Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση της ΜΚΟ Memorial

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση της ΜΚΟ Memorial
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, η Memorial κρίθηκε ότι παραβιάζει τον νόμο περί ξένων πρακτόρων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε σήμερα τη διάλυση της ΜΚΟ Memorial, πυλώνα της προάσπισης των ελευθεριών στη σύγχρονη Ρωσία και θεματοφύλακα της μνήμης των στρατοπέδων συγκέντρωσης, γνωστών ως "γκουλάγκ", που είχε δημιουργήσει ο Στάλιν.

"Η απόφαση είναι να διαλυθεί η Memorial international και τα περιφερειακά παραρτήματά της", ανακοίνωσε η ΜΚΟ στον λογαριασμό της στο Telegram μερικά δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της ανάγνωσης της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, η Memorial κρίθηκε ότι παραβιάζει τον νόμο περί ξένων πρακτόρων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται δικηγόρο της οργάνωσης, η Memorial θα εφεσιβάλει την απόφαση τόσο στη Ρωσία όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΟΗΕ: Η διάλυση της οργάνωσης Memorial συνιστά κατάφωρη επίθεση

Η διάλυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, τοποτηρητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία, θα συνιστά κατάφωρη επίθεση κατά των αξιών των Ηνωμένων Εθνών, είχε προειδοποιήσει σχετικά η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μέρι Λόρολ, ήδη από τον Νοέμβριο.

«Ελπίζω ότι οι (ρωσικές) αρχές δεν θα φθάσουν μέχρι την διάλυση, διότι αυτό θα δείξει κατάφωρη περιφρόνηση των αξιών του ΟΗΕ. Φοβάμαι επίσης ότι αν η οργάνωση Memorial μπει στο στόχαστρο, θα είναι πλέον θέμα χρόνου να μπουν στο στόχαστρο και όσοι απομένουν από τους παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών στην Ρωσία», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία καταδικάζει τις κινήσεις για κλείσιμο της ρωσικής οργάνωσης Memorial

gazzetta
gazzetta reader insider insider