπάρχει στα καρναβάλια, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, με τη μάσκα του βέβαια ο καθένας, αλλά δίπλα ο ένας στον άλλον. Εκεί θα υπάρχουν και περιστατικά που είναι ασυμπτωματικά, τα οποία θα μεταδίδουν τον ιό”.

“Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και στις παρελάσεις εάν γίνουν, γιατί δεν ξέρω τι θα εισηγηθεί η επιτροπή” τόνισε. “Έχουμε 20 ημέρες έως τότε, να δούμε πως θα είναι οι δείκτες της πανδημίας, ιδιαίτερα οι σκληροί ,για να αποφασιστεί εάν θα γίνουν ή όχι οι παρελάσεις” συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα νέα εμβόλια που αναμένονται στη χώρα μας “Υπάρχουν ομάδες που περίμεναν να πρωτεϊνικά εμβόλια της Novavax και της Sanofi που έρχεται αργότερα, για να εμβολιαστούν” ανέφερε. Ωστόσο επανέλαβε πως “Το εμβόλιο mRNA είναι πολύ λίγο το διάστημα που μένει στον οργανισμό μας και είναι απόλυτα ασφαλές”

Επιπλέον, απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση στους άνω των 60 ετών ανθρώπους να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου ή και τα καινούρια πρωτεϊνικά εμβόλια.

“Η τρίτη δόση ενισχύει ακόμη περισσότερο την άμυνα του οργανισμού, με πολύ περισσότερα αντισώματα και έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον” σημείωσε. “Εάν έχεις εμβολιαστεί με την τρίτη δόση και ασθενήσεις από την Όμικρον, παίρνεις οδηγίες στο νοσοκομείο και πας στο σπίτι σου. Δεν νοσηλεύεσαι” υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider